Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθλητής-υπόδειγμα

Αθλητής-υπόδειγμα

Η Εκδήλωση Τιμής στον Παπαβασιλείου οφείλεται στον σύλλογο Ανατολή της Νέας Ιωνίας και τους φίλους της Κερκίδας του στίβου

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ για έναν αθλητή και βέβαια αθλήτρια πρέπει να επεκτείνεται και πέραν των επιδόσεων και των αγωνιστικών επιτυχιών. Δηλαδή στην προσωπικότητα που βασικά προσδιορίζεται από μια λέξη – συχνά ξεχασμένη – την Αθλοπρέπεια.

Αυτό που, συνήθως, αποκαλούμε «ήθος». Αυτή τη σκέψη έκανα με περισσή συγκίνηση και χαρά στο συνεδριακό κέντρο Νέας Ιωνίας όπου μια πυκνή σύναξη αθλητών στίβου διαφόρων γενεών τίμησαν τη λαμπρή μορφή του πρωτεμποδιστή (στιπλ) Γιώργου Παπαβασιλείου. Από τους κορυφαίους εκπροσώπους μιας σπουδαίας φουρνιάς που άφησαν ισχυρότατο και δημιουργικό αποτύπωμα στη δεκαετία 1950-1960. Ιστορικά αυτή η περίοδος – με άξονα την αναβίωση των Βαλκανικών Αγώνων – θεμελίωσε τη νέα εποχή του στίβου μας.

ΟΣΟΙ ζήσαμε εκείνη την εποχή στο Καλλιμάρμαρο αλλά και στο εξωτερικό τους αγώνες μιας εικοσάδας εξαιρετικών αθλητών και μερικών αθλητριών εκτιμούμε τη συνεισφορά τους – όχι μόνο με το χρονόμετρο και τη μετροταινία – αλλά με την κατάθεση ψυχής, ήθους. Η εκκίνηση έγινε (ως πανελλήνια επίδοση) στα 9’27»4 και την έφθασε από το 1952 μέχρι το 1960 8’45»8. Αντεξε σχεδόν δέκα χρόνια… όταν παρέλαβε τη σκυτάλη (με βραχεία παρεμβολή του Νακόπουλου) ο κερκυραίος άξιος διάδοχος του Παπαβασιλείου Σπύρος Κοντοσώρος. Στην αστραφτερή πανοπλία του πρωταθλητή (από το 1953 μέχρι το 1960) 18 φορές πανελληνιονίκης, (και 5.000 μ.) 7 φορές βαλκανιονίκης, δύο μεσογειονίκης και δύο ολυμπιακές συμμετοχές.

Η ΟΛΗ – διά βίου – συμπεριφορά του είναι ακατάλυτη στη ροή του χρόνου. Να είναι πάντα γερός και φωτισμένος, καθώς και σήμερα, που ατενίζει τα 90 χρόνια, συνεχίζει να διδάσκει στα νέα παιδιά, αφιλοκερδώς το «ευ αγωνίζεσθαι».

Η Εκδήλωση Τιμής στον Παπαβασιλείου οφείλεται στον σύλλογο Ανατολή της Νέας Ιωνίας και τους φίλους της Κερκίδας του στίβου. Για όλη τη διαδρομή του πρωταθλητή μίλησε ο φίλαθλος Κώστας Τσαγκαράκης (στον οποίο οφείλεται και μια εξαίρετης τεκμηρίωσης βιογραφία του). Στην αίθουσα ήσαν και πολλοί νεοσσοί του στίβου που άκουσαν και από τους άλλους ομιλητές τι σημαίνει να νικάς τον ίδιο τον εαυτό σου μέσα στον στίβο της άμιλλας. (Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων από το πλούσιο αρχείο του δημιουργού του Αθλητικού Μουσείου «Ιωάννης Φωκιανός», πρωταθλητή του βάδην Δημήτρη Μποντικούλη.)

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024