Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περαταριά: Το χειροκίνητο τελεφερίκ στην κοιλάδα του Αχελώου

Περαταριά: Το χειροκίνητο τελεφερίκ στην κοιλάδα του Αχελώου

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής μηχανικής ανά την Ελλάδα είναι η λεγόμενη Περαταριά, που βρίσκεται στο Μεσόπυργο Άρτας, στην κοιλάδα του Αχελώου, στα όρια Άρτας και Καρδίτσας

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής μηχανικής ανά την Ελλάδα είναι η  λεγόμενη Περαταριά, που βρίσκεται στο Μεσόπυργο Άρτας, στην κοιλάδα του Αχελώου, στα όρια Άρτας και Καρδίτσας.

Είναι το μοναδικό στη χώρα μας χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο, που χρησιμοποιούνταν από το 1960, προκειμένου να διασχίζουν ντόπιοι και επισκέπτες τον Αχελώο.

Η Περαταριά μπορεί σήμερα να μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή, αλλά για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς τους, καθώς πρόκειται για το πλέον προσιτό μέσο σύνδεσης  Θεσσαλίας – Ηπείρου και εξυπηρέτησης των αναγκών των κατοίκων (μεταφορά αγαθών και προϊόντων), καθώς η μοναδική γέφυρα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Παλαιότερα η Νομαρχία Καρδίτσας ανέθετε σε έναν κάτοικο, τον «οδηγό του πορθμείου», την ευθύνη για τη λειτουργία της Περαταριάς. Σε περίπτωση απουσίας του οδηγού το πορθμείο κλειδωνόταν, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων.

Δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει οδηγός, κι έτσι οι κάτοικοι χειρίζονταν μόνοι τους το τελεφερίκ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Τελικά, από τις αρχές του 2018 η Περαταριά σταμάτησε να λειτουργεί, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσουν οι κάτοικοι από την πολιτεία τη συντήρηση και την επισκευή της.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, έσπευσαν να ανταποκριθούν στο εν λόγω αίτημα και να δεσμευτούν για τη συντήρηση και την επισκευή της Περαταριάς, ώστε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία και να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024