Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος Μπέζος; Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι που υπήρξαν ποτέ

Ποιος Μπέζος; Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι που υπήρξαν ποτέ

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν μαθαίνατε πως η αμύθητη περιουσία του Μπέζος στην ουσία αποτελεί μόλις το 1/3 εκείνης ενός θρυλικού μεγιστάνα του πλούτου;

O ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία που -σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη του Bloomberg- ανέρχεται στα 117 δισ. δολάρια.

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν μαθαίνατε πως η αμύθητη περιουσία του Μπέζος στην ουσία αποτελεί μόλις το 1/3 εκείνης ενός θρυλικού μεγιστάνα του πλούτου, του Τζον Ροκφέλερ.

Ο οικονομολόγος Σάμουελ Γουίλιαμσον, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας measuringworth.com, επιχείρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση. Αρχικά κατέγραψε τον πλούτο που είχαν στα χέρια τους οι εκάστοτε κροίσοι και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως συγκριτικό εργαλείο το μέγεθος της περιουσίας του καθενός ως προς το ΑΕΠ της χώρας του.

Τα συμπεράσματα είναι όντως εντυπωσιακά. Ο Τζον Ροκφέλερ έχτισε την αυτοκρατορία του κυρίως χάρη στο πετρέλαιο. Το 1870 ίδρυσε την εταιρεία Standard Oil (από την οποία προέκυψαν στη συνέχεια οι Exxon και Chevron) και είδε την περιουσάι του να εκτοξεύεται καθώς αυξανόταν η σημασία της κηροζίνης και της βενζίνης στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Στο απόγειό του ο Ροκφέλερ έλεγχε το 90% του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά. Η περιουσία του έφτασε το 1937 στο 1,6% του αμερικανικού ΑΕΠ. Με σημερινές τιμές το ύψος της θα ήταν 331 δισ. δολάρια.

Για να καταλάβετε τη διαφορά μεγέθους η περιουσία των 117 δισ. δολαρίων του Μπέζος αντιστοιχεί σήμερα στο 0,6% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Στη συνέχεια της κατάταξης, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών ήταν ο Αμερικανός Αντριου Κάρνεγκι (1835-1919), μεγιστάνας του χάλυβα, με περιουσία ύψους 321 δισ. δολαρίων (σημερινές τιμές). Ο Κάρνεγκι είχε πουλήσει το 1901 την εταιρεία του Pittsburgh Carnegie Steel Company στον τραπεζίτη Τζον Πίερποντ Μόργκαν ξεπερνώντας τα επόμενα χρόνια σε πλούτο τον Ροκφέλερ, ενώ μέχρι να πεθάνει είχε δώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 90% της περιουσίας του.

Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Αμερικανό Κορνέλιους Βάντερμπιλντ (1794-1877), ο οποίος έχτισε την περιουσία του με τη ναυτιλία και τους σιδηροδρόμους στους οποίους είχε την προνοητικότητα να επενδύσει. Είχε αρχίσει να εργάζεται σε ηλικία 11 ετών στα φέριμποουτ του πατέρα του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και στα 16 του αγόρασε ένα δικάταρτο καράβι μεταφέροντας εμπορεύματα και επιβάτες μεταξύ Στέιτεν Αϊλαντ και Μανχάταν. Στο απόγειό του η περιουσία του έφθανε τα 238 δισ. δολάρια (σημερινές τιμές).

Ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft. Σύμφωνα με το Bloomberg, η προσωπική περιουσία του Γκέιτς ανέρχεται στα 103 δισ. δολάρια και η περιουσία του ιδρύματος που έχει ιδρύσει στα 51 δισ. δολάρια. Στο απόγειό του η περιουσία του έφθασε (σε σημερινές τιμές τα 213 δισ. δολάρια).

.

Ο επόμενος μεγιστάνας στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών είναι ο Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός Μάρκος Λικίνιος Κράσσος (115-53 π.Χ.) με περιουσία που θα αντιστοιχούσε σήμερα σε 210 δισ. δολάρια. Ο Ρωμαίος μεγιστάνας ήταν μέλος της πρώτης τριανδρίας της ρωμαϊκής ιστορίας μαζί με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Πομπήιο, ενώ πιστώνεται με την κατάπνιξη της εξέγερσης των δούλων υπό τον Σπάρτακο.

Ελάχιστα μικρότερη περιουσία, περίπου 203 δισ. δολάρια, θα είχε σήμερα ο Αλαν Ρούφους (1040-1093), εξάδελφος του Γουίλιαμ του Κατακτητή, στον οποίο παραχωρήθηκαν μεγάλες εκτάσεις στην Αγγλία γύρω στο 1070, αφότου οι Νορμανδοί είχαν κερδίσει τους Αγγλοσάξονες στη μάχη του Χέιστινγκς το 1066.

Στην όγδοη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων κατατάσσεται ο Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 93 δισ. δολαρίων. Ο Μπάφετ είχε αρχίσει να πουλάει τσίχλες από πόρτα σε πόρτα στα έξι του, σύμφωνα με το Bloomberg και αρκετά αργότερα ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway που προσφέρει στους μετόχους της μέση ετήσια απόδοση ύψους 20,5% από το 1953. Η περιουσία του είναι 93 δισ. δολάρια.

H περιουσία του Μπάφετ αντιστοιχεί σήμερα στο 0,43% του αμερικανικού ΑΕΠ, ενώ είναι ένας από τους ανθρώπους που θεωρείται πως έπεισαν τον Γκέιτς να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024