Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναλένα Μπέρμποκ: Ο άνθρωπος «της διπλανής πόρτας»

Αναλένα Μπέρμποκ: Ο άνθρωπος «της διπλανής πόρτας»

Από τους πέντε με δέκα Γερμανούς που θα μπορούσαν να βρεθούν στην καγκελαρία μέσα στην επόμενη διετία -ίσως και πολύ νωρίτερα- η Αναλένα Μπέρμποκ έχει, μαζί με άλλους δύο, τις περισσότερες πιθανότητες

Από τους πέντε με δέκα Γερμανούς που θα μπορούσαν να βρεθούν στην καγκελαρία μέσα στην επόμενη διετία -ίσως και πολύ νωρίτερα- η Αναλένα Μπέρμποκ έχει, μαζί με άλλους δύο, τις περισσότερες πιθανότητες.

Συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων (Bündnis 90/Die Grünen), μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατέχει αυτήν τη θέση την πλέον κατάλληλη στιγμή: όταν τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα χάνουν εκατομμύρια ψήφους, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 25% στην προτίμηση ψήφου, περισσότερο από όλα τα άλλα κόμματα με μοναδική εξαίρεση ίσως την κεντροδεξιά παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ CDU/CSU, η οποία σε κάποιες δημοσκοπήσεις προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου.

Η βουλευτής στην Κάτω Σαξονία και ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής εξελέγη, μαζί με τον Χάμπεκ, τον Ιανουάριο του 2018 στην ηγεσία των γερμανών Πρασίνων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ανόβερο. Αμφότεροι θεωρείται ότι ανήκουν στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» του κόμματος.

Στην Μπούντεσταγκ από το 2013, η 38χρονη Αναλένα Μπέρμποκ θεωρείται ο άνθρωπος «της διπλανής πόρτας», είναι αυθεντική και λαοφιλής. Παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών, ζει με την οικογένειά της στο Πότσνταμ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στο Ανόβερο της δυτικής Γερμανίας. Ως μαθήτρια φοίτησε επί ένα χρόνο σε σχολείο της Φλόριντα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο στο London School of Economics. Στη συνέχεια έκανε άσκηση στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (BIICL). Το διάστημα 2005-2008 εργάστηκε στο γραφείο της Ελίζαμπεθ Σρέντερ, η οποία ήταν ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων από το 1994 ως το 2014.

Από το 2008 ως το 2009 εργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφαλείας για την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Πρασίνων στην Μπούντεσταγκ.

Η Μπέρμποκ είναι τυπική εκπρόσωπος των Πρασίνων. Το νομικό της υπόβαθρο και η πείρα της από την παραμονή της στις Βρυξέλλες συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματά της. Άλλωστε, κάθε καγκελάριος χρειάζεται να έχει μια ευρωπαϊκή οπτική. Η κοινωνική πολιτική είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίον επικεντρώνεται η Μπέρμποκ.

Εξακολουθεί να προσφέρει εθελοντική εργασία παρά το γεμάτο της πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι που την καθιστά πειστική ως πολιτικό. Είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι η Μπέρμποκ θέλει το καλό μας, «γιατί έχουμε δανειστεί τη Γη από τα παιδιά μας».

Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα: στη Βαρσοβία το 2013, στη Λίμα το 2014, στο Παρίσι το 2015 και στο Μαρακές το 2016.

Σήμερα, δεκαετίες αφότου ισχυροί συντηρητικοί όπως ο εκλιπών Φραντς-Γιόζεφ Στράους τούς χαρακτήριζε αντιδημοκρατικούς, οι Πράσινοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι εκείνοι από τους οποίους θα προέλθει ο επόμενος καγκελάριος σε έναν αριστερό συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά (DIE LINKE) ως ελάσσονες εταίρους. Σε αυτό το στάδιο οι Πράσινοι και το SPD μόνοι τους έχουν πολύ μεγαλύτερη στήριξη σε σχέση με το CDU με τον εταίρο του στο συνασπισμό, το FDP, αλλά κανένα κόμμα δεν έχει αρκετή.

Θα υπάρξει άραγε στροφή προς τα αριστερά ξανά στη Γερμανία; Πιθανόν; Και αν ναι, θα γίνει σύντομα; Ίσως, αλλά αυτό έχει να κάνει με το αν ο μεγάλος συνασπισμός της Μέρκελ θα αντέξει μέχρι το 2021 ή όχι.

Σε αυτό το στάδιο όλα φαίνονται πιθανά. Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι μάλλον η πιο αγαπητή καγκελάριος που θα είχε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Διαθέτει όμως τα απαραίτητα προσόντα; Οι περισσότεροι συντηρητικοί στο Βερολίνο μάλλον θα απαντούσαν αρνητικά.

Κάποιοι από αυτούς επιμένουν ότι μια Πράσινη κυβέρνηση θα ήταν ένας εφιάλτης. Άλλοι, για παράδειγμα στο CDU, προτιμούν να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως να χρειαστούν τους Πράσινους ως εταίρο σε ένα μελλοντικό συνασπισμό και μάλιστα σύντομα, καθώς το SPD φαίνεται ότι διαλύεται.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024