Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Β. Ζελένσκι: Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ουκρανίας

Β. Ζελένσκι: Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας μία φορά. Αυτό, όμως, συνέβη σε μια τηλεοπτική σειρά. Ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος δε διαθέτει καμία πολιτική πείρα, έκλεισε τα στόματα των επικριτών του, καθώς πριν από λίγες ημέρες κατέγραψε νέο ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας μία φορά. Αυτό, όμως, συνέβη σε μια τηλεοπτική σειρά. Ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος δε διαθέτει καμία πολιτική πείρα, έκλεισε τα στόματα των επικριτών του, καθώς πριν από λίγες ημέρες κατέγραψε νέο ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.

Στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση ο κωμικός ηθοποιός ενίσχυσε το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του με 26,9% στην πρόθεση ψήφου έναντι 17,7% του νυν προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, και 15,8% της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, ανατρέποντας έτσι τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τους εμπειρότερους πολιτικούς της Ουκρανίας.

Ο 41χρονος Ζελένσκι εκμεταλλεύτηκε τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και χρησιμοποίησε το ίντερνετ για να περάσει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους.

Ο Ζελένσκι είχε κάνει την έκπληξη τον Ιανουάριο, όταν ήρθε πρώτος στις δημοσκοπήσεις γι΄αυτές τις εκλογές, τις τόσο κρίσιμες για τη χώρα, η οποία εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο και αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Για πολλούς η πολιτική του θυμίζει τη λαϊκιστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Οι υποστηρικτές του, ωστόσο, τον θεωρούν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην παλαιά φρουρά, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Ο Ποροσένκο ανήλθε στην εξουσία το 2014 με τη φιλοευρωπαϊκή, κατά της διαφθοράς λαϊκή εξέγερση, ενώ η Τιμοσένκο ήταν το πρόσωπο της Πορτοκαλί Επανάστασης, η οποία το 2004 υποσχέθηκε μια νέα, πιο δίκαιη Ουκρανία.

«Ο Ζελένσκι θεωρείται ο τίποτα από τα παραπάνω υποψήφιος. Επίσης, είναι ένα νέο πρόσωπο, είναι μοντέρνος, είναι νέος, είναι trendy» δηλώνει στο AFP ο πολιτικός αναλυτής Βαντίμ Καρασίοφ.

«Ο λαός έχει κουραστεί από τις παρωχημένες ιδέες και τους συνηθισμένους πολιτικούς» προσθέτει.

Όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, υπάρχει διαφορά από το να χρησιμοποιηθεί η υποψηφιότητα του ουκρανού ηθοποιού απέναντι στην πολιτική ελίτ και να του εμπιστευτεί ο λαός τα ηνία της χώρας.

Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Ζελένσκι απέχει πολύ από το να εκλεγεί, καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές του είναι νέοι και μάλλον απρόθυμοι να κινητοποιηθούν για να ψηφίσουν.

Υπάρχει επίσης ένας αριθμός ρεκόρ υποψηφίων (44), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη την ψηφοφορία, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.

Επιπλέον, οι ειδικοί τονίζουν ότι κανένας από τους υποψηφίους για την προεδρία δεν μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο Ζελένσκι, πάντως, θεωρείται πιθανό να περάσει στο δεύτερο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.

Ωστόσο, αν ο Ζελένσκι δεν κερδίσει την προεδρική εκλογή, η συμμετοχή στις εκλογές θα επιτρέψει στον ίδιον και στο νεοϊδρυθέν κόμμα του να εξασφαλίσουν ένα καλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Υπηρέτης του λαού»

Οι επικριτές του επικεντρώνονται στην ασάφεια του μανιφέστου του, τα κυριότερα σημεία του οποίου επιλέχτηκαν έπειτα από λαϊκή ψηφοφορία που διενεργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμφισβητούν την ικανότητα ενός ανθρώπου, η πολιτική πείρα του οποίου περιορίζεται σε ένα ρόλο σε σόου με τον τίτλο «Υπηρέτης του λαού».

Αν εκλεγεί πρόεδρος, ο Ζελένσκι θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σύγκρουση με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, ένα εχθρικό Κρεμλίνο καθώς και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς.

Ξένοι διπλωμάτες έχουν, ανώνυμα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υποψηφιότητά του. «Πολλές γενικολογίες, καμία ξεκάθαρη θέση. Ήταν τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για προεδρικό υποψήφιο» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτική διπλωματική πηγή έπειτα από συνάντηση με τον Ζελένσκι.

«Υστερεί σε γνώσεις, αλλά είναι πολύ πρόθυμος να μάθει» σημειώνει από την πλευρά του ο μεταρρυθμιστής βουλευτής Σεργκίι Λεστσένκο, ο οποίος επίσης είχε παραστεί σε συνάντηση.

Κάποιες φορές στην προεκλογική του εκστρατεία υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα.

«Ο πρόεδρος Υπηρέτης του Λαού. Σύντομα κοντά σας» έγραφαν οι αφίσες στους δρόμους του Κιέβου, προωθώντας τόσο την υποψηφιότητά του όσο και το νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς που θα ξεκινήσει το Μάρτιο.

«Μπήκα στη μάχη για την προεδρία της Ουκρανίας και μετά με αποκάλεσαν κλόουν. Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό» έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Όπως και οι άλλοι βασικότεροι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Ζελένσκι λέει ότι θέλει η χώρα να διατηρήσει μια φιλοδυτική κατεύθυνση.

«Μαριονέτα»

Ο Ζελένσκι κατάγεται από τη βιομηχανική πόλη Κρίβι Ριγκ, στην κεντρική Ουκρανία. Πατέρας δύο παιδιών, έχει πτυχίο Νομικής, αλλά τελικά ακολούθησε καριέρα ηθοποιού.

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός θεατρικού στούντιο, του Kvartal 95, που φέρεται ότι ανήκει σε μια κοινοπραξία επιχειρήσεων που έχει συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ένα ρεπορτάζ-έρευνα που προβλήθηκε στην ουκρανική τηλεόραση τον Ιανουάριο τον κατηγορεί για συνεχιζόμενες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Μετά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι έχει μετοχές σε μια κυπριακή εταιρεία που ανήκει σε ρωσικό όμιλο, και δεσμεύτηκε να τις πουλήσει.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι είναι «μαριονέτα» του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, του δισεκατομμυριούχου εχθρού του Ποροσένκο, κάτι το οποίο διαψεύδει ο ηθοποιός.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024