Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιερί Μποντέ: Ο ευγενής της ολλανδικής ακροδεξιάς

Τιερί Μποντέ: Ο ευγενής της ολλανδικής ακροδεξιάς

Στις περιφερειακές εκλογές της 20ης Μαρτίου το FvD, που ιδρύθηκε μόλις το 2016 από τον Μποντέ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, δίνοντας μία πρόγευση για του τι μπορεί να επακολουθήσει στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Μαΐου.

Μπορεί οι Ολλανδοί, μαζί με τους Βέλγους και τους Λουξεμβούργιους, να είναι μεταξύ των πιο διαπρύσιων οπαδών του σχεδίου της ΕΕ και να απαριθμούνται ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες της Ένωσης, όμως και στη μεγαλύτερη από τις χώρες της Benelux δεν λείπουν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές. Ιδίως, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία, το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD) του 36χρονου Τιερί Μποντέ, ενδέχεται να επιτύχει ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, αφαιρώντας μάλιστα την πρωτοκαθεδρία από τον Γκέρτ Βίλντερς του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV).

Στις περιφερειακές εκλογές της 20ης Μαρτίου το FvD, που ιδρύθηκε μόλις το 2016 από τον Μποντέ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, δίνοντας μία πρόγευση για του τι μπορεί να επακολουθήσει στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Μαΐου. Και στην Ολλανδία, όπως και στο Βέλγιο, το αποτέλεσμα για τις Ευρωεκλογές θα εξαρτηθεί από την επιτυχία που θα έχουν δύο κύριες θεματικές στην πολιτική επιχειρηματολογία: αφ’ ενός η δημαγωγία κατά της μετανάστευσης που εκπέμπουν οι εθνικιστές του FvD στην Ολλανδία και των Φλαμανδών εθνικιστών στο Βέλγιο, και αφ’ ετέρου η τελική αποδοχή που θα έχει το κίνημα για το περιβάλλον, των Παρασκευών για το Μέλλον (Fridays For Future), που ως τώρα έχει συμβάλει, ώστε αυξηθεί η εμβέλεια στο εκλογικό σώμα των οικολογικών κομμάτων και στις τρεις αυτές χώρες. Στην πολιτική τούτη διελκυστίνδα, το αποτέλεσμα του FvD θα κρίνει εν πολλοίς τις εκλογικές ισορροπίες.

O 36χρονος Μποντέ, γόνος γαλλικής οικογένειας Ουγενότων εξόριστων στην Ολλανδία, έχει χαρακτηρισθεί από τη βρετανική εφημερίδα Guardian «το ευγενές πρόσωπο της ολλανδικής Δεξιάς». Σε αντίθεση με την τραχύτητα στη μορφή κι εκφραστικότητα του Βίλντερς, ο ευθυτενής Μποντέ δεν προβληματίζεται να εμφανίζει και τη διανοούμενη πλευρά του. Εκφώνησε την πρωτόλεια ομιλία του στο Κοινοβούλιο στα λατινικά, επικαλείται συχνά στίχους ποιητών, μετέφερε ένα πιάνο στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Όσον αφορά τις πολιτικές του ιδέες, ο νέος ανερχόμενος αστέρας της ακροδεξιάς έχει εκφρασθεί υπέρ της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν κι έχει ενστερνισθεί τις ιδέες του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ένθερμα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και έχει δεθεί με προσωπική φιλία με την οικογένεια Λεπέν στη Γαλλία (και με τον πατέρα και την κόρη).

Η ευρωσκεπτικιστική του ρητορεία είναι πολύ πιο ριζοσπαστική από αυτή του ομοϊδεάτη του Ματέο Σαλβίνι. Πολλές φορές έχει ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από το ευρώ (σε μία χώρα που το 78% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, έναντι 15% που είναι αντίθετο). Βέβαια, τελευταία, έχει μετριάσει αρκετά τη θέση του για ένα Nexit, συντασσόμενος στο σχέδιο των Συντηρητικών που προβλέπει μία μεταρρύθμιση της Ευρώπης, χωρίς έξοδο από αυτήν.

Ο νεαρός πολιτικός είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστής και όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές. Σύμφωνα με τις θέσεις του, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών –που αποτελούν τον κεντρικό άξονα στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε–αποτελούν «μία υστερία με υπερβολικό κόστος».

Όσον αφορά τις απόψεις του για την ισότητα των φύλων, ο Μποντέ τάσσεται αταλάντευτα υπέρ της πρωτοκαθεδρίας των ανδρών: «οι γυναίκες επιτυγχάνουν σε λιγοστές εργασίες κι έχουν μικρότερες φιλοδοξίες από τους άνδρες», υποστήριξε σε συνέντευξή του το 2017. Ενώ έχει δηλώσει, επίσης, πως «οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για θέματα οικογένειας, νοικοκυριού και θέλουν να εξουσιάζονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024