Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Στην τελική ευθεία η γεώτρηση στο τεμάχιο 10, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων για τον «νέο Πορθητή»

Κύπρος: Στην τελική ευθεία η γεώτρηση στο τεμάχιο 10, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων για τον «νέο Πορθητή»

Στο τελευταίο της στάδιο μπήκε από χθες, Πέμπτη, η διαδικασία της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος -1» στο τεμάχιο 10, που παρατάθηκε αλλεπάλληλα για αρκετές μέρες λόγω των ευρημάτων που διαπιστώθηκαν όταν έφτασε στο προγραμματισμένο βάθος. Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στο DeepSea Metro-1, το νέο γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να παραλάβει η Τουρκία, κάνοντας λόγο για νέο «Πορθητή» της Μεσογείου που έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο τελευταίο της στάδιο μπήκε από χθες, Πέμπτη, η διαδικασία της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος -1» στο τεμάχιο 10, που παρατάθηκε αλλεπάλληλα για αρκετές μέρες λόγω των ευρημάτων που διαπιστώθηκαν όταν έφτασε στο προγραμματισμένο βάθος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο γεωτρύπανο Stena Icemax παρέλαβαν μόλις χθες τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προχωρήσουν στις τελευταίες ενέργειες που αφορούν μετρήσεις και σφράγιση της γεώτρησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», οι παρατάσεις της γεώτρησης από το Stena Icemax, τόσο σε σχέση με το τελικό βάθος όσο και σε σχέση με τις εξειδικευμένες έρευνες και μετρήσεις σε δομή, διαστάσεις, ποιότητα, πιέσεις και σειρά άλλων, κρίθηκαν αναγκαίες ώστε να υπάρχουν πλήρη και ξεκάθαρα δεδομένα.

Παράλληλα, αυτό το γεγονός, στέλνει πολύ καλά μηνύματα σε σχέση με τα ευρήματα, που μιλούν για ένα πολύ ικανοποιητικό κοίτασμα. Τα δεδομένα αυτά, όμως, θα πρέπει να επαληθευτούν με τις διαδικασίες που ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το γεγονός ότι έχουν εντείνει τη συνεχή στενή παρακολούθηση των διαδικασιών στο γεωτρύπανο αλλά και μέσα στη γεώτρηση, τόσο στο επιτελείο της ExxonMobil στη Λευκωσία, όσο και αυτό στο Τέξας, αλλά και στο υπ. Ενέργειας, δείχνει ότι το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατακόρυφα σε σχέση με τους όγκους και την ποιότητα των ευρημάτων μέσα στον στόχο.

Οι εντός του στόχου έρευνες και μετρήσεις, πέραν της διαπίστωσης της ύπαρξης των παραμέτρων των υδρογονανθράκων που βρέθηκαν, αποσκοπεί στη συλλογή περισσότερων στοιχείων σε σχέση με τη γεωλογική διαμόρφωση.

Κι αυτό επειδή, αν και πρόκειται για κοίτασμα τύπου «Ζορ», αφορά σε διαφοροποιημένη γεωλογικά διαμόρφωση, που πιθανόν να ανοίγει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου Κύπρου» αναφέρουν ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν δεν απαιτηθεί και άλλη παράταση για τις εντός του στόχου έρευνες, το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες τη διαδικασία απαγκίστρωσης του για αποχώρηση.

Η επεξεργασία των δεδομένων ώστε να εξαχθούν ανακοινώσιμα διεθνώς στοιχεία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, το υπουργείο Ενέργειας, μετά και από σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών, είτε για πολύ μεγάλο κοίτασμα τύπου «Ζορ», είτε για ανακάλυψη πετρελαιοπηγής κ.τ.λ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η γεώτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα».

Πέρασε το Γιβραλτάρ ο νέος «Πορθητής» της Μεσογείου

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στο DeepSea Metro-1, το νέο γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να παραλάβει η Τουρκία, κάνοντας λόγο για νέο «Πορθητή» της Μεσογείου που έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο.

«To γεωτρύπανο, που κατευθύνεται στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα και την Ε/κ πλευρά», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Μιλιέτ», ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις απόστρατου τούρκου αντιναύαρχου που λέει ότι «Το DeepSea Metro-1 μας κάνει πιο ισχυρούς, αλλά πολιτικά πρέπει να κηρύξουμε πια και την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ)».

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», το νέο γεωτρύπανο πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλγερίας, ενώ αναμένεται στη Γιάλοβα (απέναντι από την Κων/λη) στις 20 Φεβρουαρίου.

Δεν κατευθύνεται απευθείας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στα ναυπηγεία που βρίσκονται στον κόλπο της Γιάλοβας για να βαφτιστεί με τουρκικό όνομα και έπειτα να κατευθυνθεί στην ανατ. Μεσόγειο μέσω Αιγαίου.

Το DeepSea Metro-1 αποτελεί 6ης γενιάς πλοίο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα στην ανατ. Μεσόγειο, όπως αναφέρει ο απόστρατος αντιναύαρχος Αττίλα Κεζέκ, που θεωρεί ότι το νέο γεωτρύπανο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις έρευνες που διεξάγουν οι Έλληνες.

«Ακόμη και οι NAVTEX ενοχλούν την ελληνική πλευρά. Και ο ελληνικός τύπος παρακολουθεί στενά την πορεία τώρα του Deepsea Metro-1 από τότε που έφτασε στο Γιβραλτάρ» υποστηρίζει ο τούρκος απόστρατος στρατιωτικός, ο οποίος προσθέτει ότι «όσο οι Έλληνες βλέπουν τουρκικές προκλήσεις πίσω από τις Navtex, είμαστε σε καλό δρόμο κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Δείχνει στην Ελλάδα πόσο ισχυροί είμαστε», δηλώνει εμφαντικά.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024