Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ : Ορειβάτες προσπερνούν πτώματα

«Ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ : Ορειβάτες προσπερνούν πτώματα

Ακόμη ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του στο Έβερεστ, ανεβάζοντας σε 11 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις αρχές του 2019. Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται σοκαριστικές φωτογραφίες από τη «ζώνη θανάτου» στο βουνό.

Ακόμη ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του στο Έβερεστ, ανεβάζοντας σε 11 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις αρχές του 2019. Σύμφωνα με το CNN πρόκειται για έναν αμερικανό δικηγόρο 62 ετών, ο οποίος πάντως κατάφερε να αγγίξει τη «στέγη του κόσμου» από την πλευρά του Νεπάλ.

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται σοκαριστικές φωτογραφίες από τη «ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ, καθώς σειρά ορειβατών συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο της ανόδου προς την κορυφή, προσπερνώντας ακόμη και σορούς.

Ουρές ορειβατών σχηματίζονται κατά τη φετινή περίοδο αιχμής κοντά στην κορυφή του Έβερεστ των 8.848 μέτρων, όπου το οξυγόνο είναι πολύ αραιό.

Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου οι μετεωρολογικές συνθήκες προσφέρουν ένα σύντομο «παράθυρο» λιγότερο ακραίων συνθηκών και πιο ευνοϊκών για την ανάβαση.

Παρά ταύτα, ο θάνατος είναι συνυφασμένος με την ακραία αυτή δοκιμασία.

Τις αληθινές φρικιαστικές εικόνες με τις οποίες πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι όσοι επιχειρούν να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου αποκαλύπτει μέσω του φωτογραφικού του φακού ο Καναδός κινηματογραφιστής Hλία Σαικάλε.

Στη φωτογραφία φαίνεται μια σειρά ορειβατών που βρίσκονται στη λεγόμενη «ζώνη του θανάτου» και προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ και στα δεξιά φαίνεται ένα πτώμα που κρέμεται από το σκοινί του.

Στο συγκεκριμένο σημείο οι ορειβάτες καταρρέουν λόγω της εξάντλησης από την πολύωρη αναμονή και την ορθοστασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου.

Είναι μια εφιαλτική εμπειρία και όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν μιλούν με σοκαριστικά λόγια, όπως και ο σκηνοθέτης από την Ottowa, ο οποίος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο ψηλότερο σημείο της γης είδε αρκετά νεκρά σώματα μέσα στις σκηνές τους.

Φέτος το Νεπάλ εξέδωσε για την εαρινή σεζόν τον αριθμό ρεκόρ των 381 αδειών, με τιμή εκάστης τα 11.000 δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα.

Καθώς κάθε ορειβάτης με άδεια συνοδεύεται από έναν οδηγό, αυτό σημαίνει πως περίπου 750 άνθρωποι ακολουθούν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων το ίδιο μονοπάτι.

Τουλάχιστον 140 άλλοι πήραν άδειες για να ανέβουν στο Έβερεστ από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ, σύμφωνα με οργανωτές αποστολών.

Συνολικά ο αριθμός των ορειβατών στο Έβερεστ μπορεί φέτος να σπάσει το ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, με 807 ανθρώπους να φθάνουν στην κορυφή.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024