Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δημήτρης Μπάσης μιλάει στο in.gr για την μεγάλη συναυλία του Μίκη στο Καλλιμάρμαρο

Ο Δημήτρης Μπάσης μιλάει στο in.gr για την μεγάλη συναυλία του Μίκη στο Καλλιμάρμαρο

Την βραδιά εκείνη στη σκηνή εκτός από τους 25 τραγουδιστές θα βρεθούν και συνάδελφοί του Μίκη Θεοδωράκη συνθέτες με τους οποίους από κοινού δημιούργησε μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τους 25 σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές έχει ήδη ξεκινήσει τις πρόβες για τη μεγάλη συναυλία στις 24 Ιουνίου στου Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Την βραδιά εκείνη στη σκηνή εκτός από τους 25 τραγουδιστές θα βρεθούν και συνάδελφοί του Μίκη Θεοδωράκη συνθέτες με τους οποίους από κοινού δημιούργησε μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Ένας από τους ερμηνευτές που έχει χαρίσει τη φωνή του σε σημαντικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη είναι και ο Δημήτρης Μπάσης, ο οποίος μίλησε στο in.gr για αυτή την τόσο ιδιαίτερη βραδιά.

Tι συμβολίζει για εσάς  ο Μίκης Θεοδωράκης και η μουσική του,  σαν δημιουργός και σαν άνθρωπος 

Για εμένα ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως και για τους περισσότερους Έλληνες πιστεύω είναι ένα ζωντανό  μνημείο του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορία του τόπου. Είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε τις γενιές μετά την μεταπολίτευση, αλλά και χρόνια πριν να διεκδικήσουν  ψωμί… παιδεία… ελευθερία.

Εμένα με έχει σημαδέψει και σαν άνθρωπο και έχει σφραγίσει την  καλλιτεχνική μου πορεία.

Ήμουν πολύ νέος, ένας νεαρός τραγουδιστής στο ξεκίνημα του  με άκουσε  και με κάλεσε να επανεκτελέσω το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», μετά τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, καταλαβαίνετε τι σήμαινε αυτό για εμένα έναν νέο τραγουδιστή. Έχω την τιμή και την χαρά να είμαι διπλά του από τότε σε πλήθος συναυλιών με τα έργα του.

Πως έγινε και σας άκουσε ποτέ τον συναντήσατε πρώτη φορά και πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; 

Τον Μίκη Θεοδωράκη τον γνώρισα για πρώτη φορά το 1999, στη Σάμο στο φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», όταν δώσαμε μαζί με άλλους καλλιτέχνες μια συναυλία προς τιμήν του, είχε έρθει στην Σάμο και παραβρέθηκε στην συναυλία όταν τελειώσαμε, ήρθε στα παρασκήνια να μας συγχαρεί.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι  ένας ευγενέστατος και γενναιόδωρος άνθρωπος, πρέπει να ξέρετε, ήρθε λοιπόν ο ίδιος  να χαιρετήσει τους τραγουδιστές.

Όταν πλησίασε  σε εμένα , ήταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα μου είπε ότι του του άρεσε ιδιαίτερα η φωνή μου και  ότι θα μπορούσα να τραγουδήσω, μοναδικά, «Το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού». Το θεώρησα τότε μια φιλοφρόνηση της στιγμής, οκτώ μήνες αργότερα, με κάλεσε στο σπίτι του, για να μου προτείνει να κάνουμε σε δεύτερη  εκτέλεση, μετά από σαράντα ένα χρόνια το «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού».

Πως νιώσατε, τι  θυμάστε από αυτή την συνεργασία;

Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα και πολύ μεγάλο το άγχος. Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω και μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η απλότητά του. Εγώ ένιωθα δέος που τον είχα απέναντί μου, σκεφτείτε ότι ήμουν ένας νέος άνθρωπος που έπρεπε να αναμετρηθεί με την φωνή του Γρηγόρη  Μπιθικώτση και βρίσκονταν μπροστά στον Μίκη Θεοδωράκη για  την ηχογράφηση και επανεκτέλεση του μνημειώδους  «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Πρέπει να πω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε τον μοναδικό τρόπο να μου αποβάλλει το άγχος ακόμη και της σύγκρισης  με τον μέγιστο Γρηγόρη Μπιθικώτση και στις αμέτρητες ώρες που έκατσε μαζί μου στο στούντιο κατάφερε να μου βγάλει τον καλύτερο μου εαυτό.

Ήταν μια μεγάλη στιγμή για εμένα, «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού»  πρωτοκυκλοφόρησε 1961 με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, κάποια τραγούδια είχαν λογοκριθεί και είχε απαγορευτεί να μπούνε τότε στο άλμπουμ, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε την επιθυμία να το ξανακυκλοφορησει ολοκληρωμένο.

Ίσως ακούγοντας με,  να θυμήθηκε την εκκρεμότητα  που είχε με αυτό το έργο του και με κάλεσε να  μπούμε στο στούντιο και να επανεκτελέσουμε  για δεύτερη φορά το έργο του.  Ένιωσα ότι συνωμότησε το σύμπαν για να γίνει αυτή η συνεργασία, από εκεί και πέρα βέβαια συνειδητά υπηρετώ το έργο του με μεγάλο σεβασμό και αγάπη.

Yπάρχει  κάτι που σας είπε ή σας συμβούλεψε και έχει μείνει  χαραγμένο στην μνήμη σας ; 

Από όλες αυτές τις κουβέντες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και ακόμα και τώρα κάποιες φορές τον επισκέπτομαι, νιώθω ότι μαθαίνω πολλά πράγματα, ακούγοντάς τον είναι σαν να παίρνεις διαρκώς κάποιες συμβουλές, χωρίς ο ίδιος ακριβώς να σε συμβουλεύει εκείνη τη στιγμή.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι πέρασα πάρα πολλές ώρες δίπλα του ακούγοντας ιστορίες και ρωτώντας τον για διάφορα πράγματα που ήθελα να μάθω απ’ τη ζωή του και από αυτά που συνέβαιναν στα δύσκολα χρόνια που περνούσε η πατρίδα μας και τις συνθήκες και τα γεγονότα μέσα στα οποία έγραψε αυτά τα μεγάλα τραγούδια που έχω και εγώ την τύχη να τραγουδώ.

Με τον Μίκη κάναμε δύο δίσκους περνώντας πάρα πολλές ώρες στο στούντιο και είδα και αυτή του την πλευρά, την πλευρά του μουσικού. Τον Μίκη να καταφέρνει να σου προκαλεί δέος την ώρα της ηχογράφησης και να παίρνει από τον μουσικό και από τον τραγουδιστή του τον καλύτερο του εαυτό. Είναι εμπειρία ζωής, είναι μέρος της ζωής μου και της ζωής μας ο Μίκης Θεοδωράκης, θα μπορούσα να μιλήσω για ώρες και από την άλλη θα προτιμούσα να ερμηνεύσω ακόμα ένα τραγούδι του αντί να μιλάω.

Μπορείτε να διακρίνετε κάποιο τραγούδι του που αγαπάτε περισσότερο ; ( και τον λόγο) 

Έχω τραγουδήσει σχεδόν τα περισσότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έχω αγαπήσει όλα του τα τραγούδια. Ένα τραγούδι όμως που πραγματικά με αγγίζει και με συνεπαίρνει περισσότερο από κάθε άλλο είναι το τραγούδι «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» από το έργο Ρωμιοσύνη. Νιώθω ότι κάθε φορά που το τραγουδώ, το συγκεκριμένο τραγούδι, ξυπνά και το τελευταίο κύτταρο του σώματός μου.

Πρόσφατα έκανα μια μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία τραγουδώντας το έργο του Μίκη Ρωμιοσύνη και όταν ερχόταν η ώρα να ακουστεί το συγκεκριμένο τραγούδι, ένιωθα τον κόσμο από κάτω να συμμετέχει με πάθος και να τραγουδά σαν να θέλει με κάποιο τρόπο να στείλει κάποιο μήνυμα, σαν να θέλει να διαμαρτυρηθεί τραγουδώντας.

Πως αισθάνεστε που θα συμμετέχετε στο Καλλιμάρμαρο; 

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που με κάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης να συμμετέχω σε αυτή τη μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, τραγουδώντας τραγούδια του και στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα, αυτό που θέλει να στείλει ο Μίκης με τα τραγούδια του.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024