Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Το πρόσωπο - κλειδί πίσω από την προσπάθεια ανατροπής Μαδούρο

Βενεζουέλα: Το πρόσωπο – κλειδί πίσω από την προσπάθεια ανατροπής Μαδούρο

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει για να πέσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο

Απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας της Βενεζούελας και ένθερμος υποστηρικτής του Γκουαϊδο, ο Λεοπόλδο Λόπες είναι το πρόσωπο που κινεί τα νήματα πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος του Χουάν Γουαϊδό.

Ο 47χρονος Λόπες, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύζυγό του να αναλαμβάνει ουσιαστικά την εκπροσώπησή του στο εξωτερικό, συναντώντας ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει για να πέσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. «Όλοι στους δρόμους. Να βγουν όλοι στους δρόμους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο Λεοπόλδο Λόπες, πολιτικός της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, έχει απελευθερωθεί από στρατιωτικούς – κάτι που εξηγεί την παρουσία του δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό αλλά και το μήνυμά του για να κατέβει ο κόσμος και να διαδηλώσει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» ξεκίνησε προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Από τον κατ’ οίκον περιορισμό στην ελευθερία

Όπως αναφέρει, τον απελευθέρωσαν από τον κατ’οίκον περιορισμό οι στρατιώτες για να είναι στο πλευρό του Γκουαϊδό και καλεί τον κόσμο να «κατακτήσουν την ελευθερία». «Δύναμη και Πίστη» είναι το μήνυμά του προς τους πολίτες.

Ο Λόπες εμφανίστηκε μπροστά στους υποστηρικτές του με σημαία της Βενεζουέλας και δήλωσε ότι θα πολεμήσει για την «απελευθέρωση» της χώρας του. «Εξακολουθώ να αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτό το καθεστώς» είχε υπογραμμίσει αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Στο λογαριασμό του στο Twitter το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, βέβαια, ανακοίνωσε την απόφαση να αφήσει ελεύθερο τον Λόπες για «ιατρικούς λόγους».

Ο Λόπες στο Χάρβαρντ

Ο Λεοπόλδο Εντουάρντο Λόπες Μεντόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, γεννηθείς στις 29 Απριλίου 1971, σπούδασε στο Χάρβαρντ και αποτελεί το αγαπημένο παιδί των πλουσίων αλλά και όλης της συντηρητικής, φιλελεύθερης παράταξης. Αντίθετα, από την πλευρά του Μαδούρο, ο Λόπες θεωρείται επικίνδυνος ριζοσπάστης, εταίρος της πλούσιας ελίτ της χώρας.

Ενεργό συμμετοχή σύντομης διάρκειας είχε στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο Λόπες είχε βοηθήσει στη σύλληψη ενός υπουργού.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024