Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα ΜΚΟ καλούν την Ευρώπη «να αναθεωρήσει κατεπειγόντως» τη μεταναστευτική πολιτική της

Δέκα ΜΚΟ καλούν την Ευρώπη «να αναθεωρήσει κατεπειγόντως» τη μεταναστευτική πολιτική της

Δέκα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στη Λιβύη απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες-μέλη της, να «αναθεωρήσουν κατεπειγόντως» τη μεταναστευτική πολιτική τους, τονίζοντας ότι οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, κρατούνται αυθαίρετα και επ' αόριστον στη χώρα αυτή, κάτω από «αποτρόπαιες» συνθήκες.

Δέκα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στη Λιβύη απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες-μέλη της, να «αναθεωρήσουν κατεπειγόντως» τη μεταναστευτική πολιτική τους, τονίζοντας ότι οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, κρατούνται αυθαίρετα και επ’ αόριστον στη χώρα αυτή, κάτω από «αποτρόπαιες» συνθήκες.

«Η κοινότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων γίνεται καθημερινά μάρτυρας των δεινών που υφίστανται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λιβύη, όπου εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε άμεσο κίνδυνο, δεδομένου ότι η βία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη χώρα» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Φόρουμ των Διεθνών ΜΚΟ για τη Λιβύη. Μεταξύ των οργανώσεων αυτών είναι οι Premiere Urgence Internationale, Danish Refugee Council, International Rescue Committee, Mercy Corps και Terre des Hommes.

«Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των χωρών-μελών της, κυρίως η στήριξη που παρέχουν στη λιβυκή ακτοφυλακή, συμβάλλουν εμμέσως στην επιστροφή (στη Λιβύη) των μεταναστών και των προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μεσόγειο· καταλήγουν τότε κρατούμενοι (…) με ουσιαστικά μηδενικές πιθανότητες να ασκήσουν το δικαίωμά τους για να ζητήσουν άσυλο» ή να έχουν πρόσβαση σε μια «διεθνή προστασία», συνεχίζουν οι δέκα μκο.

Περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες κράτησης των ανθρώπων αυτών στη Λιβύη, οι οργανώσεις τονίζουν ότι εντείνονται καθημερινά τα προβλήματα, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, φαγητού και η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Κινδυνεύουν ζωές» στη Λιβύη, τόνισαν, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική συμβάλλει στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς διευκολύνει εμμέσως την επιστροφή τους στη Λιβύη, όπου καταλήγουν υπό κράτηση.

Το Φόρουμ καλεί «τους Ευρωπαίους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών» να υψώσουν τη φωνή τους για το θέμα αυτό. Ζητά επίσης από την ΕΕ και τις χώρες-μέλη να δώσουν προτεραιότητα »σε πολιτικές που προστατεύουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια των προσφύγων και των μεταναστών» και θα επιτρέψουν τη μεταφορά όσων κρατούνται σε αυτά τα κέντρα σε «ασφαλείς χώρους, εκτός Λιβύης».

Το 2017 η Ιταλία κατέληξε σε συμφωνία –που επικυρώθηκε από την ΕΕ– με τις λιβυκές αρχές για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τη λιβυκή ακτοφυλακή. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν σταθερά την αντίθεσή τους στην επιστροφή στη Λιβύη όσων εντοπίζονται στη θάλασσα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται σε κέντρα κράτησης και συχνά βρίσκονται στο έλεος ενόπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024