Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλπάζει η ανομία στην Αττική: Ληστείες και σε Ι.Χ υπουργών - Σηκώνει τα... χέρια ψηλά η ΕΛ.ΑΣ.  

Καλπάζει η ανομία στην Αττική: Ληστείες και σε Ι.Χ υπουργών – Σηκώνει τα… χέρια ψηλά η ΕΛ.ΑΣ.  

Την ώρα που οι Αστυνομικές Αρχές αδυνατούν να φυλάξουν γειτονιές της Αθήνας, την ώρα που στα Εξάρχεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η... επαναστατική γυμναστική από τους κουκουλοφόρους εναντίον αστυνομικών, τα τελευταία 24ωρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά με επιθέσεις κακοποιών ακόμη και σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα μελών της κυβέρνησης

Τα χέρια… ψηλά φαίνεται πως σηκώνει η ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά της ανομίας, καθώς το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί δραματικά ακόμη και σε πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας ενώ αίσθηση προκαλούν οι κλοπές που σημειώθηκαν πρόσφατα ακόμη και σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα μελών της κυβέρνησης .

Την ώρα που οι Αστυνομικές Αρχές αδυνατούν να φυλάξουν γειτονιές της Αθήνας, την ώρα που στα Εξάρχεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η… επαναστατική γυμναστική από τους κουκουλοφόρους εναντίον αστυνομικών, τα τελευταία 24ωρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά με επιθέσεις κακοποιών ακόμη και σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα μελών της κυβέρνησης.

Η ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα, φρόντισε να κρατήσει κρυφά – για ευνόητους λόγους – τα συγκεκριμένα περιστατικά. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», οι δράστες όχι μόνο αποπειράθηκαν να διαρρήξουν τα Ι.Χ αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιχείρησαν να κλέψουν και οπλισμό αστυνομικών.

Το πρώτο ενδεικτικό συμβάν σημειώθηκε προ μερικών ημερών στην οδό Στουρνάρη, όταν ένας Μαροκινός, ηλικίας 35 ετών, προσπάθησε να διαρρήξει το υπηρεσιακό όχημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη ενώ ήταν σταθμευμένο ακριβώς έξω από το υπουργείο. Κι αυτό ενώ ο… άναυδος οδηγός του υφυπουργού βρισκόταν εντός του οχήματος που δέχθηκε την επίθεση από τον αλλοδαπό.

Ακολούθησε καταδίωξη του δράστη από τον οδηγό του οχήματος αλλά κι από τον αστυνομικό φρουρό του υπουργείου. Σε πρώτη φάση ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τους δύο αστυνομικούς στην πλατεία Βάθης, αλλά κατάφερε να διαφύγει αρπάζοντας και το όπλο τού ενός! Ευτυχώς, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να τον συλλάβουν λίγη ώρα αργότερα.

Λίγες ημέρες αργότερα υπήρξε παρόμοιο συμβάν, στο ίδιο ακριβώς σημείο, με στόχο τον οδηγό άλλου υφυπουργού Ανάπτυξης. Αυτή τη φορά δύο νεαροί ρουμάνοι κακοποιοί επιχείρησαν – μεσημβρινή ώρα – να ληστέψουν τον οδηγό της υφυπουργού  Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ο οποίος ήταν μέσα στο υπηρεσιακό όχημα. Ο ένας εκ των δραστών άρχισε να συνομιλεί με τον οδηγό του κρατικού αυτοκινήτου, ενώ ο συνεργός του αφαίρεσε από το κάθισμα του συνοδηγού ένα βαλιτσάκι με έγγραφα και κατόρθωσε να διαφύγει.

Χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί αν στόχος των δραστών ήταν χρηματικά ποσά ή ηλεκτρονικές συσκευές που πίστευαν ότι μπορούσε να είχε το βαλιτσάκι ή επεδίωκαν για άγνωστους λόγους την αρπαγή υπηρεσιακών εγγράφων. Επιπλέον, τον Ιανουάριο υπήρξε κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των κλαπέντων εγγράφων από το αυτοκίνητο στενού συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Η διάρρηξη στο ΙΧ του συνεργάτη τού υπουργού έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ώρα που ο ιδιοκτήτης του οχήματος μαζί τον κ. Φάμελλο βρίσκονταν σε γειτονικό σημείο. Επίσης, προ μερικών εβδομάδων υπήρξε επιδρομή στα γραφεία του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» στην οδό Κεραμεικού ενώ πρόεδρός του είναι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Δουζίνας. Οι δράστες, τότε, φέρεται να  αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο που είχε ποσό 10.000- 20.000 ευρώ, σφραγίδες και άλλα έγγραφα. Θύματα κλοπών φέρεται να έπεσαν επίσης προ μερικών εβδομάδων κοντά σε μεγάλο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Συγγρού ο βουλευτής Ηρακλείου και πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αγνωστοι έσπασαν το παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους και άρπαξαν προσωπικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταυτότητες κ.λπ. Ορισμένα από τα έγγραφα που έχουν κλαπεί θεωρούνται απόρρητα.

«Ξέφραγο αμπέλι» ο λόφος του Φιλοπάππου

Την ίδια ώρα έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» αναδεικνύει την αδυναμία των διωκτικών αρχών να αστυνομεύσουν επαρκώς την περιοχή του Φιλοπάππου – όπου σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο η δολοφονία του 25χρονου έλληνα φοιτητή Νίκου Μουστάκα –, όπως και άλλα τουριστικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες.

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν αναφορές για αποκλίσεις από τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι αστυνομικοί από τις αποψιλωμένες αστυνομικές υπηρεσίες.

Οπως σημειωνόταν λοιπόν σε έγγραφο που είχε στείλει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στις 11 Απριλίου 2019 με τίτλο «Ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης και της πέριξ αυτού περιοχής», θα υπήρχε ενίσχυση της φρούρησης με περίπου 80 αστυνομικούς (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, αστυνομικοί με πολιτικά κ.λπ.) με σκοπό τη «δημιουργία ενός πλέγματος συμπληρωματικών δράσεων προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα, με ορθολογική διάθεση πόρων (ανθρώπινου δυναμικού και μέσων), ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα τα παρουσιαζόμενα προβλήματα παραβατικότητας και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών της περιοχής». Ωστόσο, «πριν αλέκτορα φωνήσαι» προέκυψαν καθοριστικά προβλήματα με τη στελέχωση αυτής της δύναμης φρούρησης του «ευαίσθητου» χώρου γύρω από την Ακρόπολη. Ετσι στις 23 Απριλίου (δηλαδή 12 ημέρες μετά την αρχική εντολή) απεστάλη νέο έγγραφο όπου επισημαίνεται «σας γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματική αστυνόμευση της εν θέματι αναφερόμενης περιοχής αποτελεί για την Υπηρεσία μας μία εκ των κυρίαρχων προτεραιοτήτων. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις σαφείς εντολές που δόθηκαν την 16/4/2019 από τη μελέτη των αναφορών δραστηριότητας των πρώτων ημερών εφαρμογής, παρατηρούνται αποκλίσεις από τα διατασσόμενα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την υλοποίηση του σχεδιασμού στο σύνολό του». Στο νεότερο έγγραφο ζητείται οι αστυνομικές υπηρεσίες να διαθέτουν το προσωπικό τους «απαρεγκλίτως», όμως υπάρχει προφανής διαρκής αδυναμία λόγω της κακής διάταξης των αστυνομικών δυνάμεων.

1.500 διαρρήξεις και κλοπές κάθε μήνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονικές περιοχές, κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 1.500 κλοπές και διαρρήξεις. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας είναι αποδυναμωμένα σε ποσοστό άνω του 60% επί του συνόλου του προσωπικού τους, ενώ οι αστυνομικοί διασκορπίζονται σε διάφορα καθήκοντα φρούρησης άλλων περιοχών ή για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες.

Πολλά από τα Τμήματα Ασφαλείας της Αθήνας… κλείνουν τις νυχτερινές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ εν λειτουργία είναι μόνο το 30%-50% των υπηρεσιακών οχημάτων τους.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024