Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Φώτης Βλαστός επανέρχεται με την «Αίτνα»

Ο Φώτης Βλαστός επανέρχεται με την «Αίτνα»

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει την δεύτερη συγγραφική εργασία του Φώτη Βλαστού, του συγγραφέα της Ανατομίας του κύματος: ένα καινούργιο σπονδυλωτό μυθιστόρημα με τίτλο Αίτνα, στο οποίο ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής, καθώς εκείνη προσπαθεί να αναμετρηθεί  με το υπερφυσικό, το αρχαίο, χριστιανικό και το σύγχρονο – τεχνολογικό μονοπάτι.

Ένα νησί  στη μέση του κόσμου: η Σικελία.  Ένα ηφαίστειο, η Αίτνα, αληθινός ομφαλός της Μεσογείου.  Με τις εκρήξεις της αλλάζει τη γεωλογία και την ιστορία, πάλι και πάλι.  Οι άνθρωποί της αναγκάζονται ν’ αφουγκραστούν και να λατρέψουν τον μέσα κόσμο, που αναμοχλεύεται και απειλεί.  Οι ορφικοί θα υμνήσουν, οι φιλόσοφοι θα εμπνεύσουν, οι ποιητές θα συμβολοποιήσουν και οι φυσικοί θα μετρήσουν το ηφαιστειακό φαινόμενο.  Ένας γεωλόγος επιχειρεί να πλησιάσει και να εκμεταλλευτεί το κοιμισμένο τέρας. Θα μετρήσει τη ζωή του πάνω στις πλαγιές του βουνού της φωτιάς,  καθώς το μετρούμενο γίνεται μέτρο για την φιλόδοξη καρδιά του. Μαζί με τις επιστημονικές πληροφορίες, η Αίτνα θα του προσφέρει το βιωμένο παρελθόν της. Ένα με τα πετρώματα, τα χαμόκλαδα  και το κελάηδισμα των πουλιών στα κωνοφόρα, η αγάπη, ο φθόνος, η ελπίδα, η ματαίωση, η πίστη, η λησμονιά πλημμυρίζουν τις οθόνες των συσκευών μέτρησης του επιστήμονα. Η Αίτνα γίνεται η μοίρα του. Καλωδιωμένη με σύγχρονες συσκευές, στοχευόμενη  από δορυφόρους, διάτρητη από ερευνητικές τομές, η Αίτνα συνεχίζει να προπορεύεται του ανθρώπινου νου σε καταστροφική και αναμορφωτική ισχύ. Είναι το σύμβολο των φυσικών ορίων που πάνω τους ασκείται (και συχνά συντρίβεται) ο ανθρώπινος στοχασμός.

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει την δεύτερη συγγραφική εργασία του Φώτη Βλαστού, του συγγραφέα της Ανατομίας του κύματος: ένα καινούργιο σπονδυλωτό μυθιστόρημα με τίτλο Αίτνα, στο οποίο ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής, καθώς εκείνη προσπαθεί να αναμετρηθεί  με το υπερφυσικό, το αρχαίο, χριστιανικό και το σύγχρονο – τεχνολογικό μονοπάτι.

Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο

Η ζωή συμπιέζει μέσα μας μνήμες κι επιθυμίες. Πορευόμαστε ένα δρόμο γεμάτο απρόβλεπτα εμπόδια, πέφτουμε, παίρνουμε θάρρος. Γύρω μας κυριαρχεί ένα διαρκώς βελτιούμενο αφήγημα για το τι είναι ο κόσμος, πώς λειτουργεί η φύση. Κι ενώ αυξάνεται η γνώση μας, τα εμπόδια στο μονοπάτι της ζωής μας δεν μειώνονται. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι οι παλιές θρησκείες, αλλά και η σημερινή, οι επιστήμες, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την Ιστορία στη γη της επαγγελίας. Ο άνθρωπος ρεκάζει αβοήθητος, θύτης και θύμα ενός κόσμου για την οποίον διεκδικεί την ευθύνη. Η Μεσόγειος είναι μια σκηνή όπου αυτό το πανανθρώπινο δράμα ξεδιπλώθηκε με χαρακτηριστική ένταση. Η ίδια η Μεσόγειος είναι μια γεωλογικά δραματική περιοχή της γης.

Γιατί Αίτνα;

Είναι ο ομφαλός της Μεσογείου, ίσως  η αιτία που η θάλασσά μας πέρασε 600.000 χρόνια άνυδρη. Ίσως, αλλάξει πάλι τον κόσμο μας στο μέλλον. Έγινε τόπος πνευματικού προσκυνήματος εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Κουβάλησε στις πλαγιές της όλους τους μεγάλους πολιτισμούς και τις θρησκείες της Μεσογείου. Στις μέρες μας, αναλύεται από την Επιστήμη. Όταν την επισκέφθηκα, ένιωσα ότι εκεί το υπερφυσικό συνορεύει με το μεταφυσικό.

Ποιο ήταν το κίνητρο για αυτή τη δημιουργία;

Η πρόθεσή μου ήταν να γράψω ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα όπου οι βασικοί ήρωές του θα μιλούν σε πρώτο πρόσωπο. Ασκώντας την ιατρική, πέρασα τόσα χρόνια ακούγοντας τους ασθενείς μου να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο για τις αθέατες απειλές που αντιμετώπιζαν. Αργότερα, σκύβοντας στους κρατήρες της Αίτνας, συνειδητοποίησα ότι παρόμοια είναι η κατάσταση για κάθε άνθρωπο. Κάτι κινείται κάτω από τα πόδια μας, διαρκώς.

Πώς συνδέεται η συγγραφή με την άσκηση της ιατρικής;

Η άσκηση της ιατρικής είναι μια διαρκής παρατήρηση με δεδομένα εργαλεία και μια αναγωγή σε κωδικοποιημένες αφηγήσεις.

Τι σας εμπνέει;

Η ανάγκη του ανθρώπου να βάζει σε μια σειρά αυτά που συμβαίνουν στον εσωτερικό και στον εξωτερικό του κόσμο, να βρίσκει δηλαδή ένα νόημα στον κόσμο που κατοικεί και που τον κατοικεί με τη σειρά του.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία μου και τα βιβλία που τυχαίνει να διαβάζω. Όσο νωρίτερα στη ζωή μου συνάντησα κάποια καλά βιβλία, τόσο περισσότερο είχα το χρόνο να συνδεθώ με τη σκέψη των συγγραφέων τους αφού την κουβαλούσα μαζί μου και την δοκίμαζα σε συνθήκες που τύχαιναν σε μένα.

Τι μήνυμα θα θέλατε να φτάσει στον κόσμο μέσα από τα έργα σας;

Παρά τα γιγάντια άλματα της επιστήμης, η διαδικασία για την ηθική επεξεργασία του κόσμου βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024