Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νίκος Χρυσικόπουλος γράφει για το δικό του «Λονδίνο»

Ο Νίκος Χρυσικόπουλος γράφει για το δικό του «Λονδίνο»

Ο Χρυσικόπουλος μας παρουσιάζει τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις του απ’ τη ζωή στο Λονδίνο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο έρωτας, η φιλία, θέματα κοινωνικά και πολιτικά αναζητούν τη θέση τους στη συλλογή.

Το Λονδίνο είναι η 2η ποιητική συλλογή του Νίκου Χρυσικόπουλου, μετά τον Ελπήνορα  (2016, Μικρή Άρκτος) και  αποτελεί το απόσταγμα 5 χρόνων ζωής του ποιητή στην ομώνυμη πόλη. Μέσα από τη συλλογή ο 26χρονος σήμερα  ποιητής, δίνει τις δικές του απαντήσεις σε ερωτήματα που τόσο ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες της κρίσης.

Ο Χρυσικόπουλος μας παρουσιάζει τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις του απ’ τη ζωή στο Λονδίνο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο έρωτας, η φιλία, θέματα κοινωνικά και πολιτικά αναζητούν τη θέση τους στη συλλογή.

Οι περιγραφές αυτών των εμπειριών και εντυπώσεων, εμπλουτισμένες από ποικίλες αναφορές στην βρετανική πολιτισμική κληρονομιά, προσφέρουν μία διεισδυτική ματιά στην κουλτούρα του βρετανικού λαού.

Στη συλλογή Λονδίνο ο αναγνώστης θα συναντήσει μια ποικιλία  από ποιητικές φόρμες, που δημιουργούν μια πολύχρωμη τοπιογραφία  του σύγχρονου Λονδίνου, όπως το βίωσε ο Χρυσικόπουλος ως Έλληνας φοιτητής κι εργαζόμενος.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι φιλοτεχνημένο με το έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη, «Η γέφυρα του Λονδίνου».

Ο Νίκος Χρυσικόπουλος γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Queen Mary, University of London και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο University College London.  Το 2016, κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή Ελπήνωρ, στις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Μιλήστε μας για τη νέα σας ποιητική συλλογή.

Το ‘Λονδίνο’ είναι η 2η ποιητική μου συλλογή μετά τη συλλογή ‘Ελπήνωρ’ που βγήκε το 2016 από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Γιατί Λονδίνο;

Θέλησα να γράψω μία συλλογή που θα εξέφραζε τις πιο σημαντικές εμπειρίες, σκέψεις κι εντυπώσεις από τα 5 χρόνια που έζησα στο Λονδίνο, ως φοιτητής κι εργαζόμενος.

Ποιο ήταν το κίνητρο για αυτή τη δημιουργία;

Μετά από κάθε σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου νιώθω πως έχω το χρέος να μετουσιώσω τις βασικότερες εμπειρίες αυτού του κεφαλαίου σε ποίηση. Είναι ο τρόπος να δώσω χρόνο και αξία στις εμπειρίες αυτές, και να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Στο ‘Λονδίνο’ δεν θέλησα να επικεντρωθώ σε 1-2 θέματα που υπερίσχυσαν στη ζωή μου εκεί – αντιθέτως, θέλησα να γράψω μία συλλογή που θα αντιπροσώπευε την εμπειρία αυτού του ‘ταξιδιού’ στην ολότητά του, μία συλλογή δηλαδή που θα λειτουργούσε σαν παλέτα όλων των χρωμάτων της ζωής μου στο Λονδίνο.

Τι σας εμπνέει;

Σε κάθε φάση της ζωής μου με εμπνέουν διαφορετικά πράγματα. Όπως εξελίσσεται ο ψυχισμός μου έτσι αλλάζουν και τα πράγματα στα οποία βρίσκω έμπνευση. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, όμως, είναι ότι ποιητική έμπνευση βρίσκω πάνω από όλα στις όμορφες εικόνες, σ’ αυτές που μου επιτρέπουν να κάνω συνειρμούς, και να τις χρησιμοποιήσω στα ποιήματά μου με τρόπο μεταφορικό/συμβολικό.

Διαβάζουν οι Έλληνες ποίηση σήμερα;

Πολύ λίγοι, όπως και σε προηγούμενες εποχές.

Τι μήνυμα θα θέλατε να φτάσει στον κόσμο μέσα από τα έργα σας;

Δεν θα προκαθορίσω το μήνυμα που θέλω να φτάσει στον κόσμο. Πάντα πίστευα ότι ο αναγνώστης είναι συνδημιουργός του νοήματος/μηνύματος ενός ποιήματος. Ο απώτερός μου στόχος είναι οι αναγνώστες να ταυτιστούν με τα βιώματα και τις καταστάσεις που περιγράφονται. Η συλλογή ‘Λονδίνο’ περιγράφει πάνω απ’ όλα τα βιώματα και τις εντυπώσεις ενός Έλληνα μετανάστη στο Λονδίνο, επομένως θεωρώ πως ταύτιση θα μπορούσε να υπάρξει κυρίως από τους Έλληνες που μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού, πριν όπως και κατά τη διάρκεια της Κρίσης.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024