Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο έφηβος δεν έχει όρεξη

Όταν ο έφηβος δεν έχει όρεξη

Αν η έλλειψη όρεξης όμως διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, κακές σχολικές επιδόσεις, ακόμα και ασθένειες

Μήπως το παιδί σας τρώει λιγότερο από το συνηθισμένο; Ανησυχείτε ότι έχει χάσει ξαφνικά την όρεξή του; Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Η όρεξη μεταβάλλεται ανάλογα με τη διάθεση και τα θέματα που απασχολούν τον έφηβο. Αν η έλλειψη όρεξης όμως διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, κακές σχολικές επιδόσεις, ακόμα και ασθένειες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τα διατροφικά μοτίβα ώστε σε περίπτωση προβλήματος, να το χειριστείτε σωστά. Ποια είναι τα πιο κλασικά αίτια που οδηγούν τον έφηβο σε απώλεια όρεξης;

Άγχος. Η εφηβεία κατακλύζεται από ορμονικές αλλαγές και καινούριες εμπειρίες που μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλο άγχος. Η πίεση του να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, να κάνουν αθλήματα, οι πιθανές μαθησιακές δυσκολίες αλλά ακόμα και το κακό οικογενειακό κλίμα είναι κλασικοί λόγοι που κάνουν το παιδί να μην θέλει να φάει. Μιλήστε μαζί του για να κατανοήσετε τι του προκαλεί άγχος. Ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με δραστηριότητες που το ευχαριστούν και βρείτε χρόνο για τα οικογενειακά γεύματα.

Κατάθλιψη. Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απώλεια όρεξης ή η αλλαγή στο διατροφικό μοτίβο. Αν αυτό συνδυάζεται με έλλειψη ύπνου ή αδιαφορία απέναντι στο σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τους φίλους του, τότε μάλλον πρόκειται για κατάθλιψη. Αν είναι ανοιχτός σε αυτό, κανονίστε συνεδρίες με κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο και μην το επιβαρύνετε με το δικό σας άγχος.

Διατροφικές διαταραχές. Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία είναι πολύ επικίνδυνες ασθένειες γιατί οδηγούν βαθμιαία στην έλλειψη τροφής. Προλάβετε την ασθένεια πριν την εκδήλωσή της εάν βλέπετε ότι ο έφηβος ή η έφηβη αρνείται να φάει για μέρες.

Ασθένειες. Ένα παιδί που έχει πυρετό ή κρύωμα δεν πρόκειται να φάει πολύ. Αν όμως βλέπετε ότι αυτό έχει διάρκεια, μπορεί να μιλάμε για κάτι σοβαρότερο του κρυώματος και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024