Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα αλλά μόνο για να δείξει επεισόδια, πορείες, καταστροφές

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα αλλά μόνο για να δείξει επεισόδια, πορείες, καταστροφές

H ελληνική κρίση και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εξάπτουν τη φαντασία μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

Tο ενδιαφέρον του Χόλιγουντ έχει προσελκύσει η Ελλάδα όχι μόνο χάρη στον ήλιο, τη θάλασσα και τον ιστορικό της πλούτο, αλλά και με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το Σύνταγμα έγινε για άλλη μία φορά πεδίο μάχης. Βέβαια, τα άγρια επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και των διαδηλωτών δεν ήταν συνέπεια της ψήφισης κάποιου αντιλαϊκού νομοσχεδίου. Στην πραγματικότητα, ενορχηστρώθηκαν στο πλαίσιο μεγάλης χολιγουντιανής παραγωγής που μετέτρεψε το κέντρο σε κινηματογραφικό πλατό.

Πρόκειται για τα γυρίσματα της ταινίας «Born to be Murdered» με πρωταγωνιστή τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, υιό του οσκαρικού Ντενζέλ Ουάσινγκτον. Ο ηθοποιός ερμηνεύει τον ρόλο ενός Αμερικανού τουρίστα, ο οποίος βρίσκεται άθελά του στο κέντρο μίας επικίνδυνης συνωμοσίας. Η συνωμοσία αυτή τον φέρνει σε απομακρυσμένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου σύντομα θα συνεχίστουν τα γυρίσματα, αλλά και στην πρωτεύουσα.

Οι πορείες με πανό και συνθήματα, η παρουσία των ΜΑΤ, το κλείσιμο των δρόμων και τα ενίοτε επεισόδια αποτελούν γνώριμο σκηνικό για τους κατοίκους της Αθήνας. Από την άλλη, η ελληνική κρίση και η έκφραση της οργής των πολιτών μέσω των ακραίων επεισοδίων γοητεύει το Χόλιγουντ. Τα κάλλη της Ελλάδας είναι εξάλλου γνώριμα, ενώ η πιο σκοτεινή της πλευρά εξάπτει τη φαντασία τόσο των δημιουργών όσο και του κοινού.

Ο Τζέισον Μπορν σε αθηναϊκή διαδήλωση στην… Τενερίφη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η «εμπόλεμη» Αθήνα γίνεται τόπος – έστω και έμμεσα – ενός σκηνικού γυρισμάτων. Το πρώτο μέρος της τελευταίας ταινίας του κατασκόπου Τζέισον Μπορν, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον, διαδραματίζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Εκεί, ο διάσημος κατάσκοπος βρίσκει καταφύγιο από αυτούς που τον αναζητούν εν μέσω ενός εκρηκτικού σκηνικού, με το κέντρο κυριολεκτικά να φλέγεται από τις βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών. Ακολουθεί μάλιστα και μία σκηνή καταδίωξης με μοτοσικλέτες στους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Η ταινία βέβαια είχε γυριστεί στην Τενερίφη το 2016, γεγόνος που είχε φέρει στο προσκήνιο την δυσκαμψία της ελληνικής νομοθεσίας στο θέμα κινηματογραφικών γυρισμάτων.

Το μοτίβο, βέβαια, παραμένει ίδιο με το πιο πρόσφατο «Βorn to be Murdered»: η ελληνική πρωτεύουσα είναι έρμαιο του πολέμου μεταξύ αναρχικών στοιχείων και των αστυνομικών της ομάδας ΜΑΤ. Οι μάχες σώμα με σώμα, η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, τα δακρυγόνα, οι κλούβες, τα συνθήματα και τα πλακάτ – όλες αυτές οι συνηθισμένες εικόνες έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι λογικό να αποτελούν κοινό τόπο σε ξέενς ταινίες.

Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζονται και στη σειρά «Mr. Robot», με πρωταγωνιστή τον πρόσφατα βραβευθέντα με Όσκαρ Ράμι Μάλεκ. Καθώς η Αμερική – και κατά συνέπεια ο υπόλοιπος κόσμος – βυθίζεται σε χάος μετά από μία κυβερνο-επίθεση, ο ήρωας παρακολουθεί ένα ρεπορτάζ με διαδηλώσεις και εξεγέρσεις σε όλον την υφήλιο. Πρώτη θέση φυσικά έχουν στιγμιότυπα από παλαιότερες πορείες και επεισόδια στο Σύνταγμα, με τη Βουλή να πολιορκείται από αγανακτισμένους πολίτες.

https://www.youtube.com/watch?v=VjQ1JIrrQNQ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024