Η παλαιστινιακή ηγεσία επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διάσκεψη που οργανώνεται στο Μπαχρέιν τον Ιούνιο για την οικονομική πτυχή του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που αναμένεται να αποκαλυφθεί προσεχώς.

Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε την Κυριακή τη διάσκεψη αυτή για τις οικονομικές διαστάσεις του σχεδίου, την οποία συνδιοργανώνει με τη Μανάμα την 25η και την 26η Ιουνίου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι τόνισαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί «από κανέναν» για τη συνάντηση στο Μπαχρέιν.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε μέσω Διαδικτύου το βράδυ της Τετάρτης, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ΟΑΠ) τόνισε ότι «η Παλαιστίνη δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Μανάμας».

«Αυτή είναι η κοινή θέση των Παλαιστινίων, από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ ως τα κινήματα και τις άλλες πολιτικές οργανώσεις, προσωπικότητες, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι Παλαιστίνιοι πρακτικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση αφότου ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερχόμενος σε ρήξη με τη διεθνή συναίνεση δεκαετιών, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017. Θέλουν η ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Στη διάσκεψη στη Μανάμα αναμένεται να συμμετάσχουν επικεφαλής ή κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και διαφόρων εταιρειών.

Πρόκειται για μια «ευκαιρία-ορόσημο» για την «ανταλλαγή ιδεών, τη συζήτηση για τις στρατηγικές, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και των δυνητικών οικονομικών πρωτοβουλιών» που θα γίνουν δυνατές «με μια συμφωνία ειρήνης», ανέφερε την Κυριακή η αμερικανική προεδρία στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησε με το Βασίλειο του Μπαχρέιν.

Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο απλώς μια οικονομική επιβράβευση σε αντάλλαγμα για την αποδοχή της ισραηλινής κατοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο