Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Κλίμα έντασης και προκλήσεων δημιουργούν οι κατοχικές δυνάμεις

Κύπρος: Κλίμα έντασης και προκλήσεων δημιουργούν οι κατοχικές δυνάμεις

Στην όξυνση του κλίματος έντασης στοχεύουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τελευταίο και πλέον έντονο περιστατικό, καθώς θύμισε άλλες εποχές τις κινήσεις τους στην Πράσινη Γραμμή

Στην όξυνση του κλίματος έντασης στοχεύουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τελευταίο και πλέον έντονο περιστατικό, καθώς θύμισε άλλες εποχές τις κινήσεις τους στην Πράσινη Γραμμή.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για δημιουργία αστάθειας έχουν σαν στόχο και την αποδόμηση του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, της UNFICYP, με την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων και θέλοντας να θέσουν υπό τον έλεγχο τους όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στην περιοχή της «νεκρής ζώνης».

Η παραβίαση του status quo στα Στροβίλια με τις κατοχικές δυνάμεις να εγκλωβίζουν τις προηγούμενες μέρες τρεις οικογένειες ελληνοκυπρίων, καθώς επιχείρησαν να επεκτείνουν την κατοχή τους, σύμφωνα με αναλυτές στην Κύπρο δεν είναι ούτε νέα ούτε το μοναδικό περιστατικό.

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου από το 2000 ο «Αττίλας» επεκτείνει την κατοχή, προσαρτώντας εδάφη εντός της Νεκρής Ζώνης.

«Το 2000, επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου οι Τούρκοι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στα Στροβίλια και προσάρτησαν ένα μικρό μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νεκρή ζώνη. Έτσι, τροποποίησαν υπέρ τους τα όρια της νεκρής ζώνης», ανέφερε ο κ. Λοΐζου στο Sigmalive.com.

«Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στις παράνομες αυτές ενέργειες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου.

Υπενθιυμίζεται ότι τα Στροβίλια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η πρώτη κατάληψη εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή έγινε το 2000. Από το 2000 τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εκθέσεις τους, καλούν την Τουρκία να αποκαταστήσει το έδαφος στα Στροβίλια», σύμφωνα με τον ίδιο ενώ όπως λέει «μετά το 2000 υπήρχαν κι άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Ζώδια και στον Πύργο όπως και σε άλλα σημεία εντός της Νεκρής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι προχωρούσαν και καταλάμβαναν έδαφος με την μέθοδο της σαλαμοποίησης (κομματάκι – κομματάκι)».

Να σημειωθεί ότι η Νεκρή Ζώνη αποτελεί ξεκάθαρα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους και την αποκλειστική ευθύνη στην περιοχή φέρει η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σύμφωνα με τον ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ενέργειες προσπάθειας παραβίασης του status quo περιλαμβάνονται εκτός από τα Στροβίλια σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», και οι εξής ενέργειες:

– Η προώθηση σκοπιάς και νέων θέσεων στην περιοχή του Αστρομερίτη.
– Το στήσιμο πολυβολείων στην περιοχή της Δερύνειας.
– Οι συστηματικές παραβιάσεις του στάτους στην Πύλα με παρουσία στελεχών του κατοχικού στρατού και λεγόμενων αστυνομικών παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, που σήκωσε το βάρος της προσπάθειας αλλαγής του στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης με επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, προέβη σε μια ακόμη κίνηση προκειμένου να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος σε ισότιμο εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας τους να έχουν απευθείας επαφές με τον ίδιο στην περίπτωση που θέλουν να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί του παρόντος δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με την Ειρηνευτική Δύναμη. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες σε παρέμβασή του έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας αστάθειας, που έχει σχέση με τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το  ΔΗΣΥ μίλησε για πρόβα στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη, σε σχέση με το τι γίνεται στα Στροβίλια, ενώ εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο  Χρ. Χριστοφίδης μίλησε για κίνδυνο δημιουργίας δεκάδων Στροβιλιών, αν οι προκλήσεις μείνουν αναπάντητες.

Βρετανική Υπατη Αρμοστεία για τα Στροβίλια: Όλα καλά

Την ίδια στιγμή σε χθεσινή δήλωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας που αναρτήθηκε στο twitter, αναφέρεται ότι: «τις τελευταίες ημέρες γίνονται εικασίες από πλευράς των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στα Στροβίλια, στα όρια με την Ανατολική Περιοχή των Κυρίαρχων Βάσεων. Έχει τοποθετηθεί ένα εμπόδιο ως προσωρινό μέτρο από την πλευρά των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο και την αποφυγή τελωνειακών ελέγχων, σύμφωνα με τα καθήκοντά μας που απορρέουν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής».

Καταλήγοντας, εκφράζεται ικανοποίηση, καθώς, όπως αναφέρεται, «οι Κύπριοι στην περιοχή των Στροβιλιών μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους ανεμπόδιστα, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του να ταξιδεύουν μέσω των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων».

Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ από την πλευρά του δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι επικρατεί ηρεμία και η κατάσταση είναι σταθερή στην περιοχή των Στροβιλιών, σημειώνοντας επίσης ότι τα ΗΕ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

«Η κατάσταση στα Στροβίλια παραμένει ήρεμη και σταθερή. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να εμπλέκεται και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Στροβίλια» είπε ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στο twitter, για το ίδιο θέμα.

Η ειρηνευτική δύναμη υπενθυμίζει, ανέφερε, ότι «στρατιωτικές θέσεις που έχουν εγκαταστήσει οι αντίπαλες δυνάμεις κατά παράβαση του στάτους κβο στα Στροβίλια χαρακτηρίζονται από τα ΗΕ ως μόνιμες παραβιάσεις».

Όξυνση της έντασης

Οι κινήσεις στις οποίες προχωρά το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα έντασης που επιχειρείται να δημιουργηθεί και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με την κινητικότητα που παρουσιάζει το Κυπριακό, το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων και πιέσεων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες μέρες στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία ξεκινά τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με στόχο όπως λένε να σταλεί σαφές μήνυμα προθέσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024