Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ηλίας Καρελάς μας μιλάει για το bullying ετοιμάζοντας το «Συρανό»

Ο Ηλίας Καρελάς μας μιλάει για το bullying ετοιμάζοντας το «Συρανό»

Σημαδιακή είναι η σημερινή μέρα για το έργο «Συρανό» που θα ανέβει την ερχόμενη θεατρική σεζόν σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελά.

Σημαδιακή είναι η σημερινή μέρα για το έργο «Συρανό» που θα ανέβει την ερχόμενη θεατρική σεζόν σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που είναι σήμερα έγινε η αφορμή για να μάθουμε για τη νέα δουλειά του Ηλία Καρέλα. Ενώ «το αγόρι με τη βαλίτσα» μετράει ήδη δύο επιτυχημένες χρονιές στο θέατρο Κάππα και οι παραστάσεις στο «Σπίτι του Καραγκιόζη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι sold out, ο αγαπημένος σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς προετοιμάζεται για την επόμενη σεζόν.

Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα θα ζωντανέψει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ», στην ευρηματική διασκευή για παιδιά του Jo Roets, σε απόδοση – προσαρμογή της Χαράς Γιαννακοπούλου. Μια παράσταση με ηθοποιούς, χορευτές, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών, για παιδιά και νέους.

Τον ήρωα με την πιο διάσημη μύτη στο παγκόσμιο θεάτρο, τον ποιητή – ξιφομάχο Συρανό, θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ στο ρόλο του γοητευτικού, αλλά ανασφαλή Κριστιάν, που δυσκολεύεται να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, θα συναντήσουμε τον Λευτέρη Ελευθερίου. Το δυναμικό ντουέτο των πρωταγωνιστών έρχεται να συμπληρώσει, στον ρόλο της όμορφης και συναισθηματικής Ρωξάνης, η Κατερίνα Αθανασιάδη.

Οι String Demons, το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων που συζητήθηκε και αγαπήθηκε τα τελευταία χρόνια, φέρνει ζωντανά στη σκηνή τη μουσική του «τρέλα», διασκευάζοντας αποκλειστικά για την παράσταση πασίγνωστες κλασσικές μελωδίες και όχι μόνο, με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο!

Η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, σταθερή πλέον συνεργάτιδα του Ηλία Καρελλά, ζωντανεύει με μαγικό τρόπο επί σκηνής εικόνες του έργου, αυτή τη φορά με χορευτές από την ομάδα της «Κινητήρας Χοροθέαμα».

Ο Ηλίας Καρέλα μίλησε στο in.gr για αυτή την ιδιαίτερα μέρα και πως συνδέεται με το κλασικό έργο.

«Παγκόσμια Ημέρα σχολικού εκφοβισμού σήμερα και τα γενέθλια του Συρανό ντε Μπερζεράκ σαν σήμερα πριν 400 χρόνια. Ο ήρωας του Ενμόντ Ρονστάν με την μεγάλη μύτη, ο ποιητής- ξιφομάχος ετοιμάζεται να ανέβει την ερχόμενη σεζόν στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα.

»Το λεπτό και τόσο επίκαιρο θέμα του bullying στο σχολείο και όχι μόνο απασχολεί έντονα και δικαίως την Τέχνη. Έψαχνα καιρό να βρω έναν τρόπο να μιλήσω για αυτό σε μια παράστασή μου. Πάντα με ενδιαφέρει η κουβέντα που γίνεται μετά από μια παράσταση. Θέλω η παράσταση να είναι η αφορμή, όχι το προφανές. Είμαι κατά του διδακτισμού έτσι κι αλλιώς.

»Ο Συρανό είναι για μένα ο ήρωας σύμβολο για αυτούς που δεν μπορούν.

Όμως σχεδόν πριν καν δεχθεί bullying ο Συρανό μιλά! Ο Συρανό σήμερα θα μιλούσε;  Ή θα ήταν κλεισμένος στο σπίτι του και στον εαυτόν του;

Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποδεχθούμε τη μεγάλη μας μύτη και τη μύτη του διπλανού μας. Είμαστε όλοι ένας Συρανό ντε Μπερζεράκ. Όλοι ίδιοι και όλοι διαφορετικοί.

»Tι σημαίνει διαφορετικότητα; Tι σημαίνει ομορφιά; Tι σημαίνει εικόνα, στην εποχή της εικόνας; Πώς εκφράζει κανείς τα συναισθήματά του το 2019; Πώς επικοινωνεί; Πώς ερωτεύεται; Με όχημα το χιούμορ και τη συγκίνηση, το θέατρο, ένα τόσο σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση, έρχεται να μας μιλήσει για σύγχρονα ζητήματα με ιστορίες μεγάλης δυναμικής, στοχεύοντας στην καρδιά του θεατή».

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024