Με μια πολυκύμαντη ιστορία που ξεκίνησε από την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων από τους κονκισταδόρες του Ερνάν Κορτές (1519-21), συνεχίστηκε με την ανεξαρτηρία της χώρας από την Ισπανία και από τότε συνεχίζεται με έναν αδιάλλειπτο αναβρασμό, η πολιτική ζωή του Μεξικού σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επ’ ουδενί ομαλή.

Ωστόσο, η 19η Φεβρουαρίου 1913 έχει μείνει στην ιστορία του Μεξικού ως μια «ξεχωριστή» ημέρα. Υπήρξε η ημέρα που η μεγάλη χώρα της Κεντρικής Αμερικής άλλαξε μέσα σε μια ημέρα… τρεις Προέδρους.

Εν μέσω μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης, ο διατελών πρόεδρος Φρανσίσκο Ι. Μαδέρο είχε ουσιαστικά καθαιρεθεί από το Κογκρέσο της χώρας, ωστόσο για τυπικούς λόγους διατήρησε τον τίτλο του μέχρι το βράδυ της ημέρας, όταν θα υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του.

Αργά το βράδυ τον διαδέχθηκε ο υπουργός των Εξωτερικών του, Πέδρο Λασκουραϊν, ο οποίος αποδέχθηκε την κλήση του Κογκρέσου να αντικαταστήσει τον πρώην πολιτικό προϊστάμενό του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Όμως, η χαρά και η τιμή του Λασκουραϊν κράτησαν μόλις… 26 λεπτά της ώρας. Στο προεδρικό μέγαρο της Πόλης του Μεξικού έφθασε εσπευσμένα ο στρατηγός Βικτοριάνο Ουέρτα -τον οποίο μάλιστα ο Λασκουραϊν είχε προλάβει να διορίσει ως νέο υπουργό Εσωτερικών.

Ο λόγος της άφιξης του δολοπλόκου Ουέρτα ήταν το αποτέλεσμα της ειδικής κοινής συνεδρίασης των επιτροπών του Κογκρέσου, στην απόφαση των οποίων έπαιξαν κομβικό παρασκηνιακές διεργασίες και διαπραγματεύσεις στις οποίες ο ίδιος πρωταγωνίστησε.