Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δεύτερη και τελευταία  ευκαιρία του ΚΙΝΑΛ

Η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία του ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας έδωσε τα ρέστα του για να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας.  Δεν τα κατάφερε. Τώρα θα δώσει τα ρέστα του για να κατοχυρώσει το ρόλο του, ως επικεφαλής του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου.  Στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά έχουν μπροστά τους μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε τα ρέστα του για να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας.  Δεν τα κατάφερε. Τώρα θα δώσει τα ρέστα του για να κατοχυρώσει το ρόλο του, ως επικεφαλής του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου.  Στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά έχουν μπροστά τους μια δεύτερη ευκαιρία.

Το μεσημέρι της Κυριακής τα τηλέφωνα της Χαριλάου Τρικούπη είχαν πάρει φωτιά. Οι πληροφορίες από το πρώτο κύμα των exit polls  ήθελαν το Κίνημα Αλλαγής να κινείται σε κοντά σε διψήφιο ποσοστό. Όμως, οι  επιτελείς της Φώφης Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για ένα καλό ποσοστό και δεν έκρυβαν ότι, έτσι όπως εξελίχθηκε η προεκλογική περίοδος, θα ήταν ικανοποιημένοι με ένα ποσοστό που θα κινούνταν λίγο πάνω από το 8%.  Το Κίνημα Αλλαγής πήρε, τελικά, ποσοστό 7,5%. Παράλληλα κατάφερε να εκτοπίσει από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή.

Είναι ικανοποιητικός ο τελικός απολογισμός;  Αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στη σύσκεψη που έχει καλέσει σήμερα η Φώφη Γεννηματά και στην οποία θα συμμετάσχουν τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και οι στενοί της συνεργάτες.  Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογικές προσδοκίες ήταν υψηλότερες. Και, πράγματι, το ποσοστό θα μπορούσε να είναι καλύτερο.  Υπήρξαν αρκετές εκλογικές «μαύρες τρύπες», περιφέρειες στις οποίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτές οι «μαύρες τρύπες» είχαν εντοπιστεί. Για παράδειγμα, τις τελευταίες δέκα ημέρες, έγινε μια προσπάθεια να καλυφθεί η υστέρηση των ποσοστών που υπήρχαν στο Λεκανοπέδιο.  Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.  Ούτε στη Μακεδονία η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από εκλογικά οφέλη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στις ευρωεκλογές κρίθηκε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Στις εθνικές εκλογές θα κριθούν οι συσχετισμοί στον κεντροαριστερό χώρο. Η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη μεγάλη προσωπική πολιτική του ήττα, έχει καταφέρει να συγκρατήσει ένα ποσοστό πάνω από 23% και στη δήλωση με την οποία εξήγγειλε τις πρόωρες κάλπες, έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «κατοχύρωσα ρόλο πρωταγωνιστή. Είμαι ο προοδευτικός πόλος, η δημοκρατική παράταξη της χώρας».  Ο κ. Τσίπρας έδωσε τα ρέστα του για να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας.  Δεν τα κατάφερε. Τώρα θα δώσει τα ρέστα του για να κατοχυρώσει το ρόλο του, ως επικεφαλής του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά έχουν μπροστά τους μια δεύτερη ευκαιρία. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αφήνει, όπως εκτιμάται, να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει, ήδη, κρίνει το αποτέλεσμα.   Άρα  το τμήμα εκείνο των κεντρώων ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές  επέλεξε τη ΝΔ για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση της θέλησης της να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το στόχο του. Τώρα, μπορεί να τεθεί ενώπιον και άλλων διλλημάτων.  Η μεγάλη διαφορά, επίσης, οδηγεί ορισμένα στελέχη στην εκτίμηση ότι στις εθνικές εκλογές είναι πιθανή η περαιτέρω αποσυσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στην μάχη των εθνικών εκλογών αναμένεται να προστεθούν υπολογίσιμες δυνάμεις που δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα στις ευρωεκλογές. Είναι τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, στην οποία το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, που έκαναν την δική τους προσπάθεια για την εκλογή τους. Στην κινητοποίηση αυτών των δεκάδων στελεχών υπολογίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη για να καλύψουν τις μαύρες εκλογικές τους τρύπες και ειδικά αυτήν της Αττικής.

Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες στις εθνικές εκλογές θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου ισχυρού διλλήματος το οποίο θα επηρεάσει τη στάση ενός μεγάλου μέρους του κεντρώου χώρου και θα πιέσει το Κίνημα Αλλαγής. Το δίλλημα της αυτοδυναμίας, της ισχυρής εντολής, που θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες. Και εδώ στις «μαύρες εκλογικές τρύπες» του Κινήματος Αλλαγής, έρχεται να προστεθεί και μια «μαύρη εκλογική  τρύπα». Ο ρόλος του ρυθμιστή του μετεκλογικού σκηνικού περνά μέσα από τη μη αυτοδυναμία της ΝΔ.  Όταν όμως ζητάς από το εκλογικό σώμα τη μη αυτοδυναμία της ΝΔ δεν μπορείς να του δημιουργείς την υποψία της ακυβερνησίας την επόμενη μέρα.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024