Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μώραλης: «Επιτυχημένος δήμαρχος είναι αυτός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου»

Γιάννης Μώραλης: «Επιτυχημένος δήμαρχος είναι αυτός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου»

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος στον δεύτερο γύρο στον Πειραιά δηλώνει υπερήφανος για το υψηλό ποσοστό που του χάρισαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο, αναφέρεται στα έργα στα οποία θα δώσει προτεραιότητα κατά τη νέα δημοτική περίοδο, ενώ σχολιάζει και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών

Ιστορικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Πειραιά χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Μώραλης το ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός Πειραιάς Νικητής την πρώτη Κυριακή. «Είναι πολύ συγκινητικό ότι μετά την πρώτη θητεία και την άσκηση διοίκησης για περίπου πέντε χρόνια ανεβάσαμε τα ποσοστά μας κατά 12 μονάδες» λέει στα «ΝΕΑ». Ζητεί, μάλιστα, από τους Πειραιώτες που δεν τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο να διαβάσουν τα προγράμματα και των δύο συνδυασμών, που θα δώσουν τη μάχη την Κυριακή, και να αποφασίσουν με μοναδικό κριτήριο το καλό του Πειραιά. «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η επόμενη μέρα μάς βρίσκει όλους μαζί, ενωμένους».

Η επόμενη μέρα με τον Γιάννη Μώραλη στο τιμόνι της πόλης θα περιλαμβάνει, πέρα από την ολοκλήρωση των έργων που ήδη έχουν δρομολογηθεί από τη δημοτική Αρχή, και έμφαση στις γειτονιές, με συγκεκριμένες προτάσεις σε καθεμία από τις πέντε δημοτικές κοινότητες του Πειραιά.

Στο ερώτημα, δε, ποια τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου δημάρχου, απαντά: «Είναι αυτός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για το έργο του, ανεξάρτητα από κόμματα ή από άλλες περιχαρακώσεις. Να μπορεί με σχέδιο και πρόγραμμα να αξιοποιεί τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα, εξασφαλίζοντας χρήματα για την ανάπτυξη της πόλης του και για μεγάλα έργα».

Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, το μεγάλο ποσοστό που συγκεντρώσατε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών;

Η πλειοψηφία των Πειραιωτών αναγνώρισε ότι κάναμε σημαντικό έργο στον Πειραιά, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες κληθήκαμε να διοικήσουμε την πόλη τα τελευταία χρόνια. Ας μην παραβλέπουμε ότι η δική μας δημοτική Αρχή εξασφάλισε και έφερε στην πόλη περισσότερα από 111 εκατ. ευρώ για έργα και επενδύσεις από χρηματοδοτήσεις, ένα σημαντικό ποσό, το πιο μεγάλο που έχει διαχειριστεί ποτέ ο δήμος. Είναι πολύ σημαντικό ότι δώσαμε στην πόλη έναν αέρα αισιοδοξίας, εξωστρέφειας και ανάπτυξης, κάτι που είχε ανάγκη και έλειπε από τον Πειραιά, και νομίζω ότι αυτό «μέτρησε» αρκετά στην επιλογή των δημοτών. Με την ψήφο τους έδειξαν, επιπλέον, ότι πιστεύουν ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τον Πειραιά προς το καλύτερο και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας, συγκριτικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αναγνώρισε σε εμάς ότι έχουμε και σχέδιο και πρόγραμμα.

Και τι σημαίνει προσωπικά για εσάς;

Προσωπικά, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Πειραιώτες και σε όσους μας στήριξαν με την ψήφο τους για να έρθει αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ συγκινητικό ότι μετά την πρώτη θητεία και την άσκηση διοίκησης για περίπου πέντε χρόνια ανεβάσαμε τα ποσοστά μας κατά 12 μονάδες. Πραγματικά είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Πειραιά, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.

Τι είναι αυτό που θα κάνει και όσους δεν σας ψήφισαν την πρώτη Κυριακή να σας εμπιστευθούν αύριο;

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η επόμενη μέρα μάς βρίσκει όλους μαζί, ενωμένους. Ζητώ λοιπόν από αυτούς που δεν μας ψήφισαν να διαβάσουν τα προγράμματα και των δύο συνδυασμών και να αναλογιστούν με μοναδικό κριτήριο το καλό του Πειραιά ποιος έχει σχέδιο για την πόλη μας και ποιος μπορεί να το υλοποιήσει. Στις εκλογές αυτές όπου εκλέγουμε δήμαρχο δεν πρέπει να ψηφίζουμε με βάση το κομματικό κριτήριο, αλλά με το ποιος μπορεί να τα καταφέρει για το καλό του Πειραιά. Ποιος έχει όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα.

Πριν από τις 26 Μαΐου, εάν σας ρωτούσε κανείς με ποιον συνυποψήφιό σας θα θέλατε να είστε στον δεύτερο γύρο, η απάντησή σας θα ήταν ο κ. Βλαχάκος;

Εχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι όλους τους αντιπάλους μου και κυρίως να σέβομαι την επιλογή της κάλπης. Δεν έχει καμία σημασία ποιον θα ήθελα εγώ στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οποιος και να ήταν, εμείς είχαμε και έχουμε να αντιπαραβάλουμε τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και το πρόγραμμά μας, τα οποία είναι αναλυτικά και ξεκάθαρα, αλλά και μια επιτυχημένη θητεία, κατά τη γνώμη μου αλλά και για την πλειοψηφία των Πειραιωτών, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής.

Τη Δευτέρα εκλέγεστε δήμαρχος Πειραιά. Ποια είναι η πρώτη απόφαση που θα πάρετε;

Υπάρχει μια συνέχεια στο έργο της δημοτικής Αρχής. Υπάρχουν αρκετές και σημαντικές αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί και πρέπει να προχωρήσουν, όπως είναι ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Πύργου που είναι σε εξέλιξη, η ανάπλαση στο Μικρολίμανο που έχει ξεκινήσει, η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών της πόλης, η οποία έχει αρχίσει, και μια σειρά πολλών άλλων θεμάτων. Το μέλημά μας είναι να προχωρήσουμε με όλα τα έργα τα οποία έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια τα οποία εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα για τον Πειραιά. Τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά και αλλάζουν την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των Πειραιωτών.

Και ποια έργα θα δρομολογήσετε άμεσα;

Για τη νέα δημοτική περίοδο έχουμε θέσει ως στόχο να δώσουμε προτεραιότητα στις γειτονιές. Με συγκεκριμένες προτάσεις σε καθεμία από τις πέντε δημοτικές κοινότητες του Πειραιά. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Πειραιά, ελεύθερων χώρων και χώρων άθλησης και αναψυχής, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση όλων των κατοίκων στους χώρους αυτούς. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική μας και τα μεγάλα έργα που ήδη έχουμε δρομολογήσει θα κάνουν τη ζωή στον Πειραιά καλύτερη.

Μιλήστε μας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Πειραιά είναι η θάλασσα. Γι’ αυτό και η ανάπτυξη για τον Πειραιά μπορεί να έρθει μόνο κοιτάζοντας προς τη θάλασσα και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει. Η επένδυση στο λιμάνι μετατρέπει τον Πειραιά σε κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου. Η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι το μέσο για να μετατραπεί ο Πειραιάς σε τουριστικό προορισμό. Εμείς ως δημοτική Αρχή έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο στη Γαλάζια Ανάπτυξη, το οποίο συνίσταται σε στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον τομέα αυτόν.

Επιπλέον, ο Πειραιάς διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, τόσο εξαιτίας της μακραίωνης ιστορίας του, αλλά και εξαιτίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο μόλις σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Τώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο ως προς τη σύνθεσή του έχει ολοκληρωθεί, βλέπετε εφικτές τις συνεργασίες;

Εκ των πραγμάτων, με το νέο σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες στα δημοτικά συμβούλια, σε όλους τους δήμους όπου δεν έχει υπάρξει αυτοδυναμία.

Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού που λάβαμε στον πρώτο γύρο, χρειαζόμαστε τρεις δημοτικούς συμβούλους για να έχουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία, ωστόσο θεωρώ ότι το δόκιμο είναι να πάμε σε μια στρατηγική συνεννόησης, σε μια σύγκλιση σε συγκεκριμένα ζητήματα και να συνεργαστούμε με συγκεκριμένους συνδυασμούς. Αυτό βέβαια απαιτεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές. Θεωρώ πως είναι εφικτές οι συνεργασίες στον Πειραιά. Θέλω όμως να πιστεύω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων θα αποφασίζουν με βάση το τι πιστεύουν ότι είναι πραγματικά σωστό για την πόλη και όχι με διάθεση στείρας αντιπολίτευσης.

Πώς αξιολογείτε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Κατά τη γνώμη μου και με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου ψηφίζουμε κυρίως κόμμα και δευτερευόντως πρόσωπα, οι πολίτες την προηγούμενη Κυριακή έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώ ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο καταφέραμε εν μέρει, λαμβάνοντας ως υπερκομματικός συνδυασμός αυτό το μεγάλο ποσοστό. Θεωρώ δε θετικό το ότι θα γίνουν σύντομα εθνικές εκλογές, καθώς οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το κόμμα και τους βουλευτές τους και θα μπορούν έτσι πιο απελευθερωμένα να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών αυτούς που θεωρούν κατάλληλους για τη διοίκηση της πόλης τους.

Για εσάς επιτυχημένος δήμαρχος είναι…

Κατά την άποψή μου, επιτυχημένος δήμαρχος είναι αυτός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για το έργο του, ανεξάρτητα από κόμματα ή από άλλες περιχαρακώσεις, όπως είναι ο κ. Ιωακειμίδης στη Νίκαια – Αγιο Ιωάννη Ρέντη, όπως είναι ο κ. Παχατουρίδης στο Περιστέρι ή ο κ. Χατζηδάκης στο Παλαιό Φάληρο, οι οποίοι έχουν την καθολική αναγνώριση των δημοτών τους. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να μπορεί με σχέδιο και πρόγραμμα να αξιοποιεί τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα, εξασφαλίζοντας χρήματα για την ανάπτυξη της πόλης του και για μεγάλα έργα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν μόνο από τους πόρους των δήμων. Δεν έχει κανείς μας την πολυτέλεια να παραβλέπει αυτές τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024