Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκαύτωμα : Οι φρικαλεότητες χαραγμένες σε μικρές πλάκες

Ολοκαύτωμα : Οι φρικαλεότητες χαραγμένες σε μικρές πλάκες

Ένα πρόσφατο χειμερινό απόγευμα, δεκάδες κάτοικοι της οδού Duisburger στο Βερολίνο συσπειρώθηκαν μαζί για να τιμήσουν τους ανθρώπους που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα

Ένα πρόσφατο χειμερινό απόγευμα, δεκάδες κάτοικοι της οδού Duisburger στο Βερολίνο συσπειρώθηκαν μαζί για να τιμήσουν τους ανθρώπους που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα.

Για τον Volker Spitzenberger, ο οποίος ζει εκεί από το 2010 με τον σύζυγό του, οι ιστορίες των κατοίκων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί ήταν μια υπενθύμιση για τις φρικαλεότητες του παρελθόντος.

Ωστόσο ανεξίτηλη έχει μείνει στη μνήμη του η ιστορία του Manfred Hirsch, ενός 4χρονου αγοριού, ο οποίος εκδιώχθηκε από το σπίτι του, στην ίδια οδό, στον αριθμό 18.

«Αυτό είναι το σπίτι μας», αναφέρει μιλώντας στον βρετανικό Guardian ο κ. Spitzenberger.

Το Βερολίνο φιλοξενεί δεκάδες αντικείμενα και μνημεία τα οποία θυμίζουν τις φρικαλεότητες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη έχει τουλάχιστον 20 μνημεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος – κυρίως το τεράστιο μνημείο του Πίτερ Αϊζενμάν, 19.000 τετραγωνικών μέτρων, για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης.

Αλλά το μνημείο που οραματίστηκε για τον Hirsch είναι διαφορετικό. Μέσα σε λιγότερο από 10 τετραγωνικά εκατοστά, ίσως είναι εύκολο να διαφύγει της προσοχής σας: μια μικρή ορειχάλκινη πέτρα, ενσωματωμένη απευθείας κάτω από τα πόδια των περαστικών.

Γνωστά ως «Stolpersteine» (μτφ από τα γερμανικα: παγίδες) ή «πετρώματα», υπάρχουν πλέον πάνω από 70.000 τέτοια μπλοκ μνημείων σε περισσότερες από 1.200 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία. Ο καθένας μνημονεύει ένα θύμα έξω από την τελευταία κατοικία του.

Οι πέτρες αντιπροσωπεύουν ένα νέο όραμα της αστικής μνήμης. Αν το μεγάλο μνημείο του Eisenman, που βρίσκεται στο κυβερνητικό κέντρο του Βερολίνου, τονίζει την κλίμακα και την πολιτική βία του Ολοκαυτώματος, οι «Stolpersteine» επικεντρώνονται στις προσωπικές τραγωδίες.

Όλα μαζί τα πετρώματα, αποτελούν τώρα το μεγαλύτερο αποκεντρωμένο «μνημείο» στον κόσμο.

Η ιδέα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον καλλιτέχνη Gunter Demnig στην Κολωνία το 1992 ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για τη μνήμη των Ρομά και Σίντι (γερμανοί Τσιγγάνοι) θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Εγκατέστησε το πρώτο πέτρωμα στο Βερολίνο. τέσσερα χρόνια αργότερα.

Πλέον υπάρχουν περισσότερες από 70.000 πέτρες στους δρόμους του κόσμου.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024