Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιγά μην είναι και «δημοπρασία» οι ευρωεκλογές!

Σιγά μην είναι και «δημοπρασία» οι ευρωεκλογές!

Είναι οι ευρωεκλογές δημοψήφισμα; Εάν νομίζουμε ότι είναι κάτι από τα δύο, τότε είμαστε θύματα παραπληροφόρησης. Μόνο ότι είναι «δημοπρασία» δεν μας έχουν πει ακόμα, αλλά και πάλι, μέχρι τότε ποιος ξέρει!

Ως «μοναδική δημοσκόπηση» χαρακτήρισε, στη χτεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Είπε συγκεκριμένα, ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 του Μάη θα δημιουργήσει μια παταγώδη κατάρρευση της απάτης που έχει προσπαθήσει να στήσει με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μια «μοναδική δημοσκόπηση για να δείξω την μεγάλη απάτη που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης με όλο αυτό το σύστημα που τον στηρίζει».

Εάν πράγματι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει στηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με ΜΜΕ «απάτη», για να χάσει το κόμμα του τις  εκλογές, τότε κακώς θεωρεί ή χαρακτηρίζει δημόσια τις ευρωεκλογές ως «δημοψήφισμα». Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει το κύρος, την αντικειμενικότητα, τους μηχανισμούς, την υποδομή και τους πόρους για να διαλευκάνει εάν πρόκειται περί στημένης «απάτης» ή όχι. Γιατί η Ε.Ε. είναι αυτή που από το 2015 εφαρμόζει μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των δημοκρατικών συστημάτων. Γιατί η Ε.Ε. δημιούργησε το 2017 στο Ελσίνκι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών. Η Ε.Ε. είναι αυτή που το 2018 ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του 2019, αλλά και των 50 εκλογικών αναμετρήσεων στα κράτη-μέλη της έως το 2020, ψήφισε και έθεσε σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Κατά της Παραπληροφόρησης.

Στο εν λόγω Σχέδιο «ως «παραπληροφόρηση» νοούνται οι επαληθεύσιμες ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που δημιουργούνται, παρουσιάζονται και διαδίδονται για οικονομικό όφελος ή για να εξαπατήσουν σκόπιμα το κοινό και μπορούν να προκαλέσουν δημόσια βλάβη».

Παρά το ότι τα παραπάνω μέτρα η Ε.Ε. τα πήρε το 2015 στον απόηχο της κρίσης στην Κριμαία ως απάντηση στις εκστρατείες παραπληροφόρησης που ενεργοποιούνταν από τη Ρωσία, είναι σημαντικό το ότι με το ευρωπαϊκό σχέδιο ορίζονται οι έννοιες, τίθεται ο σκοπός και οριοθετείται το πεδίο δράσης κατά της παραπληροφόρησης. Σκοπός είναι η προστασία των δημοκρατικών συστημάτων εντός της Ένωσης.

Οι εργασίες του ευρωπαϊκού μηχανισμού, αλλά και της ελληνικής πρωτοβουλίας «ellinikahoaxes.gr»,  για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στη συγκέντρωση, διερεύνηση και κατάρριψη των ψευδών ειδήσεων, βίντεο και φωτογραφιών.

Είναι, όμως, έτσι προστατευμένη η δημοκρατία μας; Σε ένα βαθμό είναι, καθώς υπάρχει σε λειτουργία πια μηχανισμός που μπορεί να καταρρίψει μία είδηση που προβάλλεται ως γεγονός (π.χ. στις 7/5/2019 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση ότι στέλνουν οι ΗΠΑ αεροπλανοφόρο στη Σούδα. Η είδηση καταρρίφθηκε από τα ellinikahoaxes στις 9/5/2019). Υπάρχουν, όμως, και οι γκρίζες ζώνες: πότε είναι κάτι ακούσιο και πότε σκόπιμο; Πότε αποτελεί κάτι πληροφορία και πότε σχόλιο; Πότε είναι κάτι fake news και πότε προπαγάνδα; Είναι η προπαγάνδα εκστρατεία πληροφόρησης για να αλλάξει τις στάσεις του κοινού ή εκστρατεία παραπληροφόρησης για να παραπλανήσει το κοινό;

Και για να επανέλθουμε: Είναι οι ευρωεκλογές δημοσκόπηση; Είναι οι ευρωεκλογές δημοψήφισμα; Εάν νομίζουμε ότι είναι κάτι από τα δύο, τότε είμαστε θύματα παραπληροφόρησης. Μόνο ότι είναι «δημοπρασία» δεν μας έχουν πει ακόμα, αλλά και πάλι, μέχρι τότε ποιος ξέρει!

Ποια είναι η αλήθεια:

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται από όλους τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. Οι νόμοι στην Ε.Ε. προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητιούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι και αποφασίζουν το αν τελικά αυτοί θα εφαρμοστούν στην Ε.Ε. Αν αποφασίσουν ότι ένας νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, όλες οι χώρες της Ε.Ε πρέπει να φροντίσουν, ώστε ο νόμος αυτός να εφαρμοστεί και σ’ αυτές.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία προτείνει τους νόμους και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της Ε.Ε.) εκλέγεται, αφού ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υποψήφιος που θα στηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν γνωρίζω εάν «έχει προσπαθήσει να στήσει απάτη με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης», αν και θεωρώ ότι οι λέξεις που σημαίνουν αδικήματα, όπως η λέξη «απάτη», θα πρέπει με την εκφορά τους ταυτόχρονα και να αποδεικνύονται.  Εάν κρίνω, όμως, από τη χρήση του όρου «δημοσκόπηση» που περιγράφει τις ευρωεκλογές, τότε σίγουρα είμαστε όλοι θύματα είτε σκόπιμης παραπληροφόρησης είτε μιας αυταπάτης του Πρωθυπουργού.

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024