Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Βασίλης Τζαβάρας μιλάει για μια «Λέξη που λείπει»

Ο Βασίλης Τζαβάρας μιλάει για μια «Λέξη που λείπει»

Για μία και μοναδική βραδιά, την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Ο συνθέτης Βασίλης Τζαβάρας παρουσιάζει για πρώτη φορά τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο, στη σκηνή της Φρυνίχου, στην Πλάκα.

Μουσική που γράφτηκε για θέατρο, θέματα και ηχοτοπία, θραύσματα, αποτυπώματα και εικόνες που συνδέονται μεταξύ- με τη λέξη που λείπει.

Από τις παραστάσεις «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», «Το Απίθανο ταξίδι», «Hotel Marina», «Eroica», «Το κόκ(κ)αλο που τραγουδούσε», «Εσωτερικό), «Aomori», «In A Gadda Da Vida», «Στον ίσκιο του βουνού» και «Hugo: Μια Ουτοπία».

Ο μουσικός μάζεψε θέματα και ηχοτοπία που έχει συνθέσει για το θέατρο θέλοντας να δημιουργήσει μια ενιαία ηχητική αφήγηση. Ο ίδιος σημειώνει στο ένθετο του CD: «Η μουσική αυτού του CD είναι ο απόηχος μιας ηχητικής αλλά και συναισθηματικής  διαδρομής που ξεκινάει το 2012 και φτάνει ως τώρα μέσα από τη δουλειά μου στο θέατρο. Θραύσματα, αποτυπώματα και εικόνες που συνδέονται μεταξύ τους με τη  λέξη που λείπει.»

Αποσπάσματα θα παιχτούν ζωντανά από τον συνθέτη μαζί με τους ηθοποιούς Νάνα Παπαδάκη, Γιώργο Σύρμα, Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου και Ελεάνα Καυκαλά. Θα μιλήσουν, η σκηνοθέτης και ηθοποιός Σοφία Μαραθάκη, η δραματολόγος Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και ο συνθέτης Κώστας Γρηγορέας.

Για μία και μοναδική βραδιά, την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Ο συνθέτης μιλάει στο in.gr για τον δίσκο αλλά και αυτή την ιδιαίτερη βραδιά

Τι πρόκειται να δούμε στις 6 Ιουνίου στο Θέατρο Τέχνης;

Στις 6 Ιουνίου θα παρουσιάσω ζωντανά κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον τελευταίο δίσκο μου “The missing word”. Ο δίσκος περιλαμβάνει μουσικές που έχω γράψει για το θέατρο από το 2012 μέχρι το 2018. Προσπάθησα εξαρχής ο δίσκος αυτός να μην είναι απλά μια συλλογή κάποιων μουσικών κομματιών, αλλά μια ενιαία μουσική αφήγηση. Για την παρουσίαση θα έχω τη βοήθεια των εκλεκτών ηθοποιών Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, Νάνα Παπαδάκη και Γιώργο Σύρμα. Στη συνέχεια θα μιλήσουν για τη δουλειά μου η σκηνοθέτης και ηθοποιός Σοφία Μαραθάκη και ο συνθέτης Κώστας Γρηγορέας.

Ποιο από το τραγούδια σας κρύβει πίσω μια αστεία ιστορία και ποια είναι αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια αστεία ιστορία. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι μπορεί να συμβεί κάποιο τυχαίο γεγονός κατά τη διάρκεια των προβών που μπορεί να επηρεάσει τη μουσική της παράστασης. Η επιλογή ενός ήχου μπορεί να προκύψει από λάθος. Να γίνει δηλαδή κάποιο λάθος , να αρέσει και τελικά να κρατηθεί.

Γιατί επιλέξατε το θέατρο τέχνης για την παρουσίαση του δίσκου σας.

Πρώτη φορά δούλεψα στο Θέατρο Τέχνης φέτος. Στην παράσταση «Eroica», σε σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου και στην «Φαλακρή τραγουδίστρια» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη. Ήθελα η παρουσίαση του δίσκου μου, με μουσικές από το θέατρο, να γίνει σε θεατρικό χώρο. Η Φρυνίχου νομίζω ότι είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος, όχι μόνο επειδή είναι ένα ιστορικό θέατρο αλλά επειδή είναι μια πολύ όμορφη αίθουσα.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μετά την παρουσίαση του δίσκου στις 6 Ιουνίου, θα κάνω ένα μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα προετοιμάζοντας όμως κάποιες επιλεκτικές φθινοπωρινές εμφανίσεις. Καταρχήν, είναι ήδη στα σκαριά μια μουσική παράσταση με υλικό από το “missing word”  σε συνεργασία με την video artist Ερατώ Τζαβάρα και τον ντράμερ Γιάννη Ηλιάκη. Επίσης, πάλι με αφορμή την έκδοση ενός δίσκου, μαζί με τον φίλο και συνάδελφο Μιχάλη Καταχανά θα παρουσιάσουμε τη μουσική που γράψαμε για την παράσταση «Πόλεμος τοπίων» και τέλος μαζί με τον Γιάννη Παξεβάνη, ως Silent Move, θα συνεχίσουμε τα αφιερώματα στον βωβό κινηματογράφο με live μουσική επένδυση.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024