Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το υπερμνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα

Το υπερμνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα

Με δική τους επιλογή ξεπέρασαν το «εξωπραγματικό» 4,4% των Σαμαρά – Στουρνάρα που είχαν καταγγείλει, ενώ κατηγορούν τον νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόζουν στην πράξη με υπερφορολόγηση και συρρίκνωση δημοσίων δαπανών και επενδύσεων.

Όλοι θα θυμούνται ότι κορμός της σφοδρής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ το 2014 ήταν ότι ο συγκάτοικος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Οξφόρδη, ο Γιάννης Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών είχε υπογράψει, τότε, το δεύτερο μνημόνιο με ετήσιο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σηκώσει αντιπολιτευτική παντιέρα λέγοντας ότι ο στόχος είναι «εξωπραγματικός», «αντιαναπτυξιακός», «στραγγαλίζει την οικονομία», «πνίγει την κοινωνία» και άλλα πολλά.

Σήμερα, μετά και τα στοιχεία της Eurostat, που ανέβασε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2018, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ξεπέρασαν ακόμη και τον Σαμαρά σε λιτότητα, δεδομένου ότι το υπερπλεόνασμα που σημειώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά προκύπτει μετά και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια τον περασμένο Δεκέμβριο.

Έτσι, ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, αλλά μετά την εκρηκτική περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα επάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για έξτρα παροχές.

Την ίδια στιγμή όμως, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πληρωμής των νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που εξακολουθούν να περνούν δύσκολες ημέρες, τους δύο πρώτους μήνες του 2019 δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 2,14 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να αφορά χρέη προς την Εφορία.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

– Η «εξήγηση» Τσακαλώτου για τα «δομικά προβλήματα» των υπολογισμών

– Οι επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό

– Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν νέες παροχές

– Πως τις είχε προαναγγείλει η κ. Παπανάτσιου

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024