Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί έσκασε το Ασφαλιστικό

Γιατί έσκασε το Ασφαλιστικό

Το Ασφαλιστικό ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με την καταβολή των αναδρομικών που αποφάσισαν πρωτόδικα τα δικαστήρια, αλλά πάλι με λάθος τρόπο

Πριν από λίγες ημέρες στο εργοτάξιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ συνέβη ένα τραγικό περιστατικό. Ενας εργάτης 60 ετών έπεσε από τις σκαλωσιές και σκοτώθηκε. Τα εργατικά κέντρα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν και κατηγόρησαν την εταιρεία που κατασκευάζει το γήπεδο για ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Βεβαίως, στην πορεία απεδείχθη ότι ο άτυχος οικοδόμος αυτοκτόνησε, αλλά η πίεση προς κάθε εταιρεία για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας ποτέ δεν έκανε κακό.

Η είδηση όμως από αυτό το δυστύχημα ήταν άλλη. Οτι ένας 60χρονος για να βιοποριστεί και να εξασφαλίσει τα ένσημα της σύνταξης ήταν υποχρεωμένος σε αυτή την ηλικία να κάνει αυτή τη σκληρή δουλειά μέσα στο κρύο και στο χιόνι.

Σε αυτή την ηλικία άλλοι εργαζόμενοι έχουν βγει στη σύνταξη. Για παράδειγμα στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Σίγουρα ο άτυχος εργάτης θα διάβαζε πρωτοσέλιδα εφημερίδων για το «Πώς θα βγείτε στη σύνταξη στα 54 με πλασματικά χρόνια» και θα απορούσε.

Επίσης, προφανώς δεν ανήκε σε κανέναν μηχανισμό για να διοριστεί μετακλητός με μισθό 2.500 ευρώ, ούτε διοικητής νοσοκομείου, αφού ήταν οικοδόμος και όχι ιδιοκτήτης… βουλκανιζατέρ. Το μεροκάματό του θα ήταν τέτοιο που ίσα-ίσα θα εξασφάλιζε (;) μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Το Ασφαλιστικό ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με την καταβολή των αναδρομικών που αποφάσισαν πρωτόδικα τα δικαστήρια, αλλά πάλι με λάθος τρόπο. Οι δικαστές αποφάσισαν πως οι συντάξεις κόπηκαν υπερβολικά το 2012 και μάλιστα οι υψηλές συντάξεις κόπηκαν δυσανάλογα υψηλότερα σε σχέση με τις χαμηλότερες συντάξεις, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισονομίας. Για αυτό και θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος των αναδρομικών αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική την απόφαση του 2012 για περικοπή των συντάξεων.

Ισως δεν γνωρίζουν οι δικαστές πως το ελληνικό κράτος, γαλαντόμο όπως ήταν πριν από την κρίση, επιδοτούσε τους υψηλόμισθους, που κατέβαλλαν και τις μεγαλύτερες εισφορές, με ποσοστά αναπλήρωσης που ελάμβαναν και οι χαμηλόμισθοι. Δηλαδή εργαζόμενοι με μεγαλύτερο μισθό, άρα και υψηλότερη σύνταξη λόγω εισφορών, ελάμβαναν σε απόλυτα νούμερα και τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό έσκασε το Ασφαλιστικό στην Ελλάδα. Γιατί εκτός από τα εξωφρενικά χαμηλά όρια ηλικίας που προέβλεπε για να βγει κάποιος σε σύνταξη, τροφοδοτούσε και τις ανισότητες.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024