«Δεν θέλω η δουλειά μου να είναι βαρετή, θέλω να δηλώνει κάτι. Ασχολούμαι με πράγματα που με συγκινούν προσωπικά, γιατί δεν βλέπω άλλο τρόπο για να δημιουργήσω» δηλώνει ο σπουδαίος και βαθιά πολιτικοποιημένος Ισπανός χορογράφος Νάτσο Ντουάτο, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, υπογράφει μια παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο «Herrumbre» που σημαίνει σκουριά, η οποία θα παρουσιαστεί στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για τον Ντουάτο, αφετηρία για να δημιουργήσει το «Herrumbre» υπήρξε μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα. Στη χορογραφία του μεταμορφώνει σε κινήσεις τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους, αφού πιστεύει ακράδαντα πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους, καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά.

Μετά την πρώτη παρουσίασή του στη Βαρκελώνη το 2004, το «Herrumbre» παρουσιαζόταν σταθερά από το Εθνικό Συγκρότημα Χορού της Ισπανίας έως και το 2009 σε πολλές πόλεις της Ισπανίας και της Ευρώπης, ενώ το 2016 παρουσιάστηκε από το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Νάτσο Ντουάτο μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Νάντια Μπακοπούλου για την πρώτη του συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, για τα παιδικά του χρόνια την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, για τη σχέση του με την Ελλάδα και εξήγησε γιατί θεωρεί ότι η τέχνη πρέπει να είναι πολιτική.