Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση που δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη της, ούτε από τις τραγωδίες

Κυβέρνηση που δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη της, ούτε από τις τραγωδίες

Ο κ. Τσίπρας αρκείται τώρα, λίγο πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, στην ανακοίνωση της πρόσληψης 1.000 νέων εποχικών δασοπυροσβεστών και της μετατροπής 780 εποχικών σε πενταετούς θητείας. Πότε θα γίνει η πρόσληψη των νέων εποχικών και πότε αυτοί οι άνθρωποι θα εκπαιδευτούν;

Απέχουμε λιγότερο από ένα μήνα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και, ήδη, η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά έχει καταστρέψει το δάσος της Στροφυλιάς, το οικολογικό «διαμάντι» της Πελοποννήσου. Η πυρκαγιά αυτή λειτούργησε σαν καμπανάκι αφύπνισης, γεννώντας, όμως, εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ανάλογες περιπτώσεις.

Άραγε, μάθαμε τίποτα από την τραγωδία στο Μάτι; Εκείνη η εγκληματική έλλειψη συντονισμού, ο ανοργάνωτος κρατικός μηχανισμός και η ελλιπής προετοιμασία, που μας κόστισε 100 ψυχές, μας δίδαξε τίποτα; Θα περίμενε κανείς, μετά από εκείνη την εκατόμβη νεκρών και τις κραυγές των ειδικών για περιοχές που είναι «σαν το Μάτι», να είναι όλα έτοιμα.

Κι όμως… Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση, από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 μέχρι και τις 12 Μαρτίου 2019, ένα χρόνο σχεδόν μετά, έχει πραγματοποιήσει μόλις… 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική. Στοιχεία που καταρρίπτουν με πάταγο το αφήγημα της… μπουλντόζας. Το περίφημο σχέδιο για την αντικατάσταση της Πολιτικής Προστασίας με την αυτοτελή Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί ούτε νομικά, που σημαίνει πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξακολουθεί να λειτουργεί στο ίδιο μοτίβο και με τις ίδιες ακριβώς παθογένειες που μάθαμε από τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τη φονική φωτιά. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας. Λειτουργούν βάσει του γνωστού, μη λειτουργικού θεσμικού πλαισίου.

Τα κονδύλια για τη βελτίωση και συντήρηση του βασικού οδικού δικτύου, για την εκτέλεση προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, για την αποψίλωση και την απομάκρυνση της φυτικής βιομάζας από τις νησίδες, δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί.

Αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, εν μέσω, δηλαδή, προεκλογικής περιόδου στους Δήμους και τις Περιφέρειες, που όλοι θα είναι απασχολημένοι με την επανεκλογή τους και δυστυχώς όχι με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. Ποιος, άραγε, θα καθαρίσει τα δάση; Τα χρήματα θα καταλήξουν στο σκοπό αυτό, ή θα σπαταληθούν προς άγραν ψήφων; Έχει υπάρξει πρόνοια για τη μίσθωση εναέριων μέσων – πόσα και ποια – και εκείνα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν συντηρηθεί;

Ο κ. Τσίπρας αρκείται τώρα, λίγο πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, στην ανακοίνωση της πρόσληψης 1.000 νέων εποχικών δασοπυροσβεστών και της μετατροπής 780 εποχικών σε πενταετούς θητείας. Πότε θα γίνει η πρόσληψη των νέων εποχικών και πότε αυτοί οι άνθρωποι θα εκπαιδευτούν; Την ίδια ώρα που προαναγγέλλονται αθρόες ψηφοθηρικές προσλήψεις, τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν φθαρμένα ελαστικά και καμία πρόνοια για την αντικατάστασή τους.

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται έντονα και φέτος. Πόσες φορές η κυβέρνηση και οι άνθρωποι της θα αποποιούνται των ευθυνών τους και θα τα ρίχνουν όλα στον «κακό καιρό» και στα «φαινόμενα»; Δεν μας «παίρνει» σαν χώρα και σαν κοινωνία να θρηνήσουμε άλλα θύματα, να θυσιάσουμε άλλο περιβάλλον, να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Πρέπει, έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να ληφθούν μέτρα, ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας να είναι στην πράξη και όχι μόνο επί χάρτου, κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επιχειρησιακά οργανωμένος με επάρκεια. Να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ώστε να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική η κατάσβεση πυρκαγιών χωρίς απώλειες.

Αυτά όλα, όμως, απαιτούν σχέδιο, όραμα και πίστη. Μέχρι τώρα, από αυτήν την κυβέρνηση, το μόνο που βλέπουμε είναι προχειρότητα. Ακόμα κι όταν θα έπρεπε να έχει μάθει από λάθη της που κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Η Σοφία Νικολάου www.sofianikolaou.com είναι δικηγόρος –  Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθηνών

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024