Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 έτοιμο για δράση στον αστεροειδή Ριούγκου

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 έτοιμο για δράση στον αστεροειδή Ριούγκου

Οι Ιάπωνες ετοιμάζονται για μια ακόμη δύσκολη διαστημική αποστολή. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Πέμπτης (περίπου στη 01:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) το σκάφος της Hayabusa 2 θα προσπαθήσει να συλλέξει ένα αρχικό δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου

Οι Ιάπωνες ετοιμάζονται για μια ακόμη δύσκολη διαστημική αποστολή. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Πέμπτης (περίπου στη 01:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) το σκάφος της Hayabusa 2 θα προσπαθήσει να συλλέξει ένα αρχικό δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου.

Το σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή πέρσι τον Ιούνιο έπειτα από ένα ταξίδι 3,5 ετών. Για να τον μελετήσει καλύτερα εκ του σύνεγγυς, ώστε να αποφύγει κάτι απρόοπτο, το Σεπτέμβριο η JAXA έστειλε δύο μικρά χοροπηδηχτά ρομπότ στην επιφάνειά του, ενώ τον Οκτώβριο έκανε το ίδιο με ένα άλλο στατικό επιστημονικό ρομπότ γαλλο-γερμανικής κατασκευής, το Mascot.

Τώρα το Hayabusa 2, που είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου, θα προσεγγίσει κι άλλο τον διαμέτρου σχεδόν ενός χιλιομέτρου αστεροειδή.

Όταν τον ακουμπήσει, θα εξαπολύσει πάνω του ένα μικρό βλήμα βάρους πέντε γραμμαρίων με μεγάλη ταχύτητα, άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σωματίδια βάρους έως δέκα γραμμαρίων, που θα διασκορπιστούν λόγω της πρόσκρουσης, θα συλλεχθούν από ένα όργανο του σκάφους, το οποίο στη συνέχεια θα απομακρυνθεί ξανά από τον Ριούγκου.

Αργότερα, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει στην επόμενη, ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει έναν κρατήρα στην επιφάνειά του, όπου το σκάφος θα κατέβει για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει το Δεκέμβριο του 2020, και θα ακολουθήσει η ανάλυσή τους στα επιστημονικά εργαστήρια. Οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή, αλλά μικρότερου βεληνεκούς, στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005.

Η NASA έχει ήδη μια παρόμοια αποστολή, με το σκάφος OSIRIS-Rex να έχει φθάσει στο διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδή Μπενού στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και να σχεδιάζει τη συλλογή δειγμάτων στα μέσα του 2020.

Το υλικό αναμένεται να επιστραφεί στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024