Μέχρι πριν λίγα χρόνια άκουγα και διάβαζα για το bulling, ή αλλιώς το σχολικό εκφοβισμό, χωρίς να μας έχει αγγίξει ως οικογένεια. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες όπου το ζήσαμε για τα καλά. Τότε κατάλαβα ότι «χτύπησε» και την πόρτα μας!

Ήταν Παρασκευή το πρωί όταν η κόρη μου χαρούμενη πήγαινε στο σχολείο. Κάθε πρωί της λέω να προσέχει, να μην τρέχει στα διαλείμματα και γενικότερα να είναι ιδιαίτερη προσεκτική όταν ανεβοκατεβαίνει στις σκάλες για να πάει στην τάξη για μάθημα. Όμως αυτή η μέρα ήταν τελείως διαφορετική από τις άλλες. Δέχτηκα, ξαφνικά ένα τηλεφώνημα από το σχολείο και άκουσα τη δασκάλα να μου λέει ότι «η μικρή χτύπησε στο γόνατο, δεν είναι κάτι άσχημο και της βάλαμε πάγο».

Καθησύχασα για λίγο μέχρι που έφτασα στο σπίτι μετά τη δουλειά. Και τι να δω; Ένα γόνατο πρησμένο και γδαρμένο. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Άρχισε να μου εξιστορεί τι συνέβη εκείνη την ημέρα.

«Ήμουν στο διάλειμμα  και περπάταγα με κάτι κοριτσάκια μέχρι που ένα αγόρι από μια παρέα τεσσάρων παιδιών, ήρθε και μου έβαλε τρικλοποδιά. Έπεσα κάτω και αυτός άρχισε να γελάει. Και δε ήταν μόνο αυτό, μαμά. Όταν έβαλα πάγο, ανέβηκα στην τάξη να καθίσω. Ήρθε αυτό το αγοράκι και άρχισε να κάνει φραστική επίθεση με άσχημες λέξεις».

«Τι θα κάνουμε τώρα; Αυτό ήταν bullying» ανέφερε η μικρή.

Τελικά, αποδέχτηκα ότι το δικό μας σχολείο δεν διαφέρει και πολύ από τα υπόλοιπα. Είτε τώρα, είτε αύριο, είτε του χρόνου το φαινόμενο αυτό παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα κυρίαρχο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο.

Η Μπάρμπαρα Κολορόζο στο βιβλίο της «Ο Θύτης, το Θύμα και ο Θεατής», αναφέρει ότι «τα παιδιά που εκφοβίζουν έχουν έναν αέρα ανωτερότητας, αλλά αυτό είναι συχνά μια μάσκα που κρύβει βαθιές πληγές και κόμπλεξ κατωτερότητας».

Τι κάνουμε ως γονείς; Δεν αφήνουμε τέτοιες καταστάσεις να «λιμνάζουν» και να περνούν απαρατήρητες. Μια επίσκεψη στο σχολείο, στη δασκάλα ή ακόμη και στον διευθυντή του σχολείου επιβάλλεται. Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και σύντομα.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στο «bulling» και στους νταήδες στα σχολεία