Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεροβασίλη και Παπακώστα μαζέψτε τους ρατσιστές στο εσωτερικό της Αστυνομίας

Γεροβασίλη και Παπακώστα μαζέψτε τους ρατσιστές στο εσωτερικό της Αστυνομίας

Η πληροφορία ότι ένας νιγηριανός μετανάστης πέθανε στο διαβόητο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ήρθε να θυμίσει το πρόβλημα με τις ρατσιστικές πρακτικές των αστυνομικών αρχών και την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας να κάνει κάτι για αυτό το θέμα

Άλλος ένας μετανάστης πέθανε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Τον έλεγαν Εμπουκά και ήταν από τη Νιγηρία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, απλώς πέθανε και δεν είχε η υπόθεση να κάνει με τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της δικής του κοινότητας υπέστη πρώτα ξυλοδαρμό.

Σε γενικές γραμμές δεν είναι και πολύ λογικό κάποιος να φεύγει υγιής από το σπίτι του, να πηγαίνει να βγάλει μεροκάματο, να υφίσταται προσαγωγή από την αστυνομία και να καταλήγει νεκρός.

Ιδίως όταν δεν είναι ο πρώτος που παθαίνει κάτι τέτοιο σε αυτό το αστυνομικό τμήμα.

Ιδίως όταν στην ίδια περιοχή είχαμε άλλη μια περίπτωση ενός ανθρώπου που αρχικά μας είπαν «τραυματίστηκε μόνος του επειδή πήγε να περάσει μέσα από τα γυαλιά», μετά ότι «πέθανε» και τελικά όλοι ξέρουμε ότι πέθανε από τραύματα, που αφορούν και τη μεταχείρισή που του επεφύλαξαν αστυνομικοί της ομάδας Δίας. Μιλώ για τον Ζακ Κωστόπουλο.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Χρόνια τώρα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη συμπεριφορά μελών των σωμάτων ασφαλείας απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Πλήθος οι καταγγελίες για βιαιοπραγίες, για κακοποιήσεις, για εξευτελισμούς. Είτε στα αστυνομικά τμήματα, είτε στα κέντρα κράτησης, είτε στο πλαίσιο των διαβόητων «απωθήσεων» στη θάλασσα, είτε στις «επαναπροωθήσεις» στον  Έβρο.

Βαθιά ριζωμένη η κουλτούρα ότι χρειάζεται και κακομεταχείριση ως «αποτρεπτικό μέτρο» για να μην έρχονται εδώ πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και βαθιά ξένη και εχθρική σε οποιαδήποτε λογική αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Και πάνω από όλα επικίνδυνη.

Στην Ελλάδα είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο ρατσισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι ξανά. Το βλέπει κανείς στον τρόπο που πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις. Που ξεμυτίζουν στο δρόμο οι χρυσαυγίτες. Που στοχοποιούνται οι πρόσφυγες.

Γι’ αυτό το λόγο και κάτι πρέπει να γίνει με το ρατσισμό στα σώματα ασφαλείας.

Γιατί εκεί ο ρατσισμός αποκτά θεσμική υπόσταση και μεγαλύτερη ισχύ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορούσε να κάνει πολλά για να χτυπήσει το ρατσισμό και το φασισμό μέσα στην αστυνομία. Και δεν το έκανε. Και δεν της έφταιγε η Τρόικα για αυτό.

Βολεύτηκε απλώς να βγάζει καταγγελίες λες και είναι αντιπολίτευση. Όμως, είναι κυβέρνηση. Και εάν θέλει να είναι όντως, έστω και εν μέρει αριστερή κυβέρνηση, πρέπει να απαντήσει στο πρόβλημα του ρατσισμού στην αστυνομία.

Τώρα είναι η ώρα για μέτρα. Όχι απλώς για ΕΔΕ αλλά για πραγματική απόδοση ευθυνών. Για διαλεύκανση υποθέσεων. Για ξερίζωμα φασιστικών θυλάκων. Για θεσμικά εμπόδια και πραγματικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε όλες τις μορφές αυθαιρεσίας.

Γιατί ο θάνατος του Εμπουκά δεν μπορεί να μείνει απλώς μια υποσημείωση στο αστυνομικό δελτίο.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024