Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζαμπίνε Βάιαντ: Η διαπραγματεύτρια της ΕΕ για το Βrexit

Ζαμπίνε Βάιαντ: Η διαπραγματεύτρια της ΕΕ για το Βrexit

Η επιδέξια αξιωματούχος από τη Γερμανία με τη βρετανική αίσθηση του χιούμορ, αλλά και με μια δόση σαρκασμού και ειρωνείας

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που οι βρετανοί βουλευτές έστειλαν την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, πίσω στις Βρυξέλλες, για να αρχίσει εκ νέου τις συνομιλίες για το Brexit.

Όμως, φαίνεται ότι κάτι τούς είχε διαφύγει. Μία ημέρα νωρίτερα το μήνυμα που είχε δοθεί διά στόματος της αναπληρώτριας διαπραγματεύτριας της ΕΕ για το Brexit, απλά και ωμά, ήταν το εξής: τέλος οι συνομιλίες.

Αγγελιαφόρος του μηνύματος, η Ζαμπίνε Βάιαντ. Η αξιωματούχος με τη βρετανική αίσθηση του χιούμορ, που αγαπά τις κωμωδίες του Σαίξπηρ και τον Χάρι Πότερ, και που όταν θέλει να απαξιώσει μια εκκεντρική ιδέα, καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς που δεν είναι πολιτικά ορθοί (για παράδειγμα, «bollocks»).

Στα καθήκοντά της είναι θέματα που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την εμπορική πολιτική της ΕΕ, την TTIP και την πολιτική γειτονίας, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η Βάιαντ έχει δουλέψει στο παρελθόν στα γραφεία δύο πρώην Επιτρόπων, του Πασκάλ Λαμί (Εμπορίου) και του Λουί Μισέλ (Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας).

Στον απόηχο του διορισμού της ως αναπληρώτριας διαπραγματεύτριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -το νούμερο δύο μετά τον Μισέλ Μπαρνιέ- το 2016, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico την κατέτασσε στη λίστα με τις δέκα γυναίκες στις Βρυξέλλες με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η γερμανίδα αξιωματούχος της ΕΕ έχει εμπλακεί στην Οδύσσεια του Brexit εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο ορίζεται η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους-μέλους από το μπλοκ, εφόσον το επιθυμεί.

Η Βάιαντ απαξίωσε τις συνομιλίες της ΕΕ με την κυβέρνηση του Λονδίνου με το δικό της μοναδικό τρόπο: χαρακτήρισε το σχέδιο της Μέι άπιαστο μύθο και έκανε λόγο για «ευσεβείς πόθους», προτού το πετάξει στο σκουπιδοτενεκέ των Βρυξελλών.

Η Βάιαντ θεωρείται η αρχιτέκτονας της συμφωνίας για το Brexit: τα δακτυλικά της αποτυπώματα βρίσκονται και στις 585 σελίδες της συμφωνίας εξόδου, την οποία οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τον περασμένο μήνα.

Έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1994, ενώ από το 2009 έως το 2012 ήταν εκπρόσωπος της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper.

Γεννημένη στο κρατίδιο Ζάαρλαντ της Δυτικής Γερμανίας το 1964, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Το 1991 πήρε το δίπλωμά της στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Κολέγιο της Ευρώπης (το ελιτίστικο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης για επίδοξους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που προσφέρει μονοετείς μεταπτυχιακές σπουδές και έχει την έδρα του στην Μπριζ του Βελγίου), απ’ όπου αποφοίτησε πρώτη από μια τάξη 90 φοιτητών.

Στη συνέχεια, το 1995, έκανε το διδακτορικό της στις Πολιτικές Επιστήμες Τούμπινγκεν και το θέμα της διατριβής της ήταν η κοινή πολιτική μεταφορών της ΕΕ.

«Ήταν εξαιρετική φοιτήτρια» θυμάται ο επιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού της, Ρούντολφ Χρμπεκ, ο οποίος της είχε προτείνει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.

Η Βάιαντ, η οποία μιλά αγγλικά και γαλλικά, είχε όμως ήδη βάλει πλώρη για τις Βρυξέλλες.

Παθιασμένη με το διάβασμα, είναι λάτρης του Τόμας Χάρντι, ενώ από τα έργα του Σαίξπηρ προτιμά «Το Ημέρωμα της Στρίγκλας» και το «Πολύ κακό για το Τίποτα».

Ως φοιτήτρια είχε αναλύσει το ρόλο του δάσους στα έργα του Βάρδου.

Στο σίριαλ του Brexit, έχει διακριθεί για τους επιδέξιους χειρισμούς της. «Πραγματικά δε θα ήθελα να είμαι από την απέναντι πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

«Είναι σπάνια ράτσα. Μπορεί να αντιληφθεί τις τεχνικές λεπτομέρειες και την πολιτική διάσταση των πραγμάτων» δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τη Βάιαντ.

«Έχει πραγματική αγάπη και κατανόηση για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ένας άλλος που τη γνωρίζει καλά.

Πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι διαθέτει βρετανική αίσθηση του χιούμορ, με μια δόση σαρκασμού και ειρωνείας.

«Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο να συνεργάζεσαι μαζί της, είναι πολύ ευθεία, πολύ γρήγορη, χωρίς μπαρούφες» λέει ο ίδιος αξιωματούχος.

Αξιοσημείωτο είναι ένα ευτράπελο περιστατικό, όταν η Ζαμπίνε εργαζόταν στο πλευρό του τότε Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, στο ευρωκοινοβούλιο, και εκείνος είχε βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου για ανεπαρκή διαχείριση αναφορικά με την κατάσταση των πουλερικών στις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ.

Στη διάρκεια ακρόασης, κι ενώ τα αίματα είχαν ανάψει, χτύπησε το κινητό της και ο ήχος ήταν κότες που κακάριζαν. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε γέλια, με εξαίρεση φυσικά τον ίδιον τον Λαμί.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024