Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εβρος : Γιατί τοποθέτησαν αισθητήρες εδάφους στο Δέλτα

Εβρος : Γιατί τοποθέτησαν αισθητήρες εδάφους στο Δέλτα

Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος GROW και έχουν ως στόχο την ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εμφάνιση και εξέλιξη σημαντικών φαινομένων που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Εβρου στο πλαίσιο του προγράμματος GROW και έχουν ως στόχο την ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εμφάνιση και εξέλιξη σημαντικών φαινομένων που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Καινοτόμο πρόγραμμα

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης συμμετέχει από τον Μάρτιο του 2019 στο Πρόγραμμα GROW.

Το GROW είναι καινοτόμο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 18 εταίροι και 65 ερευνητές από χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ερευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας 2020.

Το όραμα των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα είναι η δημιουργία κινήματος πολιτών που δημιουργούν, μοιράζονται και αξιοποιούν χρήσιμα δεδομένα για την καλλιέργεια της γης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών και επιστημονικών προκλήσεων.

Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει στην έρευνα του προγράμματος με την τοποθέτηση αισθητήρων εδάφους σε διαφορετικά σημεία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου.

Τέσσερις παράμετροι του εδάφους

Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν τέσσερις παραμέτρους του εδάφους (υγρασία, ηλιακό φως, θερμοκρασία και αγωγιμότητα) και τα παραγόμενα δεδομένα χρησιμοποιούνται για διασταύρωση με τα αντίστοιχα δεδομένα από μετρήσεις των δορυφόρων Sentinel.

Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εμφάνιση και εξέλιξη σημαντικών φαινομένων και ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο έδαφος, η απόδοση των καλλιεργειών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά..

Για πληροφορίες

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί περίπου 100 αισθητήρες εδάφους στις περιοχές Βάλτος-Αλμύρες και Βοϊδάδικο και αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος πληροφορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα GROW μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Πηγή: e-evros.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024