Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η εκπομπή από την καύση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει ζημίες ύψους σχεδόν 640 ευρώ.

Ενας τόνος παράγεται από το μέσο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο, καταναλώνοντας 325 λίτρα ντίζελ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4.600 χιλιόμετρα. Το κόστος βέβαια, καθώς και τις περιβαλλοντικές ζημιές που θα επιβαρύνουν την επόμενη γενιά.

Ο φόρος του CO2

Επιστήμονες ζητούν εδώ και χρόνια την υιοθέτηση του λεγόμενου φόρου CO2. Η ιδέα πίσω από αυτό συνοψίζεται στο ότι ο ρυπαίνων πληρώνει.

Στη Γερμανία η συζήτηση έχει ανάψει: «Το τίμημα για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο και να είναι τόσο υψηλό, όσο το κόστος που προκαλεί στο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές», είναι η απαίτηση του κινήματος νεολαίας Fridays for Future.

Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει μόνο σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, αεροπορικές μετακινήσεις ή μετακινήσεις με αυτοκίνητο από ιδιώτες.

Φορολογικές ελαφρύνσεις ως αντίτιμο

Πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία συμφωνούν με τους επιστήμονες και τους ακτιβιστές ότι επιβολή φόρου στην εκπομπή CO2 μπορεί να αποτελεί σημαντικό λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος. «Πρόκειται για θέμα το οποίο απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία την περίοδο αυτή», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου στην Deutsche Welle.

Παρόλα αυτά, μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 62% της γερμανικής κοινής γνώμης που είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα περιβάλλοντος, διαφωνεί με την εισαγωγή τέτοιου φόρου. Για τους ειδικούς είναι απόφαση που πρέπει να φέρει σε ισορροπία με τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες με τη μείωση άλλων φόρων.

Πού εφαρμόζεται

Φόροι στην κατανάλωση ρύπων υπάρχουν ήδη σε αρκετές χώρες. Στην Ελβετία, το τίμημα ανά τόνο υπολογίζεται σε 100 ευρώ. Τα 2/3 αυτών επιστρέφονται άμεσα, τελικά, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, το 1/3 έμμεσα, μέσω προγραμμάτων και επιχορηγήσεων.

Την κορυφή στη φορολόγηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατέχει η Σουηδία, με 140 ευρώ ανά τόνο. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση μειώθηκαν σταδιακά άλλοι φόροι και επήλθαν έτσι ελαφρύνσεις στους πολίτες.

Πηγή: Deutche Welle