Η νέα φωτογραφία της πολυαγαπημένης γάτας του Καρλ Λάγκερφελντ στο Instagram προκαλεί συζητήσεις. Η Choupette, που ακούγεται πως θα κληρονομήσει πιθανώς μεγάλο μέρος της περιουσίας του εκλιπόντος, φορά καπέλο με βέλο (προσθήκη του photoshop) σε ένδειξη πένθους και απευθύνει μήνυμα προς τους χιλιάδες followers της: «Σας ευχαριστώ για τα συλλυπητήριά σας.

Με μία αρχικά παγωμένη και τώρα απλώς ραγισμένη καρδιά, πενθώ. Προσεύχομαι τα καλοσυνάτα σας λόγια και οι ευχές σας να με συνοδεύσουν στο επόμενο βήμα μου στο μέλλον, χωρίς τον μπαμπά μου Καρλ Λάγκερφελντ, ως μια γυναίκα μόνη τώρα πια». Οι followers τη συλλυπούνται και της εύχονται κουράγιο!

Εντάξει, ας δεχτούμε πως όταν η απώλεια είναι πρόσφατη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να θυμίσουμε τα προσβλητικά, αγενή, ρατσιστικά, σεξιστικά κ.λπ. σχόλια στα οποία επιδιδόταν με κάθε ευκαιρία ο εκλιπών. Όμως, το ανέκδοτο διαρκείας με τη θεοποιημένη γάτα που τρώει σε πανάκριβα σερβίτσια, που της κάνουν μασάζ και έχει πάντα δίπλα της το δικό της υπηρετικό προσωπικό εξακολουθεί να είναι το ίδιο ενοχλητικό και προσβλητικό για κάθε άνθρωπο όσο και τα σχόλια του «μπαμπά» της.

Εκείνο που ενοχλεί δεν είναι πως η τυχερή Choupette ζει σαν βασίλισσα, αλλά ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο προβάλλεται η ευζωία της. Μακάρι να είχαν όλα τα ζώα «μπαμπάδες» και «μαμάδες» που να τους χαρίζουν προστασία και φροντίδα.

Όμως καλό είναι στην αγάπη προς τα ζώα (όπως και στην αγάπη προς τον άνθρωπο) να υπάρχουν όρια για να μην γίνεται ακραία, υστερική και αρρωστημένη. Για να μην καταντά ειδωλολατρία.

Την εικόνα μιας γάτας – ειδώλου, μιας γάτας ιερής εξακολουθούν να προβάλουν και τώρα, μετά το θάνατο του Λάγκερφελντ, οι διαχειριστές των λογαριασμών της Choupette του στο Διαδίκτυο. Συνεχίζοντας ένα παιχνίδι που αν εκείνοι το θεωρούν χαριτωμένο καταντά όχι απλώς κακόγουστο και γελοίο αλλά, σε έναν σκληρά δοκιμαζόμενο κόσμο σαν τον δικό μας, αποτρόπαιο.