Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρκελώνη: Αφαιρούνται από τις παιδικές βιβλιοθήκες παραμύθια με σεξιστικό περιεχόμενο

Βαρκελώνη: Αφαιρούνται από τις παιδικές βιβλιοθήκες παραμύθια με σεξιστικό περιεχόμενο

Η ιδέα ξεκίνησε από το σχολείο Taber το οποίο αφαίρεσε 200 βιβλία από την βιβλιοθήκη του ανάμεσα τους η «Κοκκινοσκουφίτσα» και ο θρύλος του «Αγίου Γεωργίου». 

Η αγαπημένη «Κοκκινοσκουφίτσα» είναι ανάμεσα στα βιβλία που αφαιρέθηκαν από παιδικές βιβλιοθήκες στη Βαρκελώνη εξαιτίας του σεξιστικού περιεχομένου που κρύβουν.

Η ιδέα ξεκίνησε από το σχολείο Taber το οποίο αφαίρεσε 200 βιβλία από την βιβλιοθήκη του ανάμεσα τους η «Κοκκινοσκουφίτσα» και ο θρύλος του «Αγίου Γεωργίου».

Η βιβλιοθήκη του συγκεκριμένου σχολείου εξετάστηκε από το Associació Espai i Lleure ως μέρος ενός έργου που στοχεύει να αναδείξει το κρυμμένο σεξιστικό περιεχόμενο των βιβλίων. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκε όλοι οι χαρακτήρες των βιβλίων, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν ενεργό ρόλο στην κάθε ιστορία, και οι ειδικοί συμπέραναν ότι το 30% των ιστοριών έχουν σεξιστικό περιεχόμενο και στερεότυπα χωρίς καμία παιδαγωγική αξία.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συγκεκριμένες απεικονίσεις σχέσεων και συμπεριφορών θα οδηγήσουν τα παιδιά να τις θεωρήσουν φυσιολογικές στο μέλλον. Ζητήματα ταυτότητας και φύλου πρέπει να αναφέρονται με μεγάλη προσοχή στις ιστορίες που προορίζονται για παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο πολλά παιδιά βιβλία διαχειρίζονται το ζήτημα του φύλου, του «δυνατού» αγοριού και του λιγότερο δυνατού κοριτσιού, όπως και το θέμα της αρρενωπότητας στέλνει ένα μήνυμα για τη βία του δυνατού απέναντι στον αδύναμο.

Η εφημερίδα El País ανέφερε ότι άλλα σχολεία στη Βαρκελώνη επανεξετάζουν το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών τους, ζητώντας από τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. «Σε ηλικία πέντε ετών τα παιδιά μέσω των παιδικών βιβλίων έχουν ήδη καθιερώσει τους ρόλους των φύλων γνωρίζουν τι είναι να είναι αγόρι ή κορίτσι και τι σημαίνει αυτό. Έτσι, είναι σημαντικό να δουλέψουμε με την προοπτική του φύλου από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας» λέει ο πρόεδρος της ένωσης γονέων του Fort Pienc.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024