Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυλιόμενες... καθυστερήσεις

Κυλιόμενες… καθυστερήσεις

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια καθαρά προεκλογική πρόταση η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους δανειστές

Από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που κάνει, αυτήν την περίοδο, το Μαξίμου δεν θα εξαρτηθεί μόνο το πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν. Και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία.

Ενδεικτικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των κόκκινων δανείων και του νέου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια καθαρά προεκλογική πρόταση η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους δανειστές, που ζητούν αυστηροποίηση όλων των κριτηρίων (εισοδηματικών, περιουσιακών κτλ.) ένταξης όσων έχουν κόκκινα δάνεια στο υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ενέκριναν τη δόση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδος. Και δεν έχουν σκοπό να το κάνουν ούτε στο επόμενο, αν η κυβέρνηση δεν προσαρμοστεί στα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που αυτοί θεωρούν ότι προστατεύουν όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα κλείνει τις τρύπες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έως τώρα απολαμβάνουν προστασία σε βάρος των υπόλοιπων συνεπών δανειοληπτών και του τραπεζικού συστήματος.

Τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς φοβούνται ότι ούτε η κυβέρνηση πρόκειται να  συμφωνήσει με τους δανειστές, όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα διενέργειας των εκλογών άμεσα. Οσο, δηλαδή, διατρέχει τον κίνδυνο να πάει στις κάλπες κουβαλώντας στις πλάτες της το βαρύ φορτίο ενός νέου πολύ αυστηρού νόμου Κατσέλη που θα ανοίγει την πόρτα σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων και μάλιστα πρώτης κατοικίας. Για αυτό, η κυβέρνηση, προς το παρόν περιορίζεται σε κινήσεις τακτικής, τηρώντας στάση αναμονής, παρότι η μεγάλη αυτή καθυστέρηση διαιωνίζει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και βλάπτει σοβαρά τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να απαλλαγούν από τους σκελετούς που κρύβουν στους ισολογισμούς τους για να χρηματοδοτήσουν επιτέλους την ανάπτυξη της οικονομίας. Και επιπλέον, με την τακτική αυτή στερεί από τη χώρα τη δόση του 1 δισ. ευρώ με σημαντικότερη επίπτωση τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει στις αγορές η άρνηση των δανειστών να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Υπάρχει, βέβαια, και το χειρότερο σενάριο που φοβάται η αγορά. Να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία εντάσσοντάς το – και αυτό – στο προεκλογικό πακέτο παροχών επιχειρώντας να επωφεληθεί πολιτικά. Ετσι όμως θα έχει δημιουργήσει νέες αυταπάτες σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα έχει προκαλέσει πρόσθετο κόστος στις τράπεζες και θα έχει πετάξει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση, για να την κατηγορεί αύριο ότι μετέβαλε επί τα χείρω τον δικό της νόμο.

Κάπως έτσι και το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων έχει τυλιχθεί στο κουβάρι της κυβερνητικής εκλογικής στρατηγικής. Δεν είναι το μόνο. Αλλά δεν αποκλείεται, από μόνο του, το ζήτημα αυτό να προκαλέσει εξελίξεις που θα προδιαγράψουν ακόμη και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024