Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Έλενα Τοπαλίδου και η «Γιαννούλα η Κουλουρού»

Η Έλενα Τοπαλίδου και η «Γιαννούλα η Κουλουρού»

Η Γιαννούλα που γεννήθηκε το 1868 στην Άνω Πόλη της Πάτρας, πήρε το όνομά της από τα κουλούρια που πουλούσε.

Μετά από την ιστορία της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Αριστείδη Παγκρατίδη (φερόμενου ως δράκου του Σέιχ Σου) που οδήγησε στην παράσταση και μεγάλη θεατρική επιτυχία «Αρίστος», ο Γιώργος Παπαγεωργίου καταπιάνεται με ένα ακόμα πραγματικό και «ταλαιπωρημένο» πρόσωπο της ελληνικής ιστορίας, τη “Γιαννούλα την Κουλουρού”.

Η Γιαννούλα που γεννήθηκε το 1868 στην Άνω Πόλη της Πάτρας, πήρε το όνομά της από τα κουλούρια που πουλούσε. Ζούσε με τον καημό να παντρευτεί. Η ελαφριά νοητική υστέρηση που τη χαρακτήριζε, ήταν ένα από τα στοιχεία της προσωπικότητάς της που εκμεταλλεύτηκαν οι κάτοικοι της Πάτρας και άρχισαν να την περιπαίζουν.

Στη συνέχεια, οι φάρσες σε βάρος της Γιαννούλας πήραν διαστάσεις “αστικής διαπόμπευσης” καθώς όλο και περισσότεροι από την τοπική κοινωνία της Πάτρας συμμετείχαν στα “δρώμενα” που στήνονταν για τους γάμους της Γιαννούλας με διάφορους υποψήφιους “γαμπρούς”, οι οποίοι γάμοι φυσικά δεν έγιναν ποτέ.

Δέκα χιλιάδες πολίτες υπολογίστηκαν όσοι βρίσκονταν στην Αγίου Νικολάου και την παραλία, συνοδεύοντας τη Γιαννούλα στην τελευταία φάρσα που στήθηκε σε βάρος της. Μετά από αυτό η νοητική υστέρηση της Γιαννούλας επιδεινώθηκε.

Πέθανε μόνη και φτωχή, μετά το ‘40 στην Κατοχή. Ωστόσο, η θλιβερή ιστορία της έγινε αστικός μύθος.

Η παράσταση θα επιχειρήσει μέσω της αφήγησης της πραγματικής ιστορίας της “Γιαννούλας της Κουλουρούς”, να ζωντανέψει την ιστορία της, μέσω των ηθοποιών, τη χρήση ζωντανής μουσικής επί σκηνής (σε πρωτότυπη μουσική Ματούλας Ζαμάνη) και τη σκηνογραφική λύση χειροποίητων μέσων, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη του πυρήνα μιας ιστορίας διαπόμπευσης που μέχρι και σήμερα αποτελεί παραδοσιακό δρώμενο της πατρινής αποκριάς.

H Έλενα Τοπαλίδου ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μας εξηγεί τον ιδιόμορφο ψυχισμό της Γιαννούλας.

Τι πραγματεύεται το έργο;

Το έργο «Γιαννούλα η κουλουρού» αναφέρεται στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας από την Πάτρα που ήταν θύμα μιας επαναλαμβανόμενης φάρσας σε σχέση με τον γάμο που πάντα ονειρευόταν.

Ποιους προβληματισμούς θίγει;

Θίγει καταρχήν το ζήτημα της φάρσας, της κοροϊδίας, της εξαπάτησης που γίνεται συχνά σε άτομα αδύναμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή σε ψυχές που διαφέρουν από το «κανονικό», από το «συνηθισμένο», από το «αναγνωρίσιμο». Θίγει επίσης την αγωνία ενός πλάσματος να βρει το «άλλο του μισό» και να πορευτεί με αυτό στην υπόλοιπη ζωή του.

Ποιο είναι το προφίλ των ηρώων;

Οι ήρωες της παράστασης είναι οι αφηγητές της ιστορίας, οι οποίοι μπαίνουν και βγαίνουν από την αφήγηση, αναλαμβάνοντας τους ρόλους των Πατρινών καρναβαλιστών, ή των Πατρινών ντορατζηδων και αποτελούν το χορού της τραγωδίας της Γιαννούλας και η ίδια η Γιαννούλα η κουλουρού που ερμηνεύεται ρεαλιστικά.

Τι αναφορές έχει στο σήμερα;

Στο καρναβάλι της Πάτρας, ο γάμος της Γιαννούλας και το γλέντι του γάμου αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα ένα από τα άρματα. Η εξαπάτηση της Γιαννούλας εξακολουθούσε να αποτελεί στοιχείο διασκέδασης και καρναβαλιού. Όμως εκτός από τη Γιαννούλα, συναντάμε καθημερινά περιπτώσεις εξαπάτησης  και εκμετάλλευσης ανθρώπων ή και ζώων, από έναν ή περισσότερους κακοπροαίρετους «δυνατότερους», με σκοπό την διασκέδαση των δεύτερων.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να έχει πάρει ο θεατής όταν δει την παράσταση;

Μήνυμα αγάπης, συμπόνοιας, τρυφερότητας, ανθρωπιάς, έμπνευσης.

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή; 

Δεν είναι μία…Μου αρέσει να βλέπω τους τρεις αφηγητές να περνάνε με δεξιοτεχνία από τις διάφορες σκηνές, να γλιστρούν από το χιούμορ στην απλότητα, στο γλέντι, στη γοητεία. Μου αρέσει η σκηνή με τους στρατιώτες στον δεύτερο γάμο. Μου αρέσει όταν οι μουσικοί παίζουν το βαλς.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024