Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα περίεργα: Μια παρτίδα σκάκι του έσωσε τη ζωή

Τα περίεργα: Μια παρτίδα σκάκι του έσωσε τη ζωή

Ο δόκτωρ Οσίπ Μπερνστάιν (δικηγόρος στο επάγγαλμα, 1882-1962) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σκακιστές της Ουκρανίας, μιας χώρας με πλούσια παράδοση στο εξαίσιο αυτό παιχνίδι στρατηγικής, και μάλιστα κατέκτησε και τον κορυφαίο τίτλο του Grandmaster

Ο δόκτωρ Οσίπ Μπερνστάιν (δικηγόρος στο επάγγαλμα, 1882-1962) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σκακιστές της Ουκρανίας, μιας χώρας με πλούσια παράδοση στο εξαίσιο αυτό παιχνίδι στρατηγικής, και μάλιστα κατέκτησε και τον κορυφαίο τίτλο του Grandmaster.

Ο Μπερνστάιν έζησε μια πολύ ταραγμένη και δραματική εποχή. Την περίοδο της ανόδου των Μπολσεβίκων στην ηγεσία της Ρωσίας και στη συνέχεια την προσάρτηση της χώρας του στη νεοσύστατη ΕΣΣΔ. Ο βιρτουόζος σκακιστής κατάφερε να επιβιώσει να φθάσει σε ηλικία 80 ετών, χάρη σε μια σύμπτωση. Μάθετε πώς τα κατάφερε:

Το 1917 βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία και την κατάληψη της ουκρανικής επικράτειας από τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία και οι σύμμαχοί τους) αυτονομιστές πατριώτες συσπειρώθηκαν γύρω από το Ουκρανικό Κεντρικό Συμβούλιο ανακηρύσσοντας την ίδρυση της Ουκρανικής Εθνικής Δημοκρατίας.

Μετά τη λήξη του Πολέμου οι μπολσεβίκοι απέκτησαν ισχυρά ερείσματα στην χώρα και τον Μάρτιο του 1918 εγκαθίδρυσαν την εξουσία τους. Την εποχή εκείνη φόβο και τρόμο αποτελούσε η διαβόητη «Τσεκά» (η πρώτη υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του σοβιετικού καθεστώτος, πρόδρομος της αλήστου μνήμης KGB.

Το όνομά της προέρχεται από σύντμηση του αρκτικόλεξου του ονόματος-σιδηρόδρομου της «Πανρωσικής Έκτακτης Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Αντεπαναστάσεως και του Σαμποτάζ του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων της Ρωσικής Συνομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών»).

Την εποχή της λεγόμενης «Ερυθρής Τρομοκρατίας», η πανίσχυρη Τσεκά αλλώνιζε ανενόχλητη συλλαμβάνοντας, ανακρίνοντας, βασανίζοντας, εκτελώντας ακόμη όσους έκρινε υπόπτους για «αντεπαναστατική δράση».

Ένας από αυτούς ήταν και ο δρ. Μπερνστάιν. Το συνέλαβαν στην Οδησσό και τον έβαλαν στη γραμμή για να τον εκτελέσουν μαζί με άλλους.

Όταν ο ανώτερος αξιωματικός ζήτησε να δει τους κρατούμενους που θα εκτελεστούν, είδε το όνομα Όσιπ Μπερνστάιν. Μανιώδης του σκακιού και ο ίδιος, τον ρώτησε αν ήταν όντως ο διάσημος σκακιστής.

Ο Μπερνστάιν ψέλισε τις τρεις λέξεις που του έδωσαν την ευκαιρία να σώσει τη ζωή του.

«Ναι, εγώ είμαι».

Ο μπολσεβίκος αξιωματικός τον προκάλεσε σε μια παρτίδα σκακιού: αν ο Μπερνστάιν έχανε θα τον έστηνε στο απόσπασμα. Αν κέρδιζε θα κέρδιζε τη ζωή του.

Ο δρ τα κατάφερε και νίκησε τον αξιωματικό. Απελευθερώθηκε και στη συνέχεια δραπέτευσε με ένα βρετανικό πλοίο που τον μετέφερε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024