Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τον λόγο έχει η τέχνη»: 39 αισθητικά δοκίμια του Τάκη Μαυρωτά

«Τον λόγο έχει η τέχνη»: 39 αισθητικά δοκίμια του Τάκη Μαυρωτά

Με αφορμή ισάριθμες σπουδαίες εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, που επιμελήθηκε από το 2006 έως το 2017

Τριάντα εννιά αισθητικά δοκίμια του θεωρητικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη με αφορμή ισάριθμες σπουδαίες εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, που επιμελήθηκε από το 2006 έως το 2017. Όπως σημειώνει η Κική Δημουλά: «Με στέρεα παιδεία και κριτική οξυδέρκεια γράφει άλλοτε για τους Giorgio de Chirico και Pablo Picasso και άλλοτε για τους μοντερνιστές των Βαλκανίων και τους κορυφαίους γλύπτες του 20ού αιώνα. Ο λόγος του πολύχυμος, σαφής και ζωντανός ανοίγει νέους πνευματικούς ορίζοντες στην εικαστική δημιουργία και συμβάλλει άμεσα στη διάδοση της τέχνης».

«Ο Τάκης Μαυρωτάς» παρατηρεί η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ «δεν έπαψε να συνομιλεί, να συνδιαλέγεται με κάθε μορφή της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο λόγος του έγινε γεφυροποιός ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και η γραπτή μαρτυρία του αυθόρμητα και απρόσκοπτα ποιητική. Ξέρει να αφουγκράζεται τις απαντήσεις που δίνει κάθε έργο στην αγωνία του δημιουργού του και ακριβοδίκαια τοποθετεί τη σημασία του στον στίβο του ανθρώπινου μόχθου για το καλύτερο. Γνωρίζει επίσης ότι αυτό που είναι σήμερα πρωτοπορία αύριο θα είναι παράδοση, φτάνει να είναι γνήσιο και αληθινό. Ο Τάκης Μαυρωτάς διαθέτει αναμφισβήτητα και αισθαντικότητα και γνώση. Πολλοί είναι οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες που χάρη στην άρτια παρουσία του άθλου τους από τον Τάκη έγιναν γνωστοί και αγαπήθηκαν από ένα μεγάλο κοινό.

Παραπέμπω λοιπόν στο κείμενο, είδος αυτό πανδαισίας πνευματικής και αισθητικής επίρρωσης, για όσους το παρακολουθήσουν με την προσοχή που αξίζει, και περιμένω από τον ακούραστο Τάκη Μαυρωτά τη συνέχεια για την ολοκλήρωση μιας πορείας που τον έχει αναδείξει σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς και καταξιωμένους Έλληνες κριτικούς των εικαστικών τεχνών».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024