Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ - Βγήκαν τα μαχαίρια μπροστά στην απώλεια της εξουσίας

Σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Βγήκαν τα μαχαίρια μπροστά στην απώλεια της εξουσίας

Τραγική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις της κυβέρνησης αλλά ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ

Τραγική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις της κυβέρνησης αλλά ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα ηττοπάθειας διαχέεται παντού, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται σε νευρικό κλονισμό βλέποντας την ήττα και την απώλεια της εξουσίας να πλησιάζει. Ταυτόχρονα η ηγεσία, και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση μη μπορώντας να «σηκώσει κεφάλι». Παρά τα φιλολαϊκά μέτρα και τις υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συσπειρώσει ούτε τους δικούς του οπαδούς.

Επίσης, το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά έχει στεφθεί με απόλυτη… αποτυχία καθώς οι επιλογές τύπου Μωραϊτη και Τόλκα μεγαλύτερη ζημιά έκαναν παρά κέρδος έφεραν.

Ούτε η ανακοίνωση των 16 πρώτων ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου συγκίνησαν. Το αντίθετο μάλιστα καθώς οι επιλογές τύπου Μυρσίνης Λοίζου έφεραν αρνητική δημοσιότητα.

Η υπόθεση του Μακεδονικού, με τελευταίο επεισόδιο την απαράδεκτη πρόταση για ανταλλαγή του «Δρομέα», ενισχύει τα αντικυβερνητικά συναισθήματα των πολιτών ενώ το πόρισμα – κόλαφος για τους υπεύθυνους της μαζικής δολοφονίας 100 ανθρώπων στο Μάτι, διέλυσε τις όποιες προσπάθειες να ξεχαστεί το θέμα και να γλιτώσει η κυβέρνηση το βάρος των ευθυνών της.

Ετσι, οι δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, όχι μόνο δεν δείχνουν ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αντίθετο: Επιβεβαιώνουν ότι οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους της κυβέρνησης.

Μια βαριά ήττα θα αποτελέσει το πρόκριμα και για τις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Σπασμωδικές κινήσεις

Η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά. Την ίδια ώρα που αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών επικαλείται «κρυφές έρευνες» που δείχνουν, σύμφωνα με το Μαξίμου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοί του περίπου θα σαρώσουν.

Ακόμη και οι επιθέσεις που εξαπολύουν τα πληρωμένα πιστόλια του Μαξίμου, επίσημα ή ανεπίσημα, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά επιχειρηματιών, ολιγαρχών, μέσων ενημέρωσης, πολιτικών αντιπάλων, δείχνει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται.

Κι όταν αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να κάνει μια ολόκληρη ομιλία για να επιτεθεί στους πάντες, να δικαιολογήσει τακτικές «ταλιμπάν» τύπου Πολάκη, αλλά να μη βρει να πει κουβέντα για την γκάφα της Μυρσίνης Ζορμπά ή για τον ποινικό – κώδικα μπάχαλο, τότε ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα.

Τα όσα συνέβησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι άγριοι τσακωμοί και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών, απλά ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης. Η απώλεια της εξουσίας πλησιάζει και φεύγει η συγκολλητική ουσία που ενώνει ετερόκλητες δυνάμεις στο κυβερνών κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%, η πασοκογενής συνιστώσα που είναι πολυπληθής, τα ψεκασμένα «ορφανά» του Καμμένου, τα πολιτικά ρετάλια που περιφέρονται αναζητώντας στέγη και οι προεδρικοί, αυτοί δηλαδή που συμβιβάστηκαν και υπέγραψαν μνημόνια μένοντας πιστοί στον Τσίπρα (οι λεγόμενοι και Τσιπροφύλακες) συνθέτουν ένα κόμμα που φτάνει προς το τέλος.

Και που προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Θέλουν να επιβιώσουν

Όμως, τα μαχαίρια βγήκαν καθώς επικρατεί και το αίσθημα της πολιτικής επιβίωσης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, θα χάσει τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα. Πάνω από 70 βουλευτές που είχαν συνηθίσει να είναι εξουσία, θα χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Γι’ αυτό και οι έριδες και τα μαχαιρώματα σε μια λογική «ο σώζων εαυτών σωθήτω».

Η σύγκρουση της Αννέτας Καββαδία με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είναι η γραφική πλευρά της σύγκρουσης των διάφορων συνιστωσών. Όταν όμως ο Πολάκης δηκτικά λέει στο Παπαγγελόπουλο ότι δεν προχωρούν υποθέσεις που ο ίδιος θέλει αλλά προχωρούν άλλες και ο υπουργός Δικαιοσύνης του λέει «έχουμε την κυβέρνηση, δεν πήραμε την εξουσία», τότε τα πράγματα σοβαρεύουν.

Κι όταν ο Σταύρος Κοντονής επιτίθεται στην Μ. Ζορμπά ή ασκεί κριτική στο γονατογράφημα του Ποινικού Κώδικα, τότε δεν έχει άλλη επιλογή ο Τσίπρας παρά μόνο να παρέμβει να ηρεμήσει την κατάσταση για να μην εκτραχυνθούν τα πράγματα. Και φυσικά το μόνο που έχει να πει λίγο – πολύ είναι «καθίστε ήσυχα για να μην έρθει η Δεξιά στην εξουσία». Χρησιμοποιεί τον «μπαμπούλα» για να μαντρώσει τους βουλευτές του που έχουν ξεφύγει.

Στα επεισόδια της Κ.Ο. πρέπει να προστεθούν όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι το 2015 ηττήθηκαν.

Αλλά και το ηχηρό άδειασμα του Νίκου Φίλη στον ανεκδιήγητο Γιώργος Κυρίτση που «ξέχασε» ότι οι νεκροί της Μαρφίν είναι νεκροί γιατί κάποιοι πέταξαν μολότοφ.

Και μέσα σε λίγες ώρες ήρθε και η αντιπαράθεσης της Νίνας Κασιμάτη με τον συνάδελφό της Καραγιαννίδη τον οποίο κατηγόρησε ότι φωτογράφισε το ψηφοδέλτιό της και το διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Μια… ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή που δείχνει πόσο αγαπημένοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το σκηνικό διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος κάνει πιο επικίνδυνους εκείνους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν με τίποτε την εξουσία. Και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι τα «πληγωμένα θηρία είναι και τα πιο επικίνδυνα» και θα κάνουν πράγματα τα οποία ενδεχομένως να παραπέμπουν σε «ασύμμετρο πόλεμο». Με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024