Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος εκτροχιασμού στα δημοσιονομικά

Κίνδυνος εκτροχιασμού στα δημοσιονομικά

Η παρούσα κυβέρνηση, γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των μέτρων που ανακοινώνει, καθώς και τις καθυστερήσεις τις οποίες εφαρμόζει, σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών

Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, αλλά και η χαλαρότητα της προεκλογικής περιόδου στο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των πλεονασμάτων αλλά και των μεταρρυθμίσεων, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά πρόβλημα στην χώρα στα δημοσιονομικά, καθώς σύμφωνα με τους θεσμούς υπάρχει ήδη ένα κενό για το 2019 και το 2020 που βρίσκεται κοντά στα 5 δις ευρώ.

Αυτό προφανώς το γνώριζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά λειτούργησε μονομερώς, τόσο στις επιλεκτικές μειώσεις ΦΠΑ, όσο και στα επιδόματα που ονομάστηκαν 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους.

Τα παραπάνω μέτρα, στόχευσαν κυρίως στην κατανάλωση, όπως οι περισσότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η φορολογία εισοδήματος, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές επί της εργασίας, που επιδεινώνουν την μακροχρόνια ανεργία.

Επίσης η εταιρική φορολογία παραμένει πολύ υψηλή και δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% του ΑΕΠ, ώστε να δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας νέα δυναμική στην οικονομία.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι πενιχρά για το 2019 και βασικοί διαγωνισμοί πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, ενώ το στρατηγικό πλάνο του ΟΛΠ για παράδειγμα που είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η κυβέρνηση το παγώνει και το παραπέμπει ουσιαστικά στην επόμενη κυβέρνηση.

Εκτός αυτού, η ανάπτυξη για το 2019 θα κλείσει στο 2.3% όταν η δέσμευση είναι για 2.5% για να μπορέσει να συντηρηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση ενώ έβλεπε την υστέρηση, ανακοίνωνε παροχές προς το εκλογικό σώμα.

Στην ίδια λογική, κινούνται οι υπερβάσεις στο όριο προσλήψεων στον δημόσιο τομέα προσωρινής απασχόλησης, καθώς και η χρονική επέκταση του μέτρου των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται διαρκώς το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Είναι εμφανές, πως η παρούσα κυβέρνηση, γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των μέτρων που ανακοινώνει, καθώς και τις καθυστερήσεις τις οποίες εφαρμόζει, σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ώστε να μην θίξει συγκεκριμένα μικροκομματικά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να διαφυλαχθούν, καθώς αν υπάρξει νέο κύμα λιτότητας ή βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω άστοχων προεκλογικών παροχών που δεσμεύουν πόρους, ενδέχεται η βλάβη στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία να είναι ανεπανόρθωτη.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024