Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Marathon

Marathon

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πλέον ένα διεθνές αθλητικό γεγονός, το μεγαλύτερο στη χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς του 2004

Οταν βρέθηκα, για εκπαιδευτικούς λόγους, πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, τα χρόνια του σχολείου ήταν ακόμη πολύ νωπή ανάμνηση. Ημουν στην ηλικία που τα περισσότερα από αυτά που είχαμε διδαχθεί, τα θεωρούσαμε στερεοτυπικά, ξεπερασμένα, παρελθοντολογικά, «στείρα» και «άνυδρα». Τη δε ημερομηνία της μάχης του Μαραθώνα δεν κατάφερα να μάθω ποτέ, αφού ουδόλως με ενδιέφερε. Πού να ήξερα τότε η μικρή ανόητη ότι αν σε αυτήν την «αδιάφορη» μάχη είχαν κερδίσει οι Πέρσες και η Ασία είχε περάσει στην Ευρώπη η παγκόσμια Ιστορία θα ήταν διαφορετική και εγώ πιθανότατα να μη βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη διότι, απλούστατα, δεν θα υπήρχε Νέα Υόρκη.

Εκεί, λοιπόν, πρωτάκουσα στα αγγλικά το Marathon. Σε καθόλου αδιάφορο τόνο. Ο Μαραθώνιος ήταν το μεγάλο γεγονός σε μια πόλη που η έννοια των «μεγεθών» στην καθημερινότητά της, ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που ήξερα μέχρι τότε.

Ο ενθουσιασμός του κόσμου με έκανε να νιώσω, για πρώτη φορά, ένα είδος εθνικής υπερηφάνειας. Αλλά, κυρίως, με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι κάποια γεγονότα της Ιστορίας μου «ανήκαν», έστω και ως συμβολισμοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, να αρχίσω να καταλαβαίνω τι σημαίνει παγκόσμια κληρονομιά. Και ακόμη, την αξία της συμμετοχής, όταν απορούσα για το ότι συμμετείχαν στον Μαραθώνιο άτομα με κινητικά προβλήματα. Είναι ο ψυχικός κοσμοπολιτισμός της εξωστρέφειας που καλλιεργούν τα ταξίδια και η επαφή με άλλες κοινωνίες και κουλτούρες.

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πλέον ένα διεθνές αθλητικό γεγονός, το μεγαλύτερο στη χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Και τον επόμενο Νοέμβριο φαίνεται ότι οι συμμετοχές θα σπάσουν, για άλλη μια φορά, ρεκόρ. Ωστόσο, επειδή θα διεξαχθεί επί διήμερο, είναι σαν να ακούω από τώρα τις γκρίνιες για το ότι θα κλείσουν οι δρόμοι. Αφού διευκρινίσω πως ούτε έχω τρέξει ούτε πρόκειται ποτέ να τρέξω σε Μαραθώνιο, έχω να ψιθυρίσω στους γκρινιάρηδες: «Ψυχραιμία παιδιά, μας βλέπουν».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024