Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη είχε συναντηθεί το 2017 ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Με ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη είχε συναντηθεί το 2017 ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Η περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες του ακροδεξιού Ταραντ συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο Isis, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη είχε το 2017 ο μακελάρης Μπράντον Τάραντ που δολοφόνησε 50 ανθρώπους σε δυο τεμένη στο Κραιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

Η περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες του ακροδεξιού Ταραντ συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο Isis, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι μόνο ο όμιλος Knights Templar του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011 γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Ο Τέραντ ομολογεί μάλιστα ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017.

Ο Tάραντ ισχυρίστηκε ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ ,το «μανιφέστο» του οποίου έχει εμπνεύσει διάφορους ακροδεξιούς και φασίστες σε όλον τον κόσμο. Ο Τάραντ Ισχυρίστηκε μάλιστα οτι συναντήθηκε και με οπαδούς του Μπρέιβικ , οι οποίοι αποκαλούνται «Ναίτες Ιππότες » ,τους μίλησε για την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Νέα Ζηλανδία και έλαβε την «ευλογία» τους.

Το «μανιφέστο» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας αναρτήθηκε μάλιστα στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως «τον επόμενο Μπρειβικ», ενώ ανώνυμοι χρήστες χαιρετίζουν ανοιχτά τη σφαγή στο Κραστσερτς.

Πριν περάσουν περισσότερες από μία ώρες, υπήρχαν ήδη κλήσεις από άλλους ανώνυμους ακροδεξιούς να ακολουθήσουν τα αιματηρά του βήματα

Τα ταξίδια του μακελάρη με bitcoins

Όπως γράφει η Corriere Della Sera ,ο Ταραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη Στην Πορτογαλία ,στην Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ . «Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ο Ταραντ ο οποίος ταξιδεύει – λέει – αυτοχρηματοδοτουμενος με bitcoins. Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν αμερικανοί ακροδεξιοί . Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Ταραντ» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Το «μανιφέστο» και η Generation Identity

«Το μανιφέστο των 16.000 λέξεων του Ταραντ δεν είναι νέο – οι ιδέες, οι ιδεολογίες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν εξαπλωθεί εδώ και καιρό από ακροδεξιές ομάδες και φιγούρες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη» γράφει ο Independent.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας η φράση του Ταραντ «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά» έχει διατυπωθεί από ακροδεξιούς τρομοκράτες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της νεοναζιστικής ομάδας της «Εθνικής Δράσης» στη Βρετανία.

Άλλοι υποστηρικτές της θεωρίας της συνωμοσίας με στόχο τη «γενοκτονία των λευκών» είναι η πρώην δημοσιογράφος Κάιτ Χόπκινς , ο Αλεξ Τζοόυνς του InfoWars και η Καναδή YouTuber Λόρεν Σαουθερν .

Μια εναλλακτική εκδοχή της ίδιας θεωρίας, διαδίδεται από την πανευρωπαϊκή Ακροδεξιά εθνικιστική ομάδα «Generation Identity» που επιλέχθηκε από τον Ταραντ στο μανιφέστο του.

Συμφωνα με τον Independent, το παράρτημα της Generation Identity στη Βρετανία, ιδρύθηκε το 2017 και έχει στείλει μέλη του σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Γαλλία , ενώ παράλληλα δημοσιεύει εμπρηστικές διαφημίσεις στα πανεπιστήμια και διοργανώνει διαμαρτυρίες.

Η πραγματική συμμετοχή της οργάνωσης αυτής στη Βρετανία είναι μικρή, αλλά έχει ενισχυθεί με Ακροδεξιά στοιχεία ,μεταξύ των οποίων τον ακτιβιστή κατά του Ισλάμ, Τόμι Ρόμπινσον.

Πριν την απαγόρευση του κύριου λογαριασμού της στο Twitter, η Ακροδεξιά Generation Identity δημοσιεύει συχνά κατασκευασμένα μη επαληθευμένα στατιστικά στοιχεία και ισχυρισμούς για την «αντικατάσταση» των λευκών ατόμων στις βρετανικές πόλεις και την μείωση των «λευκών» γεννήσεων .

Η δημογραφική αλλαγή στην Ευρώπη και η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενσωματωθούν οι μετανάστες, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά και οδήγησε σε αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν επιστήμονες στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων συνδέονται με τους πολιτιστικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες στις νέες οικογένειες μεταναστών και συγκλίνουν με τον τοπικό πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024