Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αλμπένα Αζμάνοβα στην Αθήνα

Η Αλμπένα Αζμάνοβα στην Αθήνα

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

Μια σημαντική προσωπικότητα της βρετανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, η Αλμπένα Αζμάνοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, επισκέπτεται την Αθήνα, την Πέμπτη 7 Μαρτίου (ώρα 7 μ.μ.), ως προσκεκλημένη του Megaron Plus.

Στην ομιλία της (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) η διαπρεπής θεωρητικός της δημοκρατίας και της πολιτικής οικονομίας θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στον «Λαϊκισμό και στη μεταμόρφωση του καπιταλισμού». Η διάλεξή της εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου), με την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, καθηγητή και ιδρυτή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

«Ο λαϊκισμός και η μεταμόρφωση του καπιταλισμού»

Στη διάλεξή της η Αλμπένα Αζμάνοβα θα σχολιάσει τη δημοφιλή σήμερα άποψη ότι η άνοδος του λαϊκισμού συνιστά απόρριψη του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Θα υποστηρίξει ότι η «εξέγερση» ενάντια στο κατεστημένο, τόσο της άκρας δεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς, δημιουργεί ένα άνοιγμα, μια στιγμή «κάθαρσης». Ωστόσο, ο δεξιός λαϊκισμός μας έχει φέρει στη συνθήκη που περιγράφει η ίδια ως «κρίση της κρίσης» του καπιταλισμού, μια πρωτίστως κοινωνική κρίση που δεν συνοδεύεται αναγκαία από τον οικονομικό παράγοντα. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσει τι χρειάζεται για να μετατραπεί αυτό το άνοιγμα σε μια πραγματική στιγμή χειραφέτησης και μεταμόρφωσης και πώς θα αντιμετωπιστούν τα παράδοξά του.

Η Αλμπένα Αζμάνοβα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Διδάσκει θεωρία της δημοκρατίας και πολιτική οικονομία. Τα γραπτά της εστιάζουν στην (επαν)ενσωμάτωση της κριτικής της πολιτικής οικονομίας στην κριτική κοινωνική θεωρία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τη δημοκρατική μετάβαση και εμπέδωση στις δυναμικές του σύγχρονου καπιταλισμού μέχρι την επίδρασή του στον ιδεολογικό προσανατολισμό και την εκλογική κινητοποίηση. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνοντα τα έργα Το σκάνδαλο του Λόγου: Μια κριτική θεωρία της πολιτικής κρίσης (The Scandal of Reason: A Critical Theory of Political Judgment, Columbia University Press, 2012) και Διεκδικώντας τη δημοκρατία: Κρίση, ευθύνη και το δικαίωμα στην πολιτική σε συνεπιμέλεια με τη Mihaela Mihai (Reclaiming Democracy: Judgment, Responsibility and the Right to Politics, Routhledge, 2015). Αυτήν την περίοδο εργάζεται πάνω σε ένα νέο της βιβλίο με θέμα «Η κρίση της “κρίσης του καπιταλισμού”», ανιχνεύοντας τη μετάλλαξη του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε μια καινούργια τροπικότητα.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024