Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζ. Μπενινκάζα: Απεβίωσε ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες της σφαγής της Κεφαλλονιάς

Τζ. Μπενινκάζα: Απεβίωσε ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες της σφαγής της Κεφαλλονιάς

Ο Τζιουζέπε Μπενινκάζα, ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες της σφαγής της Κεφαλλονιάς, της μαζικής εκτέλεσης των ανδρών της ιταλικής μεραρχίας Πεζικού Acqui από τους ναζί το Σεπτέμβριο του 1943, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών

Ο Τζιουζέπε Μπενινκάζα, ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες της σφαγής της Κεφαλλονιάς, της μαζικής εκτέλεσης των ανδρών της ιταλικής μεραρχίας Πεζικού Acqui από τους ναζί το Σεπτέμβριο του 1943, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Ο Μπενινκάζα είχε γεννηθεί στο Καστρονόβο της Σικελίας, αλλά ζούσε στο Κλίφσαϊντ Παρκ του Νιού Τζέρσεϊ, στις ΗΠΑ.

Μέχρι πέρσι ο Μπενινκάζα επέστρεφε στη Σικελία και συμμετείχε ανελλιπώς στην ημέρα μνήμης για το τέλος του πολέμου στην Ιταλία, στις 25 Απριλίου.

Ο ίδιος, μολονότι ήταν αγρότης, έτρεφε μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, την ποίηση και την αρχαιολογία.

Αφηγήθηκε μάλιστα τις εμπειρίες του από την Κεφαλλονιά σε ένα βιβλίο με τίτλο «Μνήμες της Κεφαλλονιάς», όπου εξιστόρησε τα γεγονότα της μάχης στην οποία ενεπλάκη η μεραρχία Acqui, η οποία, μετά την ιταλική συνθηκολόγηση της 3ης Σεπτεμβρίου 1943, αρνήθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στο πλευρό των ναζιστών.

Σε αντίποινα, οι ναζί εκτέλεσαν περίπου πέντε χιλιάδες ιταλούς στρατιώτες. Ο Μπενινκάζα σώθηκε, διότι προσποιήθηκε τον νεκρό ανάμεσα στις σορούς των συμπολεμιστών του που είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Λιποθύμησα από τον πόνο και την απελπισία. Όταν ξύπνησα, ήταν σκοτάδι, βρέθηκα γεμάτος αίματα, με πτώματα σωριασμένα πάνω και γύρω μου. Λερωμένος από τα αίματα, με πόνο στην κνήμη και πυρετό, μόλις και μετά βίας στεκόμουν στα πόδια μου. Προσπάθησα να προχωρήσω έρποντας, αλλά τα αγκάθια μού πλήγωναν τα χέρια. Δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να φθάσω στα Βαλσαμάτα, εάν ήθελα να σωθώ» διηγείται ο ίδιος στο βιβλίο του για την πολεμική του περιπέτεια.

Στη συνέχεια ο Μπενινκάζα βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία σε ελληνικές οικογένειες, μεταξύ αυτών και του δημάρχου στα Βαλσαμάτα, ο οποίος τον βοήθησε εκδίδοντας μια πλαστή ταυτότητα στο όνομα Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ο Μπενινκάζα ενώθηκε κατόπιν με την αντάρτικη μεραρχία του ΕΛΑΣ και ήλθε σε γάμο με την ελληνίδα Μαρία, η οποία μετά τον πόλεμο τον ακολούθησε στη Σικελία και κατόπιν στις ΗΠΑ.

Ο Μπενινκάζα, γνωστός στους κύκλους των αντιστασιακών ως «Τζου Πιπίνου», ήταν πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τις εμπειρίες του για τον πόλεμο και τη μάχη κατά του φασισμού, ενώ ακόμη δε δίσταζε να δώσει τη μάχη και στις δικαστικές αίθουσες για τα ιδανικά της δημοκρατίας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024