Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μουζάλας στο in.gr: Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάσχεση της ακροδεξιάς

Γιάννης Μουζάλας στο in.gr: Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάσχεση της ακροδεξιάς

Συνέντευξη του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιου ευρωβουλευτή ο οποίος τονίζει: Τα μέτρα για το προσφυγικό απαιτούν θέληση της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκή συνδρομή

«Η Ευρώπη και οι αποφάσεις που λαμβάνει έχουν άμεση σχέση με τη ζωή μας, το διαπιστώσαμε με τα μνημόνια, το διαπιστώσαμε και με το προσφυγικό-μεταναστευτικό», δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας την απόφαση του να μπει στη μάχη της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο in.gr, τονίζει ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα είναι στις προτεραιότητες του καθώς και τα όσα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του, υπογραμμίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών, η δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη αντιμετώπισης της ακροδεξιάς. Όπως λέει χαρακτηριστικά:  «από τον Γιούνκερ στον Βέμπερ είναι μια τραγική κατάπτωση για την παραδοσιακή δεξιά στην Ευρώπη».

Ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει Αριστερός και Ευρωπαϊστής, θεωρεί ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία κοινή πολιτική και χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές εξαιρετικά σημαντικές. Όσο για το ποιος θα αναδειχθεί νικητής, αυτό όπως λέει θα το αποφασίσει ο λαός.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

Μετά τη θητεία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πώς ήρθε η πρόταση για την Ευρωβουλή και η αποδοχή της;

Θεωρώ αυτές τις ευρωεκλογές πραγματικά πάρα πολύ σημαντικές. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη  πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της. Η αλληλεγγύη για την Ευρώπη δεν είναι ηθική έννοια αλλά νομική υποχρέωση. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνουν δράσεις που θα συμβάλλουν στην από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Μετεγκαταστάσεις αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ενιαίο ευρωπαϊκό άσυλο καθώς και ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να δημιουργήσει νόμιμο δρόμο προσφύγων προς την Ευρώπη πριν πέσουν στα χέρια των λαθροδιακινητών. Η Ελλάδα όπως και η Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν σηκώσει μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο τους αναλογεί, δεν γίνεται όμως μια χώρα να αντικαταστήσει μια Ήπειρο. Πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να κάνουμε μικρές εφαρμόσιμες πρακτικές προτάσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι η μάχη στο ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ σημαντική.

Κατά την θητεία μου ως υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής έχω γνωρίσει από κοντά τους θεσμούς και την λειτουργία τους. Ξέρω πως λειτουργούν και ξέρω πώς να διεκδικήσω πράγματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών. Η Ευρώπη ξέρετε και οι αποφάσεις που λαμβάνει έχει άμεση σχέση με τη ζωή μας, το διαπιστώσαμε με τα μνημόνια, το διαπιστώσαμε και με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι κατά την θητεία μου ως υπουργός είχα καταφέρει να συνδιαλέγομαι με ανθρώπους και θεσμούς που είχαν διαφορετικές απόψεις και καταφέρναμε τις περισσότερες φορές να βρούμε πεδίο συνεννόησης. Είμαι Αριστερός Ευρωπαϊστής και πιστεύω πραγματικά στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, πιστεύω όμως ακόμη περισσότερο ότι για την υλοποίηση αυτού του οράματος πρέπει να εργαστούμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μαζί.

Γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές για την Ευρώπη;

Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας, την καθημερινότητα μας. Πρέπει η Ευρώπη να μην λειτουργεί με μεμονωμένα κράτη, αλλά με ενιαία κοινή πολιτική. Πρέπει να δράσουμε ώστε την επόμενη των ευρωεκλογών να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία ενισχύει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων και να μην τα περικόπτει. Να υπάρχει μια Ευρώπη που χτίζει το κοινωνικό κράτος και δεν το γκρεμίζει. Να υπάρχει μια Ευρώπη που λειτουργεί με δημοκρατική νομιμοποίηση. Πρέπει να υπάρξει η Ευρώπη της Αλληλεγγύης κι όχι των τειχών.

Αυτά όλα είναι δράσεις που για να γίνουν πρέπει το προοδευτικό μέτωπο, η Αριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, οι Πράσινοι να βγουν ενισχυμένοι και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει πραγματική σύγκλιση. Όλες αυτές οι δράσεις όμως πρέπει να προωθηθούν όχι με γενικότητες και βερμπαλισμούς αλλά με στοχευμένες μικρές πρακτικές υλοποιήσιμες προτάσεις.

Πόσο σοβαρή είναι η απειλή της ακροδεξιάς για τη Γηραιά Ήπειρο και ποια τα αίτια γιγάντωσης της;

 Η απειλή της ακροδεξιάς είναι πιο σοβαρή από ποτέ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μεγαλύτερη απειλή όμως θεωρώ ότι είναι η υιοθέτηση από την παραδοσιακή δεξιά του λόγου και των πρακτικών της ακροδεξιάς και της υποχώρησης –μέσα στις δυνάμεις της- από τις αρχές του διαφωτισμού. Για να το θέσω στην ουσία του από τον Γιούνκερ στον Βέμπερ είναι μια τραγική κατάπτωση για την παραδοσιακή δεξιά στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το προσφυγικό πώς βλέπετε την εξέλιξη του και ποιες δράσεις πρέπει να ληφθούν σε μία Ευρώπη η οποία δείχνει να κάνει ακροδεξιά στροφή;

Για να απαντήσεις σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρέπει να ορίσεις πρώτα τι Ευρώπη θες. Αν οι πολίτες επιλέξουν την ακροδεξιά στροφή που λέτε, τότε θα έχουμε αντικατάσταση της Ευρώπης του Γιούνκερ, του Τίμερμαν, της ευρωπαϊκής Αριστεράς από την Ευρώπη του Ούρμπαν, του Σαλβίνι, του Κουρτς, της Λεπέν. Μέχρι τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε περάσει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, κατά τους πρώτους μήνες της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης τα κράτη δρούσαν αυτόνομα και κατηγορούσαν την Ελλάδα και την Ιταλία (ήταν οι χώρες που έφταναν πρόσφυγες και μετανάστες δια θαλάσσης).

Στην δεύτερη φάση, ο Γιούνκερ ένας δημοκράτης Δεξιός, ο Τίμερμαν ένας δημοκράτης σοσιαλδημοκράτης, η ευρωπαϊκή Αριστερά διατύπωσαν και πέτυχαν θέσεις για την ενωμένη δράση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σε ανθρωπιστική βάση. Είναι η φάση που μετεγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ε.Ε. 40.000 πρόσφυγες, που έγιναν 8.000 επανενώσεις οικογενειών και 6.000 οικειοθελείς επιστροφές.

Χωρίς αυτή την πολιτική θα είχαμε ακόμη 80 καμπς προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που οδήγησε στην τεράστια πτώση των ροών. Σήμερα, βιώνουμε την Τρίτη φάση, τα κράτη επανέρχονται σε εθνικές πολιτικές με στοιχεία απομονωτισμού και ξενοφοβίας. Η πορεία της Ευρώπης αφορά την ζωή μας, την καθημερινότητα μας.

Στην Ελλάδα πιστεύετε στο προσφυγικό υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για την βελτίωση της κατάστασης και ιδιαίτερα στα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα;

 Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που για να επιτευχθούν χρειάζεται η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπάρχει και η συνδρομή της Ευρώπης που στο παρελθόν υπήρξε κάποια στιγμή μειώθηκε και τώρα πάλι βαίνει μειούμενη. Χρειάζεται επιτάχυνση απόδοσης ασύλου, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κράτηση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με το άσυλο.

Οφείλουν να γίνουν εκ νέου μετεγκαταστάσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αναλογικά με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες της χώρας. Πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Πρέπει να υπάρξει νόμιμος δρόμος προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δρόμος που θα ξεκινά από τις χώρες αυτές, όχι αφότου πέσουν στα χέρια των διακινητών και τους μεταφέρουν μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Αυτά όλα δεν μπορεί να τα κάνει μια χώρα μόνη της, πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει και να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής ποιες είναι οι προτάσεις που πρέπει να διατυπώσει η Αριστερά, ώστε να ανακόψει την πορεία του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς;

 Το ερώτημα σας κρύβει όλη την ουσία αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Το διακύβευμα είναι να ανασχέσουμε αυτή την ακροδεξιά στροφή, την ρητορική της οποίας έχει ενσωματώσει στον λόγο και τις πρακτικές της και η παραδοσιακή δεξιά.

Η απάντηση της Αριστεράς σε αυτό πρέπει να είναι μικρές εφαρμόσιμες προτάσεις που να συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Αριστερά στην Ελλάδα έδειξε τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση π.χ.: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλες τις χώρες, αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, καταπολέμηση της ανεργίας, βελτίωση των παροχών υγείας και των εργασιακών συνθηκών. Έχουμε πλέον την εμπειρία τόσο από το προσφυγικό όσο και από τα μνημόνια ότι η Ευρώπη μας αφορά άμεσα, δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να διατυπώσει αριστερές προτάσεις και να υπερασπιστεί το χαρακτήρα του ως «αριστερό κόμμα» ή η εξουσία έχει αλλάξει το προφίλ του;

Θεωρώ ότι η αριστερή πρόταση είναι η πρόταση που διευκολύνει πρακτικά την ζωή των ανθρώπων χωρίς να τους αφαιρεί το όραμα. Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις σκληρότατες συνθήκες των μνημονίων. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση για να διατηρήσεις το όραμα σου και να παίρνεις υπόψη σου ότι αν δεν είσαι προσεκτικός θα το χάσεις. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει από το 2015 και μετά.

Τελικά το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι πραγματικό ή επικοινωνιακό τρικ;

 Είναι πραγματικό.

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια στις εθνικές κάλπες;

 Κοιτάξτε, η Ευρώπη χρειάζεται όσα λέμε, ο λαός το ίδιο. Η τελική απόφαση όμως ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ελληνικό λαό.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024