Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Πρωτούλης στο in.gr: Πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο ΣΥΡΙΖΑ - Βαριές ευθύνες Δούρου

Γ. Πρωτούλης στο in.gr: Πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο ΣΥΡΙΖΑ – Βαριές ευθύνες Δούρου

Στη συνέντευξή του στο in.gr ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση επιτίθεται στην κυβέρνηση ενώ για το προσκλητήριο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων τονίζει ότι η παράσταση έπρεπε να ανέβει στο... Δελφινάριο, όχι στο Γαλάτσι

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση αλλά και την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, εξαπολύει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στη συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Πρωτούλης αναφέρει ότι πλυντήρια ξεπλύματος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ για τη φιέστα στο Γαλάτσι τονίζει ότι είναι κρίμα που δεν ανέβηκε στο Δελφινάριο.

Για τη Ρένα Δούρου και την τραγωδία στο Μάτι επισημαίνει ότι έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. «Ούτε σήμερα, που είμαστε παραμονές μιας ακόμα αντιπυρικής περιόδου, με την κατάσταση να παραμένει επικίνδυνη και να έχει χειροτερέψει, δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και πέρσι, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της Αθήνας, αποτεφρώθηκε ολοσχερώς ένας οικισμός με 100 νεκρούς».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Το Κόμμα σας κατέρχεται στις τοπικές εκλογές με ενιαίο, κομματικό -αν μου επιτρέπετε- ψηφοδέλτιο. Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μάη;

Στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγράφεται ένα διακριτό ισχυρό ρεύμα συμπόρευσης από καταξιωμένους αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.

Θα είναι πραγματική ελπίδα, αυτό το ρεύμα να εκφραστεί με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Εμείς δεν το παίζουμε ακομμάτιστοι, αχρωμάτιστοι κι άγευστοι, για να χρωματιστούμε το βράδυ των εκλογών. Και το κυριότερο, η ψήφος του λαού δεν θα αλλάξει στρατόπεδο, όπως τις μετεγγραφές που βλέπουμε και προκαλούν αποστροφή.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν την επόμενη θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, που ευνοεί τους λίγους κι οδηγεί στην καταστροφή ή θα ανοίξουμε το δρόμο της διεκδίκησης για έργα υποδομών, για ζωή με δικαιώματα, για τις ανάγκες των πολλών.

Το “ισχυρό ΚΚΕ παντού και στις τρεις κάλπες” ανοίγει αυτή την προοπτική.

Οι ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες των γεγονότων στην Μάνδρα και το Μάτι βρίσκονται αποκλειστικά στην Περιφέρεια;

Η περιφερειακή διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες. Πέντε χρόνια τώρα ούτε μια φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο δε συζητήθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των ρεμάτων που έχει στην αρμοδιότητά της, για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία.

Ούτε σήμερα, που είμαστε παραμονές μιας ακόμα αντιπυρικής περιόδου, με την κατάσταση να παραμένει επικίνδυνη και να έχει χειροτερέψει, δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και πέρσι, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της Αθήνας, αποτεφρώθηκε ολοσχερώς ένας οικισμός με 100 νεκρούς! Αντί για την ενεργοποίηση, τη διεκδίκηση, την προειδοποίηση και τον ξεσηκωμό του λαού της Αττικής για τις αναγκαίες υποδομές που δεν υπάρχουν, είχαμε διαβεβαιώσεις και φιέστες για τη “μεταμνημονιακή εποχή” του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πολιτική πρέπει να τιμωρηθεί, να μην υπάρξει επιστροφή σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που μας έφεραν ως εδώ και τώρα παρουσιάζονται ως το νέο και ως σωτήρες, όπως οι κύριοι Πατούλης και Σγουρός και οι κυβερνήσεις που υπηρέτησαν.

Οι φετινές εκλογές γίνονται με την απλή αναλογική, από το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Τι σημαίνει αυτό για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και ποιες οι πιθανές συνεργασίες που μπορεί να αναμένει κανείς από τους εκλεγμένους του ΚΚΕ;

Να θυμίσουμε, ότι τους μισούς προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Αττικής τους έχουν ψηφίσει μαζί οι παρατάξεις της κας Δούρου, του κ. Σγουρού, του κ. Κουμουτσάκου πριν – σήμερα Πατούλη.

Η απλή αναλογική να αξιοποιηθεί για περισσότερους εκλεγμένους καταξιωμένους αγωνιστές και όχι στα παζάρια για τις καρέκλες υπηρέτησης αντιλαϊκών πολιτικών. Για περισσότερους αγωνιστές δημάρχους. Στις μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας, για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, για την Υγεία, την Παιδεία των παιδιών μας, για υποδομές, για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι, διαμορφώνονται οι πιο μεγάλες, ελπιδοφόρες συμμαχίες. Για αυτές δουλεύουμε και σήμερα.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για το προεκλογικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας κι επίσης για το κατά πόσο διαφαίνεται ο κίνδυνος της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα μας και την Ευρώπη συνολικότερα. Δεν έχει νόημα μια ευρύτερη συστράτευση δυνάμεων ενάντια στους ακραίους;

Είναι κρίμα που τέτοια κωμική παράσταση – επιθεώρηση ανέβηκε στο Γαλάτσι και όχι στο Δελφινάριο. Είναι πρόκληση να μιλούν για συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό, οι βραβευθέντες από το ΝΑΤΟ, τον ίδιο τον Τραμπ και τη Μέρκελ, από αυτούς που συγκυβερνούσαν τέσσερα χρόνια με τον Καμμένο και που με την πολιτική τους υλοποιούν τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι πλειστηριασμοί, η απαγόρευση της απεργίας, το πάγωμα των μισθών.

Είναι πρόκληση οι υπερασπιστές της ΕΕ, που εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό, να μιλούν για τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ, τη στιγμή που η ΕΕ γκρεμίζει το άγαλμα του Μπελογιάννη στην Πολωνία και σηκώνει αγάλματα των SS.

Απάντηση στους χρυσαυγίτες-μαχαιροβγάλτες είναι η καταδίκη τους και η ανάδειξη του ΚΚΕ στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές κι ακόμα πιο ψηλά.

Χωματερή στη Φυλή ή στο Γραμματικό; Ποια είναι η δική σας πρόταση για τη διαχείριση των απορριμάτων και πώς τελικά μπορεί να λυθεί αυτό το τεράστιο θέμα;

Οι εργολάβοι κάνουν τρελό χορό, με εκατομμύρια βγαλμένα από την αφαίμαξη του λαού, επειδή η κα Δούρου, όταν θα εκλεγόταν, θα τα έβαζε με τους μεγαλοεργολάβους…

Η υπερκορεσμένη χωματερή στη Φυλή, που “ταΐζει” καρκίνο, έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει κλείσει. Και δεν πρέπει να ανοίξει ένα ακόμα αίσχος, μια νέα χωματερή στο Γραμματικό. Ποιος θα το κάνει αυτό; Οι εργολάβοι, με τους οποίους Δούρου και Πατούλης έχουν συμφωνήσει να τους δώσουν τη διαχείριση απορριμμάτων ή ο Σγουρός, του οποίου το σχεδιασμό υλοποιούν; Ποιος θα κάνει ανακύκλωση; Το ιδιωτικό μονοπώλιο, που υπάρχει σήμερα, με αποτέλεσμα το 90% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων να θάβονται;

Η θέση μας είναι ότι η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων πρέπει να γίνεται από κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. Άμεσα να προωθηθούν δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση και κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Η τεχνολογία και η επιστήμη μας επιτρέπουν να κάνουμε διαχείριση προς όφελος της υγείας του λαού μας, της προστασίας του περιβάλλοντος. Εμποδίζεται από την ακόρεστη δίψα για κέρδος λίγων επιχειρηματικών ομίλων και την πολιτική που τους στηρίζει.

Οι κάτοικοι της Αττικής το 2014 απέρριψαν το σχεδιασμό που εφαρμόζεται σήμερα, τον οποίο η κα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν με την τακτική του εκβιασμού, μέσα από μια πεντάχρονη συνειδητή, μελετημένη απραξία. Να μην το επιτρέψουμε.

Δημιουργεί εντύπωση ότι συχνά κατηγορείτε την τωρινή περιφερειακή αρχή για τη δημιουργία κινηματογραφικού κέντρου. Ποιο είναι δηλαδή το πρόβλημα;

Η κριτική μας βρίσκεται στο προκλητικό γεγονός ότι, ενώ καιγόμαστε το καλοκαίρι, πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, στα σχολεία πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών, δίνονται εξοργιστικά πολλά εκατομμύρια για έργα βιτρίνας και σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι για την αντιμετώπιση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, την ανακούφιση της σκληρής πραγματικότητας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι κι αυτό που αναφέρατε, το Film Office, το γραφείο οπτικοακουστικών παραγωγών, το οποίο με βάση το δελτίο Τύπου της κας Δούρου συζητήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη, στις 24 Αυγούστου, δηλαδή την ώρα που καιγόμασταν σε όλη την Αττική… Ποιος είπε, ότι δε γίνονται μπίζνες στα καμμένα; Την ίδια στιγμή για τον Πολιτισμό δαπανάται το 0,1% από τα 2,7 δισ. που διαφημίζει η περιφερειακή αρχή.

Να φανταστούμε πως μια Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ;

Ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ξεπεράσει τον Πιουριφόι της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Αυτό είναι ένα ακόμα επίτευγμα της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και βραβεύεται από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρέσβης δεν έχει αφήσει υπουργείο για υπουργείο, δημαρχείο και περιφερειακό μέγαρο, δημόσια υπηρεσία, που να μην επιθεωρεί διαρκώς, ώστε να διασφαλίσει ότι είναι λαδωμένοι οι “μεντεσέδες” εκλεγμένοι που βοηθούν τα μέγιστα για να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό αεροπλανοφόρο, βάση εφόρμησης του ΝΑΤΟ ενάντια σε άλλους λαούς.

Εμείς δε θέλουμε η πατρίδα μας να γίνει ορμητήριο για σφαγές, βομβαρδισμούς, ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους, προσφυγικών κυμάτων. Θέλουμε τις υποδομές μας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις δημόσιες εκτάσεις, να δουλεύουν για την ευημερία του λαού μας και όχι να παραχωρούνται για πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Εμείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το φιλειρηνικό κίνημα, τις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Πλυντήρια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού υπάρχουν, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πλυντήριο δε θα γίνουμε. Εξάλλου, η έκθεση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ομολογεί, ότι καλοπληρώνονται δημοσιογράφοι, ΜΚΟ και άλλοι για τέτοια δουλειά

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024