Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λύθηκε (;) το μυστήριο: Αυτός ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Λύθηκε (;) το μυστήριο: Αυτός ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Αυτή τη φορά, επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχουν βρει... φως στο τούνελ, ανακαλύπτοντας την ταυτότητα του ανθρώπου που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο «Τζακ ο Αντεροβγάλτης».

Για την ταυτότητα του ανθρώπου που έσπειρε το θάνατο στο Λονδίνο, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν ειπωθεί σενάρια επί σενάρια επί σεναρίων.

Κατά καιρούς διακινούνται φήμες για το ποιος πραγματικά ήταν ο κατά συρροήν δολοφόνος που είχε τρομοκρατήσει το Λονδίνο, οι οποίες διαδέχονταν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να παραμένει η υπόθεση ένα άλυτο μυστήριο.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχουν βρει… φως στο τούνελ, ανακαλύπτοντας την ταυτότητα του ανθρώπου που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο «Τζακ ο Αντεροβγάλτης».

Ειδικότερα, εγκληματολογική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Forensic Sciences αναγνωρίζει ως τον διαβόητο δολοφόνο έναν 23χρονο Πολωνό κουρέα, τον Άαρον Κοσμίνσκι ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο κύριος ύποπτος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κοσμίνσκι ταυτίζεται με την ταυτότητα του serial killer. Πριν από έναν αιώνα είναι ενοχοποιηθεί, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2014, στο βιβλίο που έγραψε ο βρετανός επιχειρηματίας και ερευνητής, Ράσελ Έντουαρντς. Το τωρινό εύρημα, ωστόσο, βασίζεται σε στοιχεία DNA.

«Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτή είναι η πιο εξελιγμένη μελέτη μέχρι στιγμής, σχετικά με την υπόθεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της έρευνας, Ντέιβιντ Μίλερ και Τζάρι Λουχελάινεν.

Οι δυο τους έκαναν ελέγχους DNA, τόσο σε δείγμα αίματος όσο και σπέρματος πάνω σε ένα μεταξωτό σάλι, το οποίο σύμφωνα με ερευνητές, εντοπίστηκε δίπλα στο πτώμα του τέταρτου θύματος του Τζακ Αντεροβγάλτη που ήταν η Κάθριν Έντοους.

Το σάλι αποκτήθηκε σε δημοπρασία το 2007 από τον Έντουαρντς ο οποίος το έδωσε στον Λουχελάινεν. Οι εγκληματολόγοι συνέκριναν δείγματα μιτοχονδριακού DNA – το οποίο, όπως σημειώνεται στην επιστημονική επιθεώρηση, κληροδοτείται από τη μητέρα – με δείγματα από συγγενείς εν ζωή της Έντοους και του Κοσμίνσκι. Έτσι λοιπόν, διαπίστωσαν πως τα δείγματα ταιριάζουν με εκείνα του συγγενούς του Κοσμίνσκι.

Παράλληλα, η μελέτη που έκαναν ο Μίλερ και ο Λουχελάινεν περιλαμβάνει ακόμα και την ανάλυση της εμφάνισης του Τζακ Αντεροβγάλτη. Μάλιστα τον περιγράφει ως έναν άνδρα με καστανά μάτια και μαλλιά. Αυτά τα στοιχεία είναι ίδια με τη μόνη αξιόπιστη μαρτυρία.

Πάντως υπάρχουν και ερευνητές που δεν θεωρούν επαρκή αυτά τα στοιχεία καθώς πιστεύουν ότι μετά από τόσα χρόνια το DNA, ίσως έχει αλλοιωθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης πιστεύεται πως είχε δολοφονήσει τουλάχιστον 11 γυναίκες στο Ιστ Εντ του Λονδίνου, μεταξύ 1888 και 1891.

Το προφίλ του Κοσμίνσκι

Ο Κοσμίνσκι ήταν 23 ετών όταν έλαβαν χώρα οι δολοφονίες, και ζούσε με τους δύο αδελφούς του και τη μια αδερφή του στην Greenfield Street, μόλις 200 μέτρα από όπου δολοφονήθηκε το τρίτο θύμα του, η Elizabeth Stride.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη τη χρονιά ήταν ένας εκ των βασικών υπόπτων, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί στοιχεία εναντίον του. Οι Αρχές άλλωστε της εποχής δεν διέθεταν τα σημερινά μέσα για να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους. Και έτσι, ο μύθος που έγινε και κινηματογραφικό θέμα, συνεχίστηκε στα βάθη του χρόνου.

O Πολωνός κομμωτής πέθανε στο Leavesden Asylum από γάγγραινα, σε ηλικία 53 ετών, το 1919.

Είχε γεννηθεί στην Kłodawa της Πολωνίας το 1865 και το 1881 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αγγλία όπου και εργάστηκε ως κομμωτής. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές έπασχε από ψυχολογικές διαταραχές από το 1885.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024